Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Вівторок, 23.04.2024, 11:12
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Серпень » 20 » До уваги хмільничан : Якщо ви здаєте власне житло в оренду курортникам
08:42
До уваги хмільничан : Якщо ви здаєте власне житло в оренду курортникам

Місто Хмільник є курортним і тому не секрет, що багато громадян з метою отримання додаткових доходів здають в найм власне житло відпочиваючим. Про особливості оподаткування таких доходів коментар заступника начальника Хмільницької ОДПІ Ростківської Н.Я.

             В складних економічних умовах сьогодення кожен хмільничанин шукає спосіб додаткового заробітку. Держава  підтримує таку діяльність, однак вона має здійснюватись в межах норм чинного законодавства. Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності. Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України  без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем. Отриманий дохід декларується і сплачується податок з доходів фізичних осіб.

Згідно ст. 42 Господарського кодексу України  підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.     Відповідно до ст. 45 ГКУ порядок створення, державної реєстрації, діяльності, реорганізації та ліквідації суб’єктів підприємництва окремих організаційних форм визначається ГКУ та іншими законами. Щодо громадян та юридичних осіб, для яких підприємницька діяльність не є основною, положення ГКУ поширюються на ту частину їх діяльності, яка за своїм характером є підприємницькою.

В даному коментарі ми ведемо мову  про  випадки, коли громадяни систематично займаються даною діяльністю, в тому числі здаючи в найм житло подобово, вартість оренди за добу складає від 100 до 200 грн. з особи. Таким громадянам необхідно зареєструватись підприємцями, сплачуючи єдиний податок  на спрощеній системі оподаткування або податок з доходів фізичних осіб на загальній системі оподаткування і туристичний збір, який  справляється на умовах договору, укладеного з міською радою.

 За порушення вимог законодавства передбачена відповідальність. Так, ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення  встановлено, що провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), - тягне за собою накладення штрафу 340 грн. до 1700 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої  . Дії, передбачені частиною першою ст.164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 грн. до 8500 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Шановні громадяни ! Хмільницька ОДПІ застерігає Вас про можливі порушення законодавства  і просить свою підприємницьку діяльність легалізувати.

Довідки за телефонами: 2-23-78, 2-44-63.

Хмільницька ОДПІ

Переглядів: 721 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024