Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 09:04
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Лютий » 16 » ПОРЯДОК заповнення податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи
23:18
ПОРЯДОК заповнення податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи

 

ПОРЯДОК
заповнення податкової декларації платника

єдиного податку четвертої групи

               

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі – Декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України № 578 від 19 червня 2015 р. «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 липня 2015 року за № 799/27244 (далі – Наказ № 578).

Декларація містить загальну та розрахункову частини і  обов'язковий додаток – Відомості про наявність земельних ділянок (далі – Відомості).

Разом із Декларацією обов'язково подається Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі – Розрахунок).

Розрахунок складається за попередній податковий (звітний) рік та надається відповідно до підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Глави 1 Розділу XIV Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Форму Розрахунку затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26 грудня 2011 року № 772 «Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06 квітня 2012 року за № 510/20823 із змінами.

Всі документи надаються одним пакетом, оскільки Наказом № 578 передбачено, що до Декларації додаються Відомості та Розрахунок, до 20 лютого поточного року.

Залежно від типу Декларації (загальна, нова загальна, уточнююча загальна, звітна, нова звітна, уточнююча звітна) у рядку 1 проставляються відмітки навпроти обраного типу Декларації.

 

1. Подання Декларації

 

1.1. Декларація подається платником незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника податку.

1.2. Звітна, нова звітна, уточнююча Декларації подаються відповідному контролюючому органу (за основним або неосновним місцем обліку платника) за місцем розташування земельної ділянки.

Загальна, нова загальна, уточнююча загальна Декларації подаються до контролюючого органу за місцезнаходженням платника податку (за основним місцем обліку платника).

1.3. Звітна Декларація подається, якщо за відповідний звітний рік за земельні ділянки, що розташовані на території певного органу місцевого самоврядування з кодом згідно з Державним класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – код за КОАТУУ), ще не було подано жодної Декларації.

До відома: класифікатор розміщено за адресою http://www.ukrstat.gov.ua/work/klass200n.htm

Нова звітна Декларація подається лише у законодавчо визначені граничні строки подання, якщо за відповідний звітний рік за земельні ділянки, розташовані на території певного органу місцевого самоврядування з кодом, що відповідає коду за КОАТУУ, вже було раніше подано звітну (нову звітну) Декларацію із зазначенням такого самого коду за КОАТУУ органу місцевого самоврядування.

Уточнююча звітна Декларація подається тільки після законодавчо визначеного граничного строку подання, якщо за відповідний звітний рік за земельні ділянки, розташовані на території певного органу місцевого самоврядування з кодом, що відповідає коду за КОАТУУ,  було подано звітну (нову звітну) Декларацію.

1.4. Декларація до контролюючих органів подається у спосіб, визначений Податковим кодексом України (ст.49 Глави 2 Розділу ІІ):

а) особисто платником або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

При цьому Декларація подається на паперовому носії, якщо кількість рядків у додатку до Декларації (Відомості), що дорівнює кількості земельних ділянок, не перевищує десяти. Якщо кількість рядків більше десяти, Декларація подається в електронній формі.

1.5. Якщо платник самостійно виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним Декларації, то такий платник зобов'язаний подати уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань.

Одним уточнюючим розрахунком може бути виправлено помилки лише однієї раніше поданої Декларації.

У разі виправлення помилок уточнюючим розрахунком при поданні  уточнюючої Декларації до неї повинні бути подані Відомості, що містять інформацію щодо уточнених показників.

При поданні уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань слід мати на увагі, що не може бути зменшена сума податкових зобов'язань, яка не була сплачена до бюджету в минулих звітних (податкових) періодах у зв'язку з повним або частковим списанням податкового боргу.

1.5.3. Після подання Декларації за звітний (податковий) період платник податку має право до закінчення граничного строку подання Декларації за такий самий період подати нову Декларацію з виправленими показниками.

 

2. Порядок заповнення звітної, нової звітної, уточнюючої звітної Декларації

 

2.1. Заповнення загальної частини Декларації (звітної, нової звітної, уточнюючої звітної).

2.1.1. У рядку 1  загальної частини Декларації обов’язково заповнюється «тип декларації». Відмітка зазначається в одній із клітинок: звітна, звітна нова, уточнююча звітна. За  наявності більше одної відмітки Декларація вважається  неправильно заповненою.

