Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Субота, 20.04.2024, 07:37
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Травень » 23 » Форма 1-ДФ – актуальні питання
07:44
Форма 1-ДФ – актуальні питання

Яку суму коштів необхідно відображати в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ, а саме: всю суму коштів, що видані на відрядження або підзвіт, чи тільки суму коштів, що не повернуті своєчасно та з яких утримано податок на доходи фізичних осіб?

                 Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, у тому числі надміру витрачені та не повернуті в установлені законодавством строки у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "118". Згідно із пп.164.2.11 п. 164.2 ст.164 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ст. 170 ПКУ. При цьому, відповідно до пп. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 ПКУ не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно із п. 170.9 ст. 170 ПКУ. Нормами п. 170.9 ст. 170 ПКУ визначено порядок оподаткування сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк. Враховуючи вищевикладене, в податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу "118" відображається: вчасно не повернута сума перевищення над сумою витрат платника податку на відрядження; вчасно не повернута сума перевищення над сумою фактичних витрат платника податку на здійснення окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх надала.

 Чи необхідно при заповнені податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ суму єдиного соціального внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування, що вноситься за рахунок роботодавця відображати по кожному працівнику окремо?

 За ознакою доходу „133” в податковому розрахунку ф.1ДФ передбачено відображення сум єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування платника податку, що вносяться за рахунок його роботодавця у розмірах, визначених законом. Оскільки на сьогодні ще не введено норми щодо перерахування внесків до Накопичувального фонду за кожного працівника, то до набрання чинності закону про запровадження перерахування частини страхових внесків до Накопичувального фонду не потрібно заповнювати ознаку доходу „133” у податковому розрахунку ф.1ДФ.

 

 Чи необхідно податковому агенту подавати податковий розрахунок по ПДФО, якщо він не має найманих осіб і дохід у звітному кварталі на користь ФО не нараховувався і не виплачувався?

  Законом України від 7 квітня 2011 року №3221-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України”, який набрав чинності з 20 квітня 2011 року, внесено зміни до підпункту „б” пункту 176.2 статті 176 Податкового кодексу України, відповідно до якого податкові агенти подають податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (ф.1ДФ) лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

 Чи необхідно відображати в графі 3 податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ виплати по листках непрацездатності, що не виплачені Фондом соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності, та відповідну суму утриманого податку в графах 4а та 4?

Відповідно до пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ. Згідно із пп. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку до бюджету. Відповідно до п. 3 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020: у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до цього Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни у наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. у графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством. у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету. Враховуючи те, що виплати по листках непрацездатності не виплачуються найманим працівникам, то при заповненні податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ у графі 3 дана сума не відображається. Однак, при заповненні граф 4 та 4а слід враховувати норми ст. 168 ПКУ, а саме, податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу, але податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Таким чином, нарахована сума податку з виплат по листках непрацездатності відображається у графі 4а, але не зазначається у графі 4 Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ.

 Яким чином відображаються у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ, суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь ФО на підставі договору оренди транспортного засобу?

Коротка відповідь : Суми орендних платежів, які отримуються фізичною особою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "102", як виплати, що нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.

Повна відповідь : Правові відносини за договором оренди транспортного засобу регулюються параграфом 5 глави 58 "Найм (оренда) транспортного засобу" Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями. Договори, що регулюються цивільним правом, називаються цивільно-правовими.Таким чином, договір оренди транспортного засобу підпадає під визначення цивільного-правового договору. Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020, суми орендних платежів, які отримуються фізичною особою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "102", як виплати, що нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору.

 

За якою ознакою доходу відображається в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ сума нецільової благодійної допомоги?

Коротка відповідь : Сума нецільової благодійної допомоги, яка протягом 2011 року сукупно не перевищує 1320 грн., відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "169". Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує встановлений граничний розмір (1320 грн.), то сума перевищення відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "126" як додаткове благо.

Повна відповідь : Відповідно до пп. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2011 році – 1320 грн.). У разі, якщо сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, то сума перевищення підлягає оподаткування як додаткове благо. Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020, сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2011 році – 1320 грн.) відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "169". При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, то сума перевищення відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "126" як додаткове благо.

  Чи відображається у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф.1ДФ, сума поворотної фінансової допомоги ?

Відповідно до пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення. Згідно із пп. 165.1.31 п. 165.1 ст. 165 розділу IV ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку. Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020, основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "153". При цьому, у разі отримання поворотної фінансової допомоги фізичною особою від юридичної особи, у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображається уся сума отриманої допомоги. Якщо поворотну фінансову допомогу отримує юридична особа від фізичної особи та відповідно до термінів, які зазначаються у договорі позики, юридична особа повертає частину отриманої допомоги фізичній особі, то у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображається лише частина повернутої допомоги.

Єдина база податковий знань, сайт ДПА України www.sta.gov.ua

 

  

 

Переглядів: 8590 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024