Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Субота, 20.04.2024, 12:30
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Лютий » 7 » Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій
00:25
Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій

Про прийняття постанови Правління Національного банку України "Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій"

Зважаючи на підвищення курсової волатильності гривні та певне напруження на валютному ринку, Національний банк України за останні тижні вжив низку заходів для підтримки його рівноваги. Зокрема Національний банк України збільшив свою присутність на міжбанківському ринку та застосував наявні в нього механізми та інструменти валютної стабілізації.

Зазначені кроки мали очевидні позитивні ефекти. Проте їх результативність виявилась обмеженою через об’єктивно несприятливу дію низки зовнішніх і внутрішніх чинників, уключаючи різку девальвацію національних валют у групі країн з ринками, що формуються.

Ураховуючи вищезазначене, а також необхідність виконання основної конституційної функції Національного банку України щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України, Правлінням Національного банку України прийнято 06.02.2014 постанову № 49 "Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій" (далі – Постанова № 49), яка має тимчасовий і виключно упереджувальний характер та спрямована на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків. Вона сприятиме стабільності банківської системи країни, забезпеченню своєчасності банківських розрахунків, у тому числі за зовнішньоекономічними контрактами та пов’язаною з ними господарською діяльністю.

Постанова № 49 передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку Національного банку України; встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами; певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів у межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями; певні обмеження на строки купівлі уповноваженими банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців тощо.

Водночас Постанова № 49 передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов’язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат. Вона не обмежує оплату витрат на навчання та лікування за кордоном; транспортування хворих; переказів, що здійснюються в разі зміни держави проживання; переказів, пов’язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні, тощо.

Крім того, Постанова № 49 підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу та не обмежує використання громадянами їх доходів і заощаджень.

Постанова № 49 набирає чинності з 07 лютого 2014 року та діє до прийняття Національним банком України окремого рішення.

 

Прес-реліз НБУ

http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=5434311&cat_id=55838

Переглядів: 745 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024