2.1.2. У рядку 1  загальної частини Декларації обов’язково заповнюється реквізит «за  _ рік».

Реквізит «починаючи з» заповнюється у разі виникнення об’єкта оподаткування не з початку року.

Наприклад:  у платника єдиного податку на території органу місцевого самоврядування, де у нього не було земельних ділянок (відповідно по цьому органу місцевого самоврядування з кодом, що відповідає коду за КОАТУУ, не подавалася звітна податкова декларація), виникає новий об’єкт оподаткування – нова земельна ділянка. У такому разі у звітній податковій Декларації платник заповнює реквізит «починаючи з» та зазначає дату виникнення об’єкта оподаткування.

Реквізит «з урахуванням уточнень» заповнюється у разі уточнення платником податкових зобов’язань по минулих податкових періодах у складі звітної (нової звітної) Декларації, а також при наданні уточнюючої звітної Декларації.

2.1.3. Рядки 2, 5, 6 (повне найменування, код організаційно-правової форми господарювання, податкова адреса (місцезнаходження) платника) заповнюються відповідно до реєстраційних документів.  

2.1.4. У рядку 4 «Код виду економічної діяльності (КВЕД)» код зазначається відповідно до реєстраційних документів.

2.1.5. У рядку 9 «Код органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) за КОАТУУ» код має  відповідати коду за  КОАТУУ.

 

2.2. Заповнення розрахункової частини Декларації.

2.2.1. Формою Декларації передбачено, що інформація в розрізі кожної земельної ділянки надається у Відомостях. У Декларації зазначається підсумкова інформація в розрізі категорій земель.

У переважній більшості випадків в межах одного КОАТУУ нормативна грошова оцінка земельних ділянок однакова для всіх земельних ділянок. З метою спрощення процедури заповнення звітності розрахунок здійснюється одним рядком в цілому по всіх земельних ділянках.

Наприклад: у суб’єкта господарювання три земельні ділянки категорії «рілля» з однаковою нормативною грошовою оцінкою земельних ділянок для всіх земельних ділянок в межах одного КОАТУУ. У Відомостях платник зазначає всі три земельні ділянки, кількість рядків збільшується – заповнюються рядки 1.1.1, 1.1.2 та 1.1.3, у рядку 1.1.0 у колонці 11 підсумовуються площі всіх земельних ділянок. Цей показник має відповідати значенню колонки 3 рядка 1.1 Декларації.

Звертаємо увагу:

У межах одного КОАТУУ по одній і тій самій категорії земель може бути різна нормативна грошова оцінка земельних ділянок. У такому разі платник має окремо (в окремих рядках) відобразити у Декларації інформацію про ці земельні ділянки та здійснити за ними розрахунок суми земельного податку.  

Наприклад:   у суб’єкта господарювання три земельні ділянки категорії «рілля» в межах одного КОАТУУ, дві – з однаковою нормативною грошовою оцінкою, одна має іншу нормативну грошову оцінку.  У Відомостях платник також зазначає всі три земельні ділянки (кількість рядків збільшується – заповнюються рядки 1.1.1, 1.1.2 та 1.1.3), у рядку 1.1.0 у колонці 11 підсумовуються площі всіх земельних ділянок.

У Декларації кількість рядків 1.1 теж збільшується, але їх буде лише два – один рядок для відображення сумарних показників для земельних ділянок з однаковою нормативною грошовою оцінкою (наприклад, рядок 1.1.1), другий – для показників земельної ділянки з іншою нормативною грошовою оцінкою (рядок 1.1.2).

При цьому у Відомостях сума показників колонки 11 по земельних ділянках з однаковою нормативною грошовою оцінкою (наприклад, це рядки 1.1.1 та 1.1.2) має відповідати  показнику колонки 3 рядка 1.1.1 Декларації. Показник колонки 11 по земельній ділянці з іншою нормативною грошовою оцінкою (рядок 1.1.3) Відомостей має відповідати значенню колонки 3 рядка 1.1.2 Декларації. 

2.2.2. При наданні звітної (нової звітної) Декларації без уточнення даних раніше поданих Декларацій заповнюються рядки 1-3.

