Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 02:46
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Травень » 11 » Спрощено процедуру податкового декларування фізичних осіб
07:35
Спрощено процедуру податкового декларування фізичних осіб

З 28.04.2012 р. набрав чинності Закон України від 24.04.2012 р. № 4661-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування» (далі — Закон № 4661), яким внесено зміни до підпункту „є” пункту 176.1 статті 176 Кодексу та визначено, що платники ПДФО зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація), якщо протягом податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 р. — 128760 грн.).

До внесення змін до Податкового кодексу обов’язок у платника податку щодо подання декларації виникав у випадку перевищення суми виплачуваного двома або більше податковими агентами доходу за будь – який календарний місяць десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Змінами, внесеними до Податкового кодексу, також передбачено, що інші оподатковувані доходи, що були нараховані (виплачені, надані) платникам податку, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу, що декларується згідно з підпунктом „є” пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу.

Перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів здійснюється в окремому додатку до податкової декларації у такому порядку:

задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку ПСП (за її наявності);

із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються за ставкою у розмірі 15%, решта суми — 17%.

Нарахований податок зменшується на суму податку, фактично нарахованого (утриманого) податковими агентами протягом податкового (звітного) року на задекларовані доходи.

Позитивна різниця податку підлягає сплаті платником податку до відповідного бюджету.

Внесеними змінами до пункту 179.2 статті 179 Податкового кодексу також передбачено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і зазначена декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема:

- від податкових агентів, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених зазначеним розділом Кодексу.

При цьому, на відміну від попередньої норми Податкового кодексу, яка передбачала обов’язок щодо подання податкової декларації виконаним лише для спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, змінами доповнено, якщо також інші спадкоємці — резиденти сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним.

Крім того, Законом № 4661 скасовано вимогу щодо обов’язкового подання податкової декларації фізичними особами, які декларують майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру відповідно до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", тобто, податкова декларація подається виключно у випадках, передбачених розділом IV Податкового Кодексу.

Відтепер держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування та особи, які претендують на зайняття таких посад, як і інші фізичні особи подаватимуть податкову декларацію лише на підставі вимог Податкового кодексу.

http://sts.gov.ua/



Переглядів: 851 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024