Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 25.04.2024, 01:44
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Січень » 30 » Свідоме декларування своїх доходів та сплата податків українцями — вірний шлях до побудови європейського суспільства
00:13
Свідоме декларування своїх доходів та сплата податків українцями — вірний шлях до побудови європейського суспільства

29 січня 2015 року на веб-ресурсі «Бухгалтерский сервис «Интерактивная бухгалтерия»  www.interbuh.com.ua відбулась інтернет-конференція начальниа ГУ ДФС у Вінницькій області Продана Мирослава Васильовича на тему «Свідоме декларування своїх доходів та сплата податків українцями — вірний шлях до побудови європейського суспільства»

Пропонуємо Вашій увазі декілька запитань і відповідей  з даної конференції:

 

Я маю свою присадибну ділянку, на якій вирощую городину. Крім того маю корову та п’ятеро свиней. Щоб вижити в цей важкий час, частину городини, молочної продукції та м’яса продаю на базарі. Чи повинна я декларувати свої доходи, які приходяться мені такою важкою працею?Марина С., мешканка села,

 

Доброго дня! Вдячний Вам за запитання.

Хочу повідомити, що у разі продажу фізичною особою іншій фізичній особі, самостійно вирощеної сільськогосподарської продукції на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, такі доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та не відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. При цьому, розмір земельної ділянки можна підтвердити даними, зазначеними у довідці за ф. 3-ДФ.
Якщо ж розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах та декларується в поданій декларації.

При продажі власної продукції тваринництва фізичні особи звільняються від сплати податку на доходи фізичних осіб, якщо доходи від такого продажу сукупно за рік не перевищують 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року ( у 2014 році це становить 121800 грн.) й, відповідно, декларація не подається.

У разі коли сума отриманого доходу за 2013 рік перевищує вказаний розмір, фізична особа зобов'язана подати до податкової інспекції за місцем проживання довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем проживання власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає лише дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, тобто різниця між фактично отриманим протягом 2014 року доходом та 121800 грн. Якщо ж самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва не підтверджується, то доходи від її продажу підлягають оподаткуванню на загальних підставах за ставками 15 (17)% . Крім того необхідно подати Декларація про майновий стан і доходи   до податкової інспекції за місцем проживання у термін до 1 травня 2015 року.

 Продан Мирослав Васильович, начальник ГУ ДФС у Вінницькій області

 

Моя дочь учится в медуниверситете на платной форме обучения . Я служу в штабе армии и получаю денежное обеспечение. Имею ли я право на компенсацию затрат по обучению моей дочери?Белоконь Сергей Б., военнослужащий

 

Дорого дня. Вдячний за запитання.

Зазначу, що Податковим кодексом України передбачені  деякі обмеження щодо права нарахування податкової знижки, зокрема, пп. 166.4.2 ПКУ визначено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 цього Кодексу. Отже, якщо фізична особа отримує дохід у вигляді заробітної плати, вона має право на отримання податкової знижки.

Визначення заробітної плати прописане в пп. 14.1.48 ПКУ, а саме, заробітна плата для цілей розділу ІV цього Кодексу — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Тобто, доходи, отримані у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, та які спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян, не відповідають визначенню заробітної плати, наведеному у пп. 14.1.48 ПКУ, і зазначені особи не є найманими працівниками відповідно до умов чинного трудового законодавства. Тому Ви не можете скористатися правом  на податкову знижку.

 

Продан Мирослав Васильович, начальник ГУ ДФС у Вінницькій області

При мобілізації моєму сину підприємство, де він працював, надало благодійну допомогу. Чи потрібно її декларувати?Ситківська Катерина Іванівна, с. Краснопілка,

 

Доброго дня! Дякую за запитання.

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб благодійна допомога у грошовій (не грошовій) формі, надана роботодавцем мобілізованому працівнику – учаснику бойових дій за умови дотримання норм п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ. При цьому обов’язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги (учасниками бойових дій) покладається на благодійника – роботодавця.

Крім того, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2014 році – 1710 грн.), встановленого на 1 січня такого року (п.п. 170.7.3 п. 170.3 ст. 170 ПКУ).

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника - фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір,  тобто в 2014 році - 1710 грн.

Отже, якщо нецільова благодійна допомога надана роботодавцем мобілізованому працівнику перевищує граничну суму доходу (у 2014 році – 1710 грн.), то сума такого перевищення підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Крім того у платника виникає обов’язок щодо подання Декларації про майновий стан і доходи.

 

Продан Мирослав Васильович, начальник ГУ ДФС у Вінницькій області

Я отримав спадщину від дядька. Мені сказали, що маю подати декларацію за місцем прописки. Але проблема в тому, що живу і працюю далеко за межами області. З роботи відлучитися не в змозі та й кошти зайві витрачати немає як. Як мені бути?Vovan888,

 

Дякую за запитання.

Хочу зазначити, що одним із стратегічних напрямів Державної фіскальної служби України є надання високоякісних послуг громадянам та бізнесу, впровадження нових сервісів та підвищення рівня надання послуг. Всі сервіси, які надаються фіскальною службою – безкоштовні.

Для максимальної зручності платників запроваджено сервіс „Заповнення декларації OnLine”. Відповідно до пп.49.18.4  Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 (далі - ПКУ) декларація про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним.

Платник податків має право подати декларацію особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Для того щоб подати декларацію засобами електронного зв’язку в першу чергу необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається регіональними представництвами Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДПС України (по Вінницькій області - Вінницька, Жмеринська та Крижопільська ОДПІ). По Україні всі адреси отримання електронних ключів можна дізнатися, зайшовши на відповідний банер „Акредитованого центру сертифікації ключів”.

Далі, на офіційному веб-порталі ДФС України www.sfs.gov.ua Ви можете скористатися банером „Заповнення декларації OnLine” або  електронним сервісом „Електронний кабінет платника податків” та за допомогою детальних інструкцій та підказок заповнити декларацію з необхідними додатками та відправити документ OnLine.

Детальніше з матеріалами конференції можна ознайомитись за наступним посиланням:

 http://www.interbuh.com.ua/ru/conferences/details/69

Переглядів: 774 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024