Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 25.04.2024, 02:01
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Квітень » 13 » Про рентну плату за спеціальне використання води – консультації ДФС України
12:21
Про рентну плату за спеціальне використання води – консультації ДФС України

Які встановлені ставки рентної платі за спеціальне використання води?

     Розміри ставок рентної плати за спеціальне використання води визначені у п. 255.5 ст. 255 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 (далі - ПКУ).

     Зокрема, у п.п. 255.5.1 п. 255.5 ст. 255 ПКУ зазначені розміри ставок рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод в залежності від басейну річок, включаючи притоки всіх порядків, а у п.п. 255.5.2 п. 255.5 ст. 255 ПКУ - розмір ставок рентної плати за спеціальне використання підземних вод в залежності від регіону.

     Ставка рентної плати за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики становить 6,93 гривні за 10 тис. куб. метрів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій (п.п. 255.5.3 п. 255.5 ст. 255 ПКУ).

     Згідно з п.п. 255.5.4 п. 255.5 ст. 255 ПКУ ставки рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту з усіх річок, крім Дунаю, становлять:

-     для вантажного самохідного і несамохідного флоту, що експлуатується, - 0,1188 гривні за 1 тоннаж-добу експлуатації;

-     для пасажирського флоту, що експлуатується, - 0,0132 гривні за 1 місце-добу експлуатації.

     Ставки рентної плати за спеціальне використання води для потреб рибництва становлять:

-     36,39 гривні за 10 тис. куб. метрів поверхневої води;

-     43,75 гривні за 10 тис. куб. метрів підземної води (п.п. 255.5.5 п. 255.5 ст. 255 ПКУ).

     Ставки рентної плати за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв, становлять:

-     33,85 гривні за 1 куб. метр поверхневої води;

-     39,48 гривні за 1 куб. метр підземної води (п.п. 255.5.6 п. 255.5 ст. 255 ПКУ).

     Ставка рентної плати за спеціальне використання шахтної, кар’єрної та дренажної води становить 7,84 гривні за 100 куб. метрів води (п.п. 255.5.7 п. 255.5 ст. 255 ПКУ).

     Для теплоелектростанцій з прямоточною системою водопостачання рентна плата за фактичний обсяг води, що пропускається через конденсатори турбін для охолодження конденсату, обчислюється із застосуванням коефіцієнта 0,005 (п. 255.6 ст. 255 ПКУ).

     Житлово-комунальні підприємства застосовують до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3 (п. 255.7 ст. 255 ПКУ).

     За умови використання води з лиманів платниками рентної плати застосовується ставка рентної плати, встановлена за спеціальне використання поверхневих вод відповідно до показника «Інші водні об’єкти», зазначеного у п.п. 255.5.1 п. 255.5 ст. 255 (п. 255.8 ст. 255 ПКУ).

     За умови використання води з каналів платниками рентної плати застосовуються ставки рентної плати, встановлені за спеціальне використання води водного об’єкта, з якого забирається вода в канал (п. 255.9 ст. 255 ПКУ).

     За умови використання води із змішаних джерел водопостачання застосовуються ставки рентної плати, встановлені для джерел, з яких формуються (наповнюються) змішані джерела (п. 255.10 ст. 255 ПКУ).

     Пунктом 4 р. XIX Прикінцевих положень ПКУ передбачено, що Кабінет Міністрів України щорічно до 1 червня вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів цін виробників промислової продукції із рентної плати за спеціальне використання.

Хто є платником рентної плати за спеціальне використання води у разі, якщо СГ при здійсненні господарської діяльності використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, та надає в оренду власне приміщення (нежитлове або житлове) іншому СГ?

     Згідно із п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

     Рентна плата за спеціальне використання води не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку (п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 ПКУ).

     Для цілей cт. 255 ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 255.2 ст. 255 ПКУ).

     Згідно зі ст. 49 Водного кодексу України спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу.

     Абзацом другим п.п. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 ПКУ визначено, що за обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, рентна плата обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником.

     Таким чином, суб’єкт господарювання, який при здійсненні господарської діяльності використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, має дозвіл на спеціальне водокористування (договір на поставку води з водокористувачем-постачальником води) та надає в оренду власне приміщення (нежитлове або житлове) іншому суб’єкту господарювання, не є платником рентної плати за спеціальне використання води, якщо орендар також використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

     При цьому суб’єкт господарювання - орендар приміщення, який використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не є платником рентної плати за спеціальне використання води.

