Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 17:21
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Вересень » 7 » Розвиток малого та середнього підприємництва в Хмільницькому районі
13:48
Розвиток малого та середнього підприємництва в Хмільницькому районі

З метою реалізації завдань Президента України щодо створення сприятливих умов для розвитку та функціонування малого бізнесу в районі діє "Програма розвитку малого та середнього підприємництва на 2013-2014 роки".

 Заходи Програми спрямовані на реалізацію державної політики в сфері малого бізнесу і забезпечення рівних умов участі суб'єктів підприємницької діяльності у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку району. Про це та інше розповідає начальник управління економіки та міжнародного співробітництва райдержадміністрації Володимир Іванков.

- В поточному році в районі зареєстровано 7 суб’єктів підприємницької діяльності юридичних осіб і 47 - фізичних осіб. Одночасно припинили свою діяльність 5 юридичних та 35 фізичних осіб. Закриття підприємницької діяльності фізичними особами пов’язано, в першу чергу, із проблемою необхідності обов’язкової сплати єдиного соціального внеску для суб’єктів підприємництва, які обрали спрощену систему оподаткування, та зняття з реєстрації тих підприємців, які тривалий час не здійснювали підприємницьку діяльність або змінили місце проживання.

 В районі створено умови для роботи Єдиної автоматизованої системи державної реєстрації суб’єктів господарювання, працює Єдиний дозвільний офіс, в якому реєстрація заяв та видача дозвільних документів здійснюються через програмне за¬безпечення. Протягом поточного року видано 28 документів дозвільного характеру у сфері підприємницької діяльності за принципом організаційної єдності через дозвільний офіс.

 Діє 138 суб’єктів малого підприємництва різної організаційної форми та 959 суб’єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб, більшість з яких працює за спрощеною системою оподаткування. Найбільша кількість підприємств займається роздрібною торгівлею та виробництвом сільськогосподарської продукції.

 - Як впливає розвиток малого та середнього бізнесу на кількість робочих місць?

- Розвиток малого та середнього бізнесу є одним з основних шляхів розв’язання проблем в питанні зайнятості населення. Через міськрайонний центр зайнятості шести особам надано одноразову допомогу на організацію підприємницької діяльності, 146 осіб пройшли підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації.

 В малому бізнесі з урахуванням фізичних осіб та осіб, що перебувають з ними у трудових відносинах, зайнято 1970 осіб, або 32% від працюючих в усіх галузях економіки.

 Частка надходжень від суб’єктів малого підприємництва становить 23,1%.

 - Коротко про фермерство в районі. Одним з дієвих шляхів відродження підприємницької діяльності в сільській місцевості є фермерство та сільськогосподарська кооперація. На даний час діє 86 фермерських господарств, в яких середня кількість зайнятих працівників становить 256 осіб. У користуванні фермерських господарств району знаходиться 9246,1 га сільськогосподарських угідь. Зареєстровано 22 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи, в т.ч. 17 – по заготівлі молока (9 кооперативів створено за рахунок бюджетних коштів).

 З метою ефективного використання можливостей підприємництва, всілякої його підтримки на базі громадської організації «Право» діє інформаційно-консультативний центр, за сприяння якого громадською організацією випущено збірку з актуальних теоретичних та практичних порад для започаткування та ведення бізнесу під назвою: «Я підприємець! Крок за кроком».

 Для налагодження діалогу з представниками бізнесових структур району, виявлення проблемних питань і оперативного реагування на них спеціалістами Хмільницької ОДПІ, управління Пенсійного фонду, управління Держземагентства у Хмільницькому районі проведено 17 семінарів з питань змін та нововведень у законодавстві України. З метою підвищення рівня поінформованості суб’єктів підприємництва в міськрайонній газеті "Життєві обрії”, на сайті районної державної адміністрації та по місцевому радіомовленню висвітлюються законодавчі акти та роз’яснення спеціалістів податкової та інших служб щодо провадження підприємницької діяльності та розвитку підприємництва.

 Протягом І півріччя поточного року розміщено 32 публікації та озвучено 66 інформацій з даних питань.

 Крім того, працівниками податкової інспекції проведено 13 сеансів телефонного зв'язку «Гаряча лінія».

 Що стосується легалізації зарплати та створення нових робочих місць, то в районі працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Протягом січня-липня 2013 року було проведено сім засідань даної робочої групи .Членами робочої групи було проведено 18 рейдових перевірок, в ході яких не було виявлено працівників без оформлення трудових договорів.

 - Чимало людей, отримуючи зарплату в конвертах, на жаль, не знають про наслідки так званої "тіньової" зайнятості. Які вони?

- Дійсно, при «тіньовій» зайнятості відбувається виплата заробітної плати «в конвертах», що призводить до:

 - втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як державна допомога сім'ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, субсидії тощо;

 - приховування реального доходу, що впливає на недостовірність наданої інформації при зверненні за соціальними пільгами;

 - втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії;

 - заниження доходу, що підлягає оподаткуванню;

 - відсутності внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників;

 - втрати права на отримання гарантованої державою відпустки та отримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

 На сьогодні в районі зберігається тенденція збільшення середньої заробітної плати. Так, згідно статистичних даних за січень-липень поточного року середньомісячна заробітна плата становить 2142,46 грн., тоді як за відповідний період 2012 року вона становила 1950,82 грн..

 За станом на 1 серпня 2013 року в районі створено 130 робочих місць, в тому числі 53 робочих місця в юридичних осіб.

Веб-сайт Хмільницької РДА

http://rda.hm.ua/page/current-news/1159

 

 

Переглядів: 1185 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024