Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 26.04.2024, 17:34
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Квітень » 6 » Питання оподаткування акцизним податком операцій з пально-мастильними матеріалами
06:34
Питання оподаткування акцизним податком операцій з пально-мастильними матеріалами

Лист ДФС від 25.03.2016 № 3098/П/99-99-21-05-14

Про надання податкової консультації

Питання оподаткування акцизним податком операцій з пально-мастильними матеріалами (далі – ПММ) при їх реалізації іншим суб’єктам господарювання (без зміни обсягу) та використання для власних потреб при переробці зернових культур (їх сушінні)

 Перелік підакцизних товарів, з яких справляється акцизний податок, а також їх коди згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД) та ставки, за якими ці товари оподатковуються акцизним податком, визначено п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Так, п.п. 215.3.4 п. 215.3. ст. 215 Кодексу визначено, що до підакцизних товарів належить пальне.

Пальне – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 розділу VI Кодексу (п.п. 14.1.1411 п. 14.1 ст. 14 розділу І Кодексу).

Оскільки у зверненні не вказані назви ПММ чи їх коди за УКТЗЕД, роз’яснення дається в частині пального, яке включається у ПММ.

Платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне (п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу).

Відповідно до абзацу другого п.п.14.1.212 п.14.1 ст.14 розділу І Кодексу реалізацією пального для цілей розділу VI Кодексу є будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Згідно з цим же абзацом не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Пунктом 213.1 ст. 213 розділу VI Кодексу визначено, які операції належать до об’єктів оподаткування акцизним податком, зокрема такими операціями є операції з:

реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (п.п.213.1.1 п.213.1 ст.213 Кодексу);

ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України (п.п. 213.1.3 п. 213.1 ст. 213 розділу VI Кодексу);

з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 213.1.1 цього пункту, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (п.п.213.1.12 п. 213.1 ст. 213 розділу VI Кодексу).

У випадку, що розглядається, фізична особа – підприємець планує реалізовувати пальне, отже, відповідно до п.п. 212.1.15 п. 212.1. ст. 212 Кодексу, має зареєструватись як платник податку.

Відповідно до п.п.212.3.4 п.212.3 ст.212 розділу VI Кодексу особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців до початку здійснення реалізації пального (тобто за основним місцем обліку платника в органі ДФС).

Реєстрація платника акцизного податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального (далі – Заява).

Заява надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в електронному вигляді засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Крім цього, особа, що здійснює реалізацію пального, повинна не пізніше 20 березня 2016 року подати до контролюючого органу за основним місцем обліку акт інвентаризації обсягів залишку пального станом на початку дня 1 березня 2016 року із зазначенням адрес об’єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків пального, перелік резервуарів, в яких зберігаються обсяги залишку пального, їх технічних параметрів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам), правовстановлюючих документів на відповідні об’єкти та документів, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об’єктів.

Зазначені у такому акті інвентаризації обсяги залишку пального контролюючий орган враховує у формулі, визначеній п. 232.3 ст. 232 розділу VI Кодексу, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати акцизні накладні та/або розрахунки коригування в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) (п. 9 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу).

Інформуємо, що Кабінетом Міністрів України 24.02.2016 прийняті постанови № 113 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального» та № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних».

Також до відома платників податків на офіційному веб-порталі ДФС розміщено накази Міністерства фінансів України (у розділі: Головна > Діяльність > Регуляторна політика > Проекти регуляторних актів > 2016 рік):

«Про затвердження форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального»;

«Про затвердження форми Акта інвентаризації обсягів залишку пального, Порядку заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального».

Вказані вище накази проходять процедуру державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Електронні формати Заяви та інших документів в рамках СЕАРП розміщені на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність» > Платникам податків про електронну звітність > Інформаційно-аналітичне забезпечення > Реєстр електронних форм податкових документів.

Заява може бути сформована та надіслана через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія). Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: cabinet.sfs.gov.ua. Також для формування Заяви в електронному вигляді платник податків самостійно на власний розсуд може обрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого формату (стандарту).

Згідно із запитом планується придбання пального та його реалізація іншим суб’єктам господарювання, при чому обсяги реалізації пального не будуть перевищувати обсягів придбаного пального, тобто у цьому випадку відсутній об’єкт оподаткування акцизним податком у розумінні п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 розділу VI Кодексу.

Щодо питання подання до контролюючих органів податкової звітності платниками, визначеними п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу, тобто особами, які реалізують пальне, то першим звітним(податковим) періодом  буде  березень 2016 року.

Таким чином, зазначені платники акцизного податку зобов’язані зареєструватися платником акцизного податку та до 20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період – березень 2016 року.

http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-fizichnih-osib/67430.html

 

Переглядів: 768 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024