     Якщо орендодавцем, що має дозвіл на спеціальне водокористування (договір на поставку води з водокористувачем – постачальником води) вода використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а орендарем – одночасно для задоволення питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб, то у випадку якщо орендарем самостійно не укладено договір на поставку води з водокористувачем-постачальником, платником рентної плати за спеціальне використання води є орендодавець за фактичний обсяг використаної води, у т.ч. використаної орендарем.

     Якщо орендодавцем, що має дозвіл на спеціальне водокористування (договір на поставку води з водокористувачем – постачальником води) вода використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а орендарем - одночасно для задоволення питних, санітарно-гігієнічних і виробничих потреб та при цьому орендарем отримано дозвіл на спеціальне водокористування (самостійно укладено договір на поставку води з водокористувачем-постачальником води), то орендодавець не є платником рентної плати за спеціальне використання води, а орендар самостійно сплачує рентну плату за спеціальне використання води за фактичний обсяг використаної ним води.

Чи подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води 2-ТП (водгосп)?

     Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71), який набрав чинності з 01.01.2015, збір за спеціальне використання води трансформовано в одну із складових рентної плати – рентна плата за спеціальне використання води.

     Платник рентної плати до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу, подає до відповідного контролюючого органу за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, податкову декларацію, яка містить, зокрема додаток з рентної плати за спеціальне використання води (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 ПКУ).

     Платники рентної плати подають одночасно з податковими деклараціями контролюючим органам копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (п.п. 255.11.19 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

     Слід зазначити, що водокористувачі відповідно Інструкції щодо заповнення форми № 2-ТП (водгосп), затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 30.09.1997 № 230, складають статистичний звіт про використання води за формою № 2-ТП (водгосп).

Чи необхідно СГ, зареєстрованому платником рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентної плати) у разі відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування такою Рентною платою подавати до контролюючого органу податкову декларацію Рентної плати або заяву про відсутність об’єкта оподаткування?

     Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71), який набрав чинності з 01.01.2015, збір за спеціальне використання води трансформовано в одну із складових рентної плати – рентна плата за спеціальне використання води (далі – Рентна плата).

     Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками Рентної плати є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

     Рентна плата не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку (п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 ПКУ).

     Статтею 49 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР зі змінами і доповненнями визначено, що спеціальне водокористування здійснюється на підставі відповідного дозволу із зазначеними на 3-25 років лімітами використання води (для первинних водокористувачів), а для вторинних водокористувачів – договору на поставку води між первинним та вторинним водокористувачами (лист Мінприроди України від 15.03.2011 № 5515/16/10-11-МП).

     Тобто для суб’єкта господарювання наявність дозволу на спеціальне водокористування (або договору на поставку води) визначає обов’язок такого суб’єкта подавати до територіального органу ДФС за основним (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 ПКУ) або неосновним (місцем розташування водних об’єктів (п. 63.3 ст. 63 ПКУ)) місцем обліку податкові декларації з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води).

     Таким чином, якщо у суб’єкта господарювання, зареєстрованого платником Рентної плати, у деяких звітних (податкових) періодах або протягом звітного (податкового) року відсутній об’єкт оподаткування з причини використання обсягів води виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, то наявність у такого суб’єкта господарювання дозволу на спеціальне водокористування (або договору на поставку води) визначає обов’язок такого суб’єкта подавати до територіального органу ДФС (за основним або неосновним місцем обліку) податкові декларації з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води) наростаючим підсумком з початку року.

Що є підтвердженням факту використання води СГ виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб?

     Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-IV зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

     Пунктом 255.2 ст. 255 ПКУ визначено, що не є платниками рентної плати за спеціальне використання води водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.

     Для цілей ст. 255 ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

     Платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ст. 44 ПКУ).

     Таким чином, суб’єкт господарювання, який має дозвіл на спеціальне використання води або договір на поставку води, не є платником рентної плати за спеціальне використання води у разі використання ним води для задоволення виключно власних (співробітників) питних і санітарно-гігієнічних потреб (в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання води для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані). У разі використання суб’єктом господарювання води одночасно як для виробничих потреб, так і для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, він є платником рентної плати за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води.

     Чинним Податковим кодексом України не передбачено механізму розподілу обліку обсягів фактично використаної у звітному періоді води на обсяги: використаної окремо для власних санітарно-гігієнічних та використаної для інших потреб юридичних осіб, у тому числі з причини відсутності нормативів споживання води юридичними особами виключно на власні питні і санітарно-гігієнічні потреби.

     За даними первинного обліку, а також видом господарської діяльності можливо визначити напрямок використання води (для виробничих або санітарно-гігієнічні потреби).

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС України, категорія 121

http://zir.minrd.gov.ua/main/bz/view/?src=ques

 

Переглядів: 7544 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024