2.2.3. При уточненні у складі звітної (нової звітної) Декларації даних минулих податкових періодів заповнються рядки 4-10.

При цьому формули, зазначені у рядках 5 та 6, не застосовуються, оскільки рядок 3 Декларації стосується нарахованої суми податку за поточний звітний період.

Формули у рядках 5 та 6 застосовуються у разі подання уточнюючої звітної Декларації. У такому разі у рядку 3 зазначається нарахована сума податку, яку платник вважає правильною, у рядку 4 – сума, яка була вже задекларована раніше. 

2.2.4. Якщо уточнення податкового зобов’язання відбулося до настання терміну сплати, то інформація зазначається у рядках 5 та 6.

Якщо уточнення податкового зобов’язання відбулося після настання терміну сплати, інформація зазначається у рядках 7 та 8.

2.2.5. При заповненні розрахункової частини Декларації необхідно користуватися Логічним та математичним контролем при заповненні Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (Додаток).

 

2.3. Заповнення Додатка до звітної, нової звітної, уточнюючої Декларації – Відомості  про наявність земельних ділянок.

24.3.1. У реквізиті «Додаток №_» зазначається порядковий номер додатка. Наприклад, якщо інформація має великий обсяг і для зручності формування документа (файлу) та обробки інформації платник розбиває інформацію на кілька частин, кожна з яких надається у окремих Відомостях, то кожній Відомості присвоюється номер, який вказується у реквізиті.

2.3.2. Зазначається відмітка напроти типу Декларації, до якої надаються Відомості.

2.3.3. Відомості заповнються в розрізі кожної земельної ділянки.

2.3.4. Рядки 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2 не заповнюються,  оскільки передбачають зазначення назви категорій земельних ділянок.

2.3.5. Інформація по земельних ділянках заноситься до відповідної категорії.

Наприклад, якщо земельна ділянка має категорію «рілля», то інформація по ній заноситься у рядок 1.1.1.

За необхідності кількість рядків може бути збільшено.

2.3.6. У колонках 3-5 міститься інформація щодо документів, які засвідчують/підтверджують право власності або користування земельними ділянками.

Звертаємо увагу, що дата укладання документів має зазначатись у такому форматі: дд.мм.рррр, де: дд – число місяця, мм – місяць, рррр – рік.

Формат внесення дати при розрахунку податку має надавати можливість визначити кількість днів місяця, у якому набуто (втрачено) право власності/користування земельної ділянки, починають або припиняють діяти зміни щодо нормативної грошової оцінки або ставок податку тощо. 

  Має бути заповнено або колонки 3 - 4, або  колонка 5. Одночасне заповнення колонок 3 - 4 та 5 не допускається.

2.3.7. У колонках 6, 7 зазначається інформація щодо державної реєстрації документів, які засвідчують / підтверджують право власності або користування земельними ділянками.

Дата державної реєстрації документів зазначається у такому форматі: дд.мм.рррр, де: дд – число місяця, мм – місяць, рррр – рік.

До відома:

Статтями 125, 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації (п.1 ст.182 Глави 13 Розділу ІІІ Цивільного кодексу України).

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (ст.181 Глави 13 Розділу ІІІ Цивільного кодексу України).

Обов'язковість державної реєстрації прав власності на нерухоме майно регламентовано також статтею 4 Розділу І Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зокрема, обов'язковій державній реєстрації підлягають право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном.

Щодо оренди земельних ділянок, то відповідно до ст.17 Розділу ІІ Закону України від 06 жовтня 1998 р. № 161 «Про оренду землі» (далі – Закон № 161) об'єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди.

Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації (ст. 6 Розділу І Закону № 161).

Орендар земельної ділянки зобов'язаний приступати до використання земельної ділянки у строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку (ст.25 Розділу IV Закону № 161).

За ухилення від державної реєстрації земельних ділянок та подання недостовірної інформації щодо них громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства (п.1 ст.211 Глави 37 Розділу VIII Земельного кодексу України).

