Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Вівторок, 16.04.2024, 23:59
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Липень » 18 » Щодо отримання дозволів на спеціальне водокористування суб’єктами господарської діяльності
13:52
Щодо отримання дозволів на спеціальне водокористування суб’єктами господарської діяльності

Державний адміністратор у Хмільницькому районі дає роз’яснення щодо питань та проблем, які можуть виникнути в суб’єктів господарської діяльності для отримання дозволів на спеціальне водокористування та водокористувачів,які займаються риборозведенням.

Нормативно-правові акти, якими регламентується видача документів дозвільного характеру по вище зазначеним дозволам :  Водний Кодекс України, Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2002р. №321 «Про затвердження Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування», Постанова КМУ від 11,09.1996р.№1100 « Про Порядок розроблення і затвердження нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та перелік речовин, скидання яких нормується».                                                                                                               Згідно ст..49 Водного Кодексу України та п.3 «Порядку погодження та видачі дозволі на спеціальне водокористування»,  затвердженого Постановою КМУ № №»321 від 13.03.2002р. видача дозволів на спеціальне водокористування здійснюється  за клопотанням водокористувача з обґрунтуванням потреби у воді, погодженням з державними органами водного господарства, - в разі використання поверхневих вод, державними органами геології – в разі використання підземних вод та державними органами охорони здоров”я – в разі використання водних об’єктів, віднесених до категорії лікувальних.

           Згідно п.4 « Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування » дозволи видаються в місячний термін безоплатно з дня подання в установленому порядку клопотання. 

           Згідно ст..49 Водного Кодексу України та п.5 « Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування»  у дозволі на спеціальне водокористування встановлюється ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин.                                                                                                                                                                                                Згідно ст.70 Водного Кодексу України скидання стічних вод у водні об’єкти допускається лише за умови наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин. 

            Вимоги до нормування гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин,які створюються в процесі виробничої діяльності визначаються « Порядком розроблення і затвердження нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин», затвердженого Постановою КМУ від 11.09.1996р.№1100.

                                   Перелік документів для отримання дозволу на спецводокористування.             

1.Акт обстеження представника державного управління охорони  навколишнього природного середовища;                                                                                                                                                                

2.Клопотання ( бланк);                                                                                                                                           

3. У разі використання підземних вод – погодження Державної геологічної служби або дочірніх підприємств НАК « Надра України» за переліком, який затверджує Міністерство охорони природи.                                                                                                                     (  Подільська гідрогеологічна партія – м. Хмельницький,вул. Геологів,5, тел.. (0382)66-07-74;)             

4. У разі використання поверхневих вод – погодження територіального органу басейнового управління водних ресурсів або обласного виробничого управління водного господарства і меліорації.            ( Басейнового управління водними ресурсами річки Південний Буг м. Вінниця, вул.. Хмельницьке шосе,23)

5.Розрахунок потреби у воді  (водоспоживання та водовідведення);                                           

6. Ситуаційний план, схема водопостачання та каналізування( в разі наявності) стічних, дощових і талих вод із вказаним місцем забору води та скиду стічних вод ( завірені підписом та печаткою підприємства);                                                                                                                                                                        

7. Паспорт на артсвердловину ( при наявності свердловини );                                                          

8. Погодження СЕС ( у разі використання підземних вод, як лікувальних);                                  

9. Інформація про водовідведення ( завірена копія договору або інші підтверджуючі документи).                                                                                                                           

10. Витяг з Єдиного Державного реєстру.                                                                                                     

Оренда ставків для риборозведення є одним із видів господарської діяльності,і, як кожна господарська діяльність, регулюється певними вимогами законодавчих актів.

Що саме треба знати орендарям ставків,щоб не мати проблем із законом і спокійно здійснювати свою діяльність?

Серед  ряду інших документів, які необхідно мати орендарю , а саме: договорів оренди земельної ділянки водного фонду, гідроспоруди, водного об’єкту, хочу звернути увагу на необхідність отримання дозволу на спецводокористування.            Згідно ст. 48 Водного Кодексу України використання води для рибогосподарських потреб відноситься до спеціального водокористування і здійснюється на підставі відповідного дозволу. Дозвіл на спеціальне водокористування видається безкоштовно Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області.                                           З метою збереження природного стану водойми у дозволі встановлені умови даного виду діяльності, серед яких: не допущення раптового скиду води та різких її коливань у період нересту риби та гніздування водоплавних птахів; застосування технологій риборозведення,які не призводять до забруднення водойм;  підтримання в належному санітарному  стані  прибережно – захисної  смуги, тощо.                                                 

           Умови договору виписані  відповідно до ст. 68 Водного Кодексу України,в якій зазначено, що водокористувачі ( орендарі) зобов’язані здійснювати заходи, які забезпечують поліпшення екологічного стану водних об’єктів і умов відтворення рибних запасів.                                 

Серед багатьох інших заходів,що забезпечують збереження екологічної рівноваги, важливе місце займає контроль за якістю води, зокрема тієї, яка випускається із ставу під час облову риби. Хочу звернути особливу увагу на обов’язкове проведення лабораторних  досліджень –   адже саме вони можуть показати реальний стан якості води. Така умова також виписана у дозволі  на спеціальне водокористування – випуск води із ставу має бути обов’язково погоджений із Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища.     А умовою отримання такого погодження є представлення результатів аналізів стану води перед її випуском.    Під час погодження договору оренди водного об’єкту кожному орендарю Басейнове управління водними ресурсами річки Південний Буг(м . Вінниця , вул. Хмельницьке шосе,23) надає у формі буклету « Правила експлуатації водосховищ ( ставків) та гідротехнічних споруд», яких орендарі зобов’язані дотримуватись.              

Ще хочу додати :  створюючи  ставок,  займаючись  риборозведенням,  ми втручаємось в екосистему водойми і тому просто зобов’язані підтримувати належні  гідрологічний та гідрохімічний режими, а в разі необхідності вживати відповідні заходи. Без цього водойма може втратити властивості до самоочищення та самовідновлення. А це, в свою чергу, призведе до незворотних процесів.                                                                                                                 

            Дотримуючись вимог законодавства, ми створюємо екологічні моделі риборозведення і варто сказати,що простір для творчості в даному напрямку набагато ширший, ніж той, що окреслений сьогоднішніми законами.                                                                                               

                                  З приводу процедури видачі документів дозвільного характеру, їх переліків суб’єкти господарювання можуть звертатись до Державного адміністратора у Хмільницькому районі,  який знаходиться за адресою: м. Хмільник, вул.. Столярчука 1 .

                                  Графік роботи дозвільного центру : працює щоденно (крім вихідних) з 08.00 до 17.00, перерва з 13.00 до 14.00, адміністратор – Цимбалюк Сергій Леонідович, т. 2-15-04.

                                  Також, вищевказаними питаннями займається представник  « Прозорого офісу» Вінницької міської ради  Варченко Олег Олександрович, т.59-53-42.

                                  Місце подання та видачі документів:  м. Вінниця,  вул.Соборна,59,к.108,№ 6.

  Державний адміністратор апарату Хмільницької                                     С.Л.Цимбалюк                                                                                                              РДА                                                       

 

Переглядів: 12319 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024