Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Субота, 20.04.2024, 00:18
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Листопад » 21 » Державне мито у питаннях та відповідях
08:36
Державне мито у питаннях та відповідях

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93 (зі змінами та доповненнями)- далі – Декрет № 7-93), яким визначено платників державного мита на території України (фізичні та юридичні особи – за вчинення в їх інтересах дій і видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами), об'єкти справляння державного мита, тобто за що саме воно справляється, розміри ставок державного мита та порядок його сплати.

Який розмір державного мита за посвідчення заповіту?

Відповідно до статті 1233 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення, має бути особисто підписаний заповідачем та посвідчений нотаріусом.    Відповідно до п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93 за нотаріальне посвідчення заповіту розмір державного мита становить 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян ( 0 грн.85 коп.). Якщо громадяни складають заповіт на користь держави або на користь державних підприємств, установ чи організацій, то відповідно до статті 4 Декрету, вони звільняються від сплати держмита.

Яка ставка держмита за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно?

Згідно із Законом України від 01.07.2004р. № 1952-IV державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За державну реєстрацію права власності на нерухоме майно визначено ставку державного мита, в розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 119 грн).

Який розмір державного мита при нотаріальному оформленні договору відчуження  автомашини?

Якщо посвідчується договір відчуження транспортного засобу дітям, одному з подружжя чи батькам, то розмір державного мита становить один неоподатковуваний мінімум доходів громадян (17 грн.). Якщо транспортний засіб відчужується іншим особам – державне мито справляється у розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.).

Який порядок сплати державного мита за видачу документів на право виїзду за кордон?

Згідно із п.4 Наказу  Міністерства фінансів України від 07.07.2012р.  № 811 "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита" та п.3 ст. 3 Декрету № 7-93, державне мито за видачу паспорта громадянина України для  виїзду за кордон сплачується в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 170 грн.)  до подання заяви до Державної міграційної служби України.

Громадяни України звільняються від сплати держмита, якщо виїзд пов'язаний із смертю або відвідинами могил близьких родичів. Підставою для надання пільги зі сплати державного мита цим громадянам є відповідні документи Товариства Червоного Хреста України, закладу охорони здоров'я та документи, що підтверджують родинні зв'язки, копії яких повинні знаходитися в органах, що справляють державне мито.

Крім того, особи, які не досягли 16-річного віку, звільнені від сплати державного мита за видачу їм документа на виїзд за кордон.

Як обчислюється державне мито при оформленні договорів купівлі-продажу нерухомого майна, що належить фізичним особам?

Відповідно до п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93 за нотаріальне посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об’єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження розмір державного мита становить 1 відсоток суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. 

При обчисленні суми державного мита за посвідчення договорів відчуження фізичними особами об'єктів нерухомості вартість таких договорів приймається виходячи із суми договору, але не нижче оціночної вартості такого майна.

За якою ставкою справляється державне мито при посвідченні договорів застави?

Основні положення про заставу регулюються Законом «Про заставу» від 02.10.92 р. № 2654-XI, нормами якого передбачено, що у випадках, коли предметом застави є нерухоме майно чи транспортні засоби, що підлягають державній реєстрації, договір застави повинен бути нотаріально посвідчений на підставі відповідних правовстановлюючих документів.  Угодою сторін може бути передбачено нотаріальне посвідчення договору застави і в тих випадках, коли це є не обов'язковим в силу законодавства України, але на цьому наполягає одна із сторін. Відповідно до п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93 державне мито за нотаріальне посвідчення договорів застави справляється у розмірі 0,01 відсотка предмета застави, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85,0 грн.) і не більше 50 (850,0 грн.).

ГУ ДФС у Вінницькій області

Переглядів: 1187 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024