Права на нерухоме майно реєструються в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В окремих випадках договори оренди земельної частки (паїв) реєструвалися відповідно до Порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2000 р. № 119. Реєстрація договорів оренди проводилася виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю). Договір оренди реєструвався у Книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв). В орендаря залишається договір оренди зі штампом, на якому зазначені дата реєстрації та номер запису, а також міститься підпис особи, яка зареєструвала договір.

Датою реєстрації договору оренди є дата внесення відповідного запису до Книги записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв).

Приймаючи до уваги особивості державної реєстрації прав на нерухоме майно у різні періоди часу, підсумовуємо – державна реєстрація прав власності/користування мала здійснюватися за правилами, встановленими законодавством, яке діяло на момент цієї реєстрації.

2.3.8. У колонці 8 зазначається кадастровий номер земельної ділянки (за наявності). Якщо такого номера немає, колонка 8 може не заповнюватися.

2.3.9. У колонці 9 зазначається код регіону місця розташування відповідної земельної(их) ділянки(ок). Код має цифрове значення (2 знаки) відповідно до загальноприйнятої в Україні кодифікації.

Інформацію про коди регіонів України розміщено на офіційному веб-порталі Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України (minregion.gov.ua) в рубриці «Регіональний розвиток» / «Розвиток місцевого самоврядування»  (категорія «Адміністративно-територіальний устрій України» підкатегорія «Адміністративно-територіальний устрій України  станом 01.01.2015»).

2.3.10. У колонці 10 зазначається код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. Код має відповідати коду, зазначеному у рядку 9 загальної частини Декларації.

2.3.11. У колонці 11 вказується площа земельної ділянки.

2.3.12. У рядках 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 заповнюється лише колонка 11 – значення загальної площі земельних ділянок для відповідної категорії.

2.3.13. При заповненні Відомостей необхідно користуватися Логічним та математичним контролем при заповненні Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (Додаток).

 

3. Особливості заповнення загальної, нової загальної, уточнюючої загальної  Декларації

 

3.1. Особливості заповнення загальної частини загальної Декларації.

3.1.1. При поданні загальної, нової загальної або уточнюючої загальної Декларацій у рядку 1 загальної частини Декларації зазначаються одночасно дві відмітки:

якщо вказано тип Декларації «Загальна» (тип Декларації 01), то має бути також зазначено відмітку «Звітна» (тип Декларації 04);

якщо вказано тип Декларації «Нова загальна» (тип Декларації 02), то має бути також зазначено відмітку «Нова звітна» (тип Декларації 05);

якщо вказано тип Декларації «Уточнююча загальна» (тип Декларації 03), то має бути також зазначено відмітку «Уточнююча звітна» (тип Декларації 06).

Потрубно звернути увагу на забезпечення відповідності пар відміток, а також щоб не було зазначено більше ніж 2 відмітки.

3.1.2. При заповненні рядка 9 «Код органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок) за КОАТУУ» зазначається код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, що відповідає місцезнаходженню платника податку (основному місцю обліку платника).

 

3.2. Особливості заповнення розрахункової частини Декларації

3.2.1. При поданні загальної Декларації кількість рядків 1.1 – 1.4, 2 може збільшуватися.

Кількість рядків залежить від кількості органів місцевого самоврядування (кількості кодів за КОАТУУ), на території яких розташовані земельні ділянки.

Кількість рядків також може бути збільшена у разі, якщо в межах одного КОАТУУ земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку.

3.2.2. Рядки 4-10 не заповнюються.

 

3.3. Особливості заповнення Відомостей – додатка до загальної, нової загальної, уточнюючої загальної Декларації

3.3.1. Рядки 1.1.1 – 1.4.1, 2.1 заповнюються одним рядком по одному КОАТУУ. Залежно від кількості органів місцевого самоврядування (кількості КОАТУУ), на території яких розташовані земельні ділянки, кількість рядків може збільшуватися.

Звертаємо увагу:

якщо в межах одного КОАТУУ земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку, то кількість рядків має бути збільшена з метою відображення у розрахунковій частині Декларації.

3.3.2. Якщо в межах одного КОАТУУ знаходиться кілька земельних ділянок, колонки 3-8 не заповнюються.

http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/mistsevi-podatki/ediniy-podatok-dlya-yuoidichnih-osib---si/normativno-pravovi-akti/66432.html

 

Переглядів: 1842 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024