Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 13:35
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Листопад » 15 » Про оподаткування новорічних подарунків для дітей
08:43
Про оподаткування новорічних подарунків для дітей

Хмільницька ОДПІ у зв’язку зі зверненнями платників податків щодо оподаткування новорічних подарунків пропонує вашій увазі консультації з Єдиної бази податкових знань ДПС України , а також норми Закону України  «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків»  N 2117-III від 30.11.2000 р. ( зі змінами та доповненнями) та бажає гарних новорічно-різдвяних свят.

Яким чином оподатковуються та відображаються в податковому розрахунку за ф.1ДФ грошові кошти, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків?    

Статтею 3 Закону України від 30 листопада 2000 року № 2117 «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» із змінами та доповненнями (далі - Закон) не включається до сукупного оподатковуваного доходу громадян, які є батьками, вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми згідно з Законом, від перелічених у ст. 1 Закону установ і організацій. Згідно з ст.1 Закону до цих установ та організацій відносяться органи державної влади, органи місцевого самоврядування, громадські (у тому числі профспілкові) організації та створені ними заклади освіти, охорони здоров'я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів. Відповідно до ст. 4 Закону під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. У 2011 році вартість такого подарунку складає 75,28 грн. Статтею.5 Закону встановлено, що цей Закон діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ стосовно вартості дитячих новорічних подарунків та квитків податкові агенти повинні подавати у випадках видачі їх конкретному платнику податку, у якого виникають податкові зобов`язання із сплати податку з перевищенням вартості подарунків у 2011 році понад 75,28 гривні за ознакою доходу 126, як додаткове благо.

 Чи оподатковується ПДФО вартість дарунку, наданого у негрошовій формі, якщо його вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, отриманого ФО від ЮО?       

Відповідно до пп. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Який порядок оподаткування подарунку отриманого від профспілкової організації у негрошовій формі?   

 Подарунок, наданий профспілкою своїм членам, що не перевищує суми 50% мінімальної зарплати (у 2011 році – 470,50 грн.) в місяць, не оподатковується. Сума перевищення вартості подарунку оподатковується податковим агентом (профспілковою організацією) з використанням коефіцієнта за ставкою 15% (та/або 17%).

Згідно з п.п.165.1.39 п.165.1 ст.165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Відповідно до п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164 ПКУ якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пунктом 164.5 цієї статті. Згідно з п.164.5 ст.164 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100: (100 - Сп).

 За якою ознакою доходу відображається в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за ф. № 1-ДФ вартість подарунку, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року?     

 Відповідно до пп. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерів спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. При цьому, якщо вартість дарунку перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, то сума перевищення такого дарунку буде оподатковуватися як додаткове благо, відповідно до пп. «б» пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ. Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.10 № 1020, вартість дарунку, яка перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «126», як додаткове благо. При цьому, вартість дарунку, яка не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «160».

http://www.sta.gov.ua/control/uk/taxqabase/search

Який порядок оподаткування ПДВ новорічних подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей?

Повна відповідь : Діє з 01.01.2011 Відповідно до ст. 2 Закону України від 30 листопада 2000 року №2117-III "Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків" із змінами та доповненнями звільняються від оподаткування ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. Відповідно до п. 3 підр. 10 р. ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) в разі якщо законодавчими актами передбачені інші правила справляння податків, зборів, що регулюються цим Кодексом, застосовуються правила цього Кодексу. Р. V ПКУ не передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. Тобто, зазначені операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

З А К О Н   У К Р А Ї Н И

Про звільнення від оподаткування грошових коштів,

які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних  свят для дітей та на придбання дитячих святкових  подарунків

       ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 1, ст.5 )  { Із змінами, внесеними згідно із Законами    N  429-IV (  429-15 ) від 16.01.2003, ВВР, 2003, N 10-11, ст.87    N  779-VI (  779-17 ) від 19.12.2008, ВВР, 2009, N 16, ст.220    N 2856-VI ( 2856-17 ) від 23.12.2010, ВВР, 2011, N 29, ст.272 }

     Цей Закон  регулює  деякі   питання   фінансування   заходів, пов'язаних  з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків,   як   виняток   із  загальних  положень,  встановлених Податковим кодексом України ( 2755-17 ).{  Преамбула  із  змінами,  внесеними  згідно із Законом N 2856-VI ( 2856-17 ) від 23.12.2010 }

     Стаття 1.  Суми коштів,  які  платники  податку  на  прибуток підприємств   перераховують   органам   державної  влади,  органам місцевого самоврядування, громадським (у тому числі профспілковим) організаціям  та  створеним ними закладам освіти, охорони здоров'я та   культури,   що  утримуються  за  рахунок  коштів  відповідних бюджетів,  на  проведення  новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків   та   на   придбання   дитячих   святкових  подарунків, включаються  до  складу  валових витрат таких платників податків у розмірі,  що  не  перевищує  4 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду.

     Стаття 2.  Звільняються  від оподаткування податком на додану вартість   операції   з   продажу   виробничими    та    торговими підприємствами  дитячих  святкових подарунків,  а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей,  що закуповуються за  рахунок коштів   Фонду   соціального   страхування   з  тимчасової  втрати працездатності,    профспілкових    комітетів    підприємств    та організацій,  інших  неприбуткових  організацій.  При  цьому  суми податку,  сплачені  виробниками  дитячих  святкових  подарунків за придбання  сировини  та матеріалів для їх виробництва,відносяться до  складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються. (  Стаття  2  із  змінами,  внесеними  згідно  із Законом N 429-IV ( 429-15 ) від 16.01.2003 )

     Стаття 3.  Вартість  святкових  подарунків  та   квитків   на новорічно-різдвяні  заходи,  отриманих дітьми згідно з цим Законом від перелічених у статті 1 цього Закону установ і організацій,  не включається  до сукупного оподатковуваного доходу громадян,  які є батьками.

     Стаття 4.  Під дитячими святковими подарунками в цьому Законі слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти,  загальною  вартістю не  більше  8  відсотків  прожиткового  мінімуму  для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

{ Стаття  4  із  змінами,  внесеними  згідно  із  Законом N 779-VI ( 779-17 ) від 19.12.2008 }

     Стаття  5.  Цей  Закон  діє  щорічно  в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року.

{ Стаття  5  із  змінами,  внесеними  згідно  із  Законом N 779-VI ( 779-17 ) від 19.12.2008 }

  Президент України                                         Л.КУЧМА

 м. Київ, 30 листопада 2000 року

          N 2117-III

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2117-14

 

 

Переглядів: 4116 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024