Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 08:52
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Щодо проблемних питань виписки податкових накладних платником ПДВ
08:19
Щодо проблемних питань виписки податкових накладних платником ПДВ

Лист ДПА України від 18.07.2011 р. N 12901/6/16-1115

ДПАУ розглянула лист щодо проблемних питань виписки податкових накладних та повідомляє, що наказ ДПАУ від 21.12.2010 р. N 969 "Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення" (далі - Наказ N 969), зареєстрований у Мін'юсті України 29.12.2010 р. за N 1401/18696, та лист ДПАУ від 06.04.2011 р. N 9497/7/16-1517 не суперечать нормам Податкового кодексу України (далі - ПКУ) і не змінюють їх. При цьому лист N 9497/7/16-1517 носить виключно рекомендаційний характер, призначений для використання при підготовці податкових консультацій і покликаний відповісти на більшість запитань, отриманих ДПАУ з розглянутих у ньому питань.

У частині питань першого та п'ятого стосовно присвоєння номера податкової накладної слід зазначити, що відповідно до пп. "а" п. 201.1 ст. 201 ПКУ в податковій накладній має бути зазначено порядковий номер податкової накладної.

Аналогічне передбачено п. 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом N 969, та п. 9.1 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. N 1002.

Крім того, цими ж пунктами зазначених порядків чітко встановлено, що номер податкової накладної повинен відповідати ії порядковому номеру в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних і не може передбачати будь-якої іншої нумерації.

Порядковим номером вважається номер елементу, присвоєний йому при перерахуванні в послідовному порядку. Тобто порядок нумерації податкових накладних встановлено за принципом повної чисельної послідовності натуральних чисел (1, 2, 3, 4 і т. д.) і не передбачає застосування інших принципів нумерації та кодування в порядковому номері податкової накладної додаткових відомостей щодо дати договору, його номера, іншої інформації про проведену операцію.

Що стосується другого проблемного питання стосовно вказування у податковій накладній повної або скороченої назви, зазначеної у статутних документах юридичної особи, то така норма передбачена пп. "д" п. 201.1 ст. 201 ПКУ.

Звертаємо увагу на те, що аналогічна норма стосовно вказування повної або скороченої назви, зазначеної у статутних документах юридичної особи, була передбачена і Законом України "Про податок на додану вартість", який діяв до набрання ПКУ чинності. Таким чином, ця норма не є нововведенням.

Щодо питання третього слід зазначити, що п. 198.3 ст. 198 ПКУ передбачено, що податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих, (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду.

Відповідно до п. 198.6 ст. 198 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог.

При цьому, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, а платники податку, що застосовувати касовий метод до набрання ПКУ чинності або застосовують касовий метод, мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунку платника податку.

Таким чином, платник має право включити до податкового кредиту поточного звітного періоду суму ПДВ, зазначену в податковій накладній, виписаній у попередніх податкових періодах, але отриманій платником  у поточному звітному періоді, за наявності документального підтвердження такого запізнення, а також за умови, що не минуло 365 календарних днів (60 календарних днів) з дня виписки податкової накладної.

Стосовно питання четвертого слід зазначити, що дописування чи виправлення даних податкової накладної вручну (кульковою, гелевою, чорнильною чи іншою ручкою) є неможливим, оскільки податкова накладна, як і будь-який інший звітний документ, складається одним із вибраних платником способів: друком або вручну.

Зазначене продиктоване необхідністю унеможливлення самостійного виправлення даних у податкових накладних продавцем або покупцем без повідомлення про це контрагента.

Рекомендації стосовно вирівнювання номера податкової накладної, індивідуального податкового номера покупця, номера договору по правому краю, як й інші, обумовлені тим, що відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно з п. 5 постанови КМУ від 29.12.2010 р. N 1246 "Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних" продавець складає податкову накладну та/або розрахунок коригування у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.

Таким чином, параметри оформлення податкових накладних повинні відповідати програмному забезпеченню з метою сприйняття ним внесених даних та повинні бути уніфіковані для всіх накладних.

Що стосується зазначення адреси, то рекомендований у листі N 9497/7/16-1517 формат її написання відповідає міжнародно визнаному формату. Водночас для визнання податкового кредиту важливим є відповідність адреси, що вказана в податковій накладній, даним, що містяться в реєстраційних документах платника, а не порядок їх написання чи скорочення. Аналогічне стосується і формату написання телефонного номера.

Одночасно повідомляємо, що рекомендації стосовно використання основної печатки для скріплення податкових накладних доповнені рекомендаціями, наданими листом ДПАУ від 26.05.2011 р. N 14839/7/16-1517, яким було внесено відповідні зміни до п. 33 листа N 9497/7/16-1517, та відповідно до яких податкова накладна може скріплюватися печаткою "для податкових накладних".

Заступник Голови комісії

з проведення реорганізації ДПАУ,

заступник Голови ДПС                              С. Лекарь

 

 

Переглядів: 1437 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024