Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 11:33
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Липень » 8 » Подарунок працівнику – аспекти оподаткування
13:27
Подарунок працівнику – аспекти оподаткування

Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує платникам про те, що для правильного  оподаткування та відображення в податковій звітності операцій з активами, які передаються працівникам підприємства (або іншим особам) в якості подарунків необхідно, насамперед, враховувати те, що до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи включається вартість подарунків виключно у випадку, коли подарунки носять індивідуальний (персональний) характер. Якщо ж підприємство здійснює розповсюдження подарунків під час проведення публічних заходів (акцій, семінарів, нарад, виставок тощо), а отримувачами подарунків є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб та, відповідно, не є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Підпунктом 165.1.39 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) передбачено, що до загального місячного  оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2015 році - 609 грн.), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Сума перевищення вартості подарунку оподатковується податковим агентом за ставкою 15 % та/або 20 %, відповідно до п. 167.1 ст. 167 Кодексу. У податковій звітності за формою № 1ДФ вартість подарунків, яка надана у розмірі, що не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати відображається за ознакою "160", та за ознакою "126" у разі перевищення такої суми.

Базою для нарахування податку на доходи буде вартість подарунка, розрахована за звичайною ціною, яка визначена за встановленими Кодексом правилами. Важливий нюанс – «натуральний» коефіцієнт. Згідно загальних правил статті 164 Кодексу, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп). (1,176471 – якщо ставка податку на доходи 15 %, або 1,25 – при ставці 20 %).

Також не потрібно забувати про те, що термін сплати ПДФО під час надання подарунків суттєво відрізняється від загальновстановленого, а саме: якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі, то податок на доходи сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (надання) ( пп. 168.1.4 Кодексу)

Військовий збір за ставкою 1,5 % потрібно сплачувати з вартості подарунка, яка підлягає оподаткуванню ПДФО.

Відділ комунікацій ГУ ДФС  у області

http://vin.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/205245.html

Переглядів: 708 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024