Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 25.04.2024, 12:59
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Березень » 2 » Про акцизний податок і виписку податкових накладних: нові роз’яснення ДФС України
08:07
Про акцизний податок і виписку податкових накладних: нові роз’яснення ДФС України

Чи потрібно відображати в податковій накладній суму акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів?

     Пунктом 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) передбачено, що база оподаткування податком на додану вартість при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій - не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).
     Разом з цим, відповідно до пп. 214.1.4 п. 214.1 ст. 214 ПКУ базою оподаткування акцизним податком є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.
     Враховуючи зазначене, акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів нараховується на вартість підакцизних товарів, яка, в свою чергу, включає суму ПДВ, розраховану відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ.
     Статтею 201 ПКУ визначено порядок складання податкових накладних, а також зазначені обов’язкові реквізити, які повинні містити податкові накладні.
     Форма та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 13.10.2014 за № 1235/26012 (далі - Порядок).
     Так, пунктом 15 Порядку визначено порядок заповнення окремих рядків податкових накладних.
     У податковій накладній відображається, зокрема окремо вартість товару, що постачається, (без урахування ПДВ), яка є базою оподаткування ПДВ, та сума ПДВ, що нараховується на вартість такого товару. Відображення у податковій накладній суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів ПКУ та Порядком не передбачено.

 

Чи потрібно в податковій накладній, виписаній за щоденними підсумками операцій, зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД при постачанні підакцизних та імпортованих товарів?

     Пунктом 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями визначено, що платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних, у якій зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема код товару згідно з УКТ ЗЕД
     Відповідно до п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012, із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 957) до розділу I податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, зокрема, до графи 4 - код товару згідно з УКТ ЗЕД.
     Графа 4 заповнюється у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів.
     Згідно із п. 13 Порядку № 957 податкова накладна складається за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі, зокрема, здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника). 
     Відповідно до п. 9 Порядку № 957 податкові накладні складені за щоденними підсумками операцій не видаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг. При цьому у верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «11» - складена за щоденними підсумками операцій.
     В податковій накладній, яка складається за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.
     При цьому, оскільки такі касові чеки містять інформацію про асортимент товарів, придбаних покупцями, платник податку має можливість згрупувати в такій податковій накладній в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари за групами, що відповідають певному коду УКТ ЗЕД.
     Враховуючи викладене, у графі 4 податкової накладної, складеної за щоденними підсумками операцій, при продажу підакцизних та імпортованих товарів зазначаються їх коди згідно з УКТ ЗЕД.

Починаючи з якого періоду для підакцизних товарів та товарів ввезених (імпортованих) на митну територію України в податковій накладній зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД?

     Згідно із п.88 р.І Закону України від 7 липня 2011 року №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» (далі – Закон №3609) п.201.1 ст.201 р.V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями доповнено пп.”і” такого змісту:
     «і) код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України)»
     Відповідно до р. ІІ Закону №3609 цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, а саме з 06.08.11, крім окремих норм, які набирають чинності в терміни, визначені р.ІІ Закону №3609, та до яких не віднесений п.88 р.І Закону №3609.
     Враховуючи зазначене, код товару згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів та товарів, ввезених (імпортованих) на митну територію України, зазначається постачальниками починаючи з 06.08.11.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС України, категорія 101.19

http://zir.minrd.gov.ua/main/bz/view/?src=ques

 

Переглядів: 3022 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024