Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 25.04.2024, 22:22
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Червень » 27 » Актуальна інформація для підприємців на загальній системі оподаткування
19:01
Актуальна інформація для підприємців на загальній системі оподаткування

 Куди необхідно подавати податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку фізичній особі підприємцю, який здійснює підприємницьку діяльність не за місцем своєї реєстрації?

 Відповідно до п. 177.7 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі – ПКУ) фізична особа – підприємець вважається податковим агентом працівника-фізичної особи, яка перебуває з нею у трудових, цивільно-правових відносинах, або будь-якої іншої фізичної особи щодо будь-яких оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених) на користь такої особи. Згідно із пп. "б" п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами ПКУ, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Пунктом 51.1 ст. 51 ПКУ передбачено, що податковий агент зобов’язаний подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку органу державної податкової служби за місцем свого обліку.

Яким чином фізична особа підприємець на загальній системі оподаткування може виправити помилку в Книзі обліку доходів та витрат?

Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, затверджений наказом ДПА України від 24.12.2010 № 1025 (далі – Порядок). Відповідно до п. 2 Порядку записи у Книзі обліку доходів та витрат виконуються кульковою або чорнильною ручкою (виправлення допускаються тільки з завіренням їх самозайнятою особою). Враховуючи вищевикладене, якщо при заповненні Книги обліку доходів та витрат фізична особа - підприємець виявляє помилку, то вона може закреслити помилково вказану суму доходу або витрат та поряд з виправленням поставити особистий підпис з надписом "Виправленому вірити".

Чи має право фізична особа підприємець на загальній системі оподаткування подати уточнюючу декларацію про доходи за минулий період?

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи. Згідно із п. 46.5 ст. 46 розділу ІІ ПКУ форма податкової декларації встановлюється центральним органом державної податкової служби за погодженням з Міністерством фінансів України. При цьому, п. 46.6 ст. 46 розділу ІІ ПКУ передбачено, що до визначення нових форм декларації (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинним форми декларації (розрахунків), чинні до такого визначення. Відповідно до п. 50.1 ст. 50 розділу ІІ ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім митної декларації та обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Враховуючи те, що нормами чинного законодавства не встановлено окремої форми уточнюючого розрахунку для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування, які самостійно виявляють помилки, що міститься у раніше поданих деклараціях, то з метою запобігання порушення норм ПКУ такі платники податків мають право подати декларацію за встановленою формою з позначкою "Уточнена" із зазначенням уточнених показників.

В який термін надається податкова декларація фізичною особою підприємцем з 01.01.2011 року?

Відповідно до пп. 49. 18.5 п. 4.18 ст. 49 розділу ІІ та п. 177.5 ст.177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, фізичні особи - підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

 Чи необхідно подавати декларацію про доходи та яким чином сплатити податок з доходів фізичних осіб фізичній особі підприємцю, який у минулому році перебував на спрощеній системі оподаткування, в І кварталі поточного року обрав загальну систему оподаткування, а з ІІ кварталу поточного року знову переходить на спрощену систему оподаткування?           

 Відповідно до пп. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну чи сплачували фіксований податок до набрання чинності цим Кодексом, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році. Згідно з п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, який дорівнює календарному кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Відповідно до п.57.1 ст.57 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Тобто, за результатами звітного кварталу фізичній особі – підприємцю, яка перейшла із спрощеної системи оподаткування на загальну, потрібно подати декларацію про отримані доходи за квартал, в якому така фізична особа – підприємець перебувала на загальній системі оподаткування. Для відображення результатів діяльності за звітний квартал фізичні особи - підприємці у декларації (форма N 1 додатку N 1 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ДПА України від 21.04.93 №12) заповнюють пункт 1.3 розділу 1 податкової декларації, в якому зазначають суму одержаного валового доходу від підприємницької діяльності; витрати, пов’язані з одержанням доходу; суму чистого