Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 13:12
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Жовтень » 3 » Про окремі питання ведення поточних рахунків, доходи у вигляді процентів за якими не оподатковуються
18:56
Про окремі питання ведення поточних рахунків, доходи у вигляді процентів за якими не оподатковуються

Лист НБУ від 01.10.2014 р. N 25-110/55892

У зв'язку зі змінами до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 N 492 (далі - Інструкція), внесеними постановою Правління Національного банку України від 18.09.2014 N 499 "Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах", та численними запитами банків України щодо окремих питань ведення поточних рахунків, доходи у вигляді процентів за якими не оподатковуються, Національний банк України надає такі роз'яснення.
Згідно із підпунктом 164.2.8 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України дохід у вигляді процентів на поточні банківські рахунки (крім заробітної виплати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат) включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (редакція діє з 02.08.2014).
Для дотримання та реалізації вимог підпункту 164.2.8 пункту 164.2 статті 164 та підпункту 165.1.41 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України банк має відокремлювати кошти, дохід у вигляді процентів від яких включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, від доходу, який не оподатковується.
Пунктом 6.9 глави 6 Інструкції зі змінами передбачено, що банк для зарахування виключно заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат відкриває фізичній особі окремий поточний рахунок або використовує вже відкритий для цих цілей рахунок (далі - окремий рахунок).
У разі, якщо у клієнта вже відкритий поточний рахунок у банку, на який здійснюється зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат, клієнту не потрібно відкривати окремий рахунок для таких надходжень. Банку достатньо укласти із клієнтом додатковий договір до договору банківського рахунку, де передбачити обмеження щодо зарахування коштів.
На окремий рахунок можуть бути зараховані, крім заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальна допомога та інші передбачені законом соціальні виплати:
- кошти, що були раніше помилково (надмірно) перераховані з цього окремого рахунку;
- кошти за повернені товари чи неотриманні послуги, оплата за які була здійснена з цього окремого рахунку за допомогою електронного платіжного засобу.
Зазначаємо, що банки зобов'язанні забезпечити виконання покладених на них функцій податкового агента, передбачених підпунктом 170.4.2 пункту 170.4 статті 170 Податкового кодексу України.
Якщо у клієнта є бажання користуватися іншими банківськими послугами, в тому числі, отримувати кредит овердрафт, здійснювати зарахування інших надходжень, то він може відкрити для цих цілей поточний рахунок, режим якого визначений главою 7 Інструкції.
Окремою ознакою для поточного рахунку для зарахування виключно заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат є додатковий параметр до аналітичного рахунку. Банк самостійно визначає додатковий параметр до аналітичного рахунку.
Інформуємо, що Національний банк України направив запит до Державної фіскальної служби України щодо надання узагальнюючої податкової консультації банкам з питань, пов'язаних із оподаткуванням доходів у вигляді процентів, нарахованих на суми поточних, вкладних рахунків фізичних осіб, зокрема і щодо можливості виплати банком процентів за користування коштами на окремому рахунку на цей самий рахунок та порядку перерахувань сум податку для процентів за вкладами в іноземній валюті.

Директор Департаменту
платіжних систем та розрахунків
 

В. М. Кравець

Переглядів: 656 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024