Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Субота, 20.04.2024, 03:17
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Березень » 5 » Про відображення нотаріусом вартості подарунку у формі 1-ДФ
23:01
Про відображення нотаріусом вартості подарунку у формі 1-ДФ

Яку суму доходу необхідно відображати нотаріусу у податковому розрахунку за ф. 1ДФ при посвідченні договору дарування між фізичними особами: вказану в договорі, чи оціночну вартість?

      Відповідно до п. 174.4 ст. 174 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755- VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому розд. ІV ПКУ для податкового розрахунку.
     Відповідно до п. 1 ст. 717 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІУ із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. 
     Згідно з ст. 722 ЦКУ право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття. Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка. 
     Відповідно до п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV ПКУ.
     Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ст. 174 ПКУ).
     Питання оцінки вартості об’єктів спадщини (подарунку) відноситься до компетенції Фонду державного майна України. 
     Підпунктом 14.1.71 п. 14.71 ст. 14 ПКУ визначено, що звичайна ціна – ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. 
     У разі якщо ціни (націнки) на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена відповідно до правил такого регулювання. 
     Якщо під час здійснення операції обов’язковим є проведення оцінки, вартість об’єкта оцінки є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування.
     Згідно з п. 174.7 ст. 174 ПКУ вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з ст. 174 ПКУ, визначається у порядку, встановленому абзацом третім п. 173.1 ст. 173 ПКУ, яким передбачено, що дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.
     Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).
     Водночас, дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (п. 172.3. ст. 173 ПКУ). 
     Враховуючи викладене вище, нотаріусу у податковому розрахунку за ф. 1ДФ необхідно відображати суму доходу (вартість об’єкта власності) вказану в посвідченому ним договорі дарування між фізичними особами.
     При цьому, вартість предмета договору дарування має бути не нижче:
     - оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону – для об’єкта нерухомості;
     - оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом – для об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів);
     - середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку) – для легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда.

ІДД ДФС України,

 Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс,

категорія 103.25

http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ques

 

Переглядів: 734 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024