Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 19:28
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Жовтень » 12 » Різниця у програмах політичних сил щодо податкового реформування
21:50
Різниця у програмах політичних сил щодо податкового реформування

Серед першочергових завдань реформування економіки України є реформування податкової системи шляхом скорочення кількості податків та спрощення їх адміністрування. І не дивлячись на те, що на Сході України тривають військові дії, складну політичну та економічну ситуації, це не є причиною для відкладення "на потім" проведення реформ в частині оподаткування. Тим більше, що 26 жовтня 2014 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України VIII скликання, і завдання новоствореного парламенту втілити в життя довгоочікувані сподівання суспільства, зокрема платників податків.

Асоціація платників податків України проаналізувала передвиборчі програми окремих політичних партій, що беруть участь у позачергових виборах на предмет того, як вони бачать реформування податкової системи. Пропонуємо до уваги оцінити різницю у відображенні податкової реформи в партійних підходах.

Політична партія "Блок Петра Порошенка" в своїй програмі наголошує на необхідності ліквідувати «корупційний податок» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам. Для цього кількість податків слід скоротити, їхні ставки - зменшити, а шляхи уникнення сплати податків через офшори – перекрити, утвердити систему спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу. Висновок експертів: створити власну справу, взяти відповідальність на себе – це теж жити по-новому.

Політична партія "Народний фронт" вважає, що  демонополізація економіки та реформа податкової системи – це той необхідний крок, з якого ми повинні почати.  Партія обстоює необхідність кадрового очищення та оновлення органів влади. Уряд має стати "зручним" для громадян, у т.ч. через запровадження електронного врядування, перехід до надання адміністративних послуг усюди, де це можливо, за принципом "єдиного вікна". Обіцяно залучати інститути громадянського суспільства до вирішення найактуальніших проблем розвитку держави і суспільства. Висновок експертів: після відомих проблем з ігноруванням в Уряді громадської думки цю обіцянку треба взяти на контроль, щоб наміри партії не розходились із справами як з кадровим очищенням, так з оновленням органів влади і залученням інститутів громадянського суспільства до реформування податкової системи.

Всеукраїнське об’єднання  "Батьківщина"  пропонує спростити процедуру сплати та зменшити кількість існуючих податків і зборів до шести. Знизити розмір єдиного соціального внеску до 15%, радикально скоротити кількість ліцензій та контролюючих органів, запровадити інститут бізнес-омбудсмена, заборонити «маски-шоу» та необґрунтовані перевірки малого і середнього бізнесу. Висновок експертів: задекларовано позитивні наміри, однак це не повинно призвести до зменшення надходжень до бюджетів всіх рівнів та соціальних фондів.

Політична  партія «Опозиційний блок» декларує прагнення знизити податкове навантаження на малий та середній бізнес та запровадити мораторій на його перевірки. Разом з тим, партія представляє промислові регіони України та великий бізнес. Висновок експертів: в програмі нічого немає про необхідність боротьби з тіньовою економікою та необхідністю підвищення соціальної відповідальності перед суспільством.

Політична партія "Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)"пропонує спростити процедури надання адміністративних послуг, повністю перевести їх на систему «єдиного вікна», запровадити електронне урядування, ліквідувати податкову міліцію, чисельність контролюючих органів і державних службовців скоротити вдвічі. Одночасно партія вважає за доцільне провести докорінну дерегуляцію підприємницької та інвестиційної діяльності для малого і середнього бізнесу, унеможливити накладання штрафів і зупинку бізнесу без рішення суду.

Всеукраїнське об’єднання "Свобода" вважає за доцільне спростити систему оподаткування і дозвільну систему для ведення бізнесу, забезпечити пільгові кредити на відкриття малого бізнесу, запровадити прогресивну шкалу оподаткування за принципом: "малий бізнес – малі податки, великий бізнес – великі податки" тапрогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб.

Радикальна партія Ляшка покладає надію, що держава отримає гроші через просту та зрозумілу систему оподаткування, що принесе великі зарплати та добробут населенню країни. Обов’язком є надання допомоги українському виробнику, роботодавцю, платнику податків. Пропонується надання кредитів на розвиток під 5% на 10 років, менші податки на заробітну платню, більші на сировинну продукцію олігархів. Висновок експертів: проста звітність, мінімум перевірок та бюрократії.От якби ще були вказані джерела фінансування всіх пропозицій!

Комуністична партія України є прихильником звільнення від податків невеликих зарплат, запровадження прогресивного оподаткування доходів багатих і надбагатих, введення податку на предмети розкоші.

Сильна Україна декларує необхідність зниження податкового тягаря для виробництв з високою доданою вартістю. Висновок експертів: запропоноване, однак, є  досить дрібним  для такої амбіційної партії.

Політична партія «5.10» дивує своїми новаціями, без механізмів їх реалізації.Пропозиції щодо запровадження лише двох податків -  5% - з продажу товарів та послуг та  10% - соціального податку є скоріш утопічними ніж реальними для впровадження та застосування. Крім того, у програмі пропонується зробити відкритими кордони України для експорту та імпорту товарів, що не відповідає жодній міжнародній моделі існування держави.

Програма Ліберальної партії України носить досить кардинальний характер та передбачає  боротьбу за нову систему оподаткування, а саме: створення дієвих механізмів для виводу економіки з «тіні», впровадження нової податкової системи з єдиним податком на прибуток власників підприємств у розмірі 15%, передбачає звільнення від оподаткування коштів підприємств, доки вони обертаються у його діяльності та пропонує оподатковувати лише ті кошти, які власник вилучає з підприємства, скасування податку на додану вартість, зниження розміру єдиного соціального внеску вдвічі, скасування державного контролю витрат приватних підприємств, спрощення системи адміністрування податків.

 

Джерело: веб-сайт АППУ

http://www.appu.org.ua/news/--03139/

Переглядів: 540 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024