Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 14:35
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Липень » 29 » Щодо права на матеріальне забезпечення за умови добровільної сплати страхових внесків
23:29
Щодо права на матеріальне забезпечення за умови добровільної сплати страхових внесків

Міністерство соціальної політики України своїм листом  від 22.05.2013 р. N 413/039/97-13 повідомило про право на матеріальне забезпечення громадян за  умови добровільної сплати страхованих внесків. Зокрема, відомство повідомило, що відповідно до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню (пенсійному, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на випадок безробіття та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням) підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в організаціях, установах незалежно від їх форм власності та господарювання; у фізичних осіб; особи, які забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності.

Платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначаються відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Для створення умов для здобуття студентами вищих, учнями професійно-технічних навчальних закладів у вільний від навчання час досвіду практичної роботи за обраною спеціальністю та сприяння їх працевлаштування після завершення навчання статтею 29 Закону України "Про зайнятість населення" їм надано можливість проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2013 р. N 20.

Відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" та зазначеної постанови Кабінету Міністрів України студенти (учні), які здобули професію (кваліфікацію), можуть проходити стажування на підприємствах, організаціях, установах на підставі цивільно-правових договорів про стажування, які передбачають можливість виконання професійних робіт. Роботодавець забезпечує оплату виконаних робіт на підставі акта здавання-приймання робіт.

Відповідно до статей 4 і 6 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" право на матеріальне забезпечення, передбачене цим Законом (зокрема, на допомогу по тимчасовій непрацездатності), мають лише застраховані особи, тобто особи, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням та за яких сплачуються страхові внески.

До них належать особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

Отже, учні та студенти навчальних закладів мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до законодавства з деяких видів соціального страхування у разі, якщо вони працюють на умовах трудового договору (контракту) і отримують заробітну плату та сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Право на відповідне матеріальне забезпечення виникає у застрахованих осіб з настанням страхового випадку (тимчасової непрацездатності) в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення).

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, у тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення за умови добровільної сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до чинного законодавства.

 

Переглядів: 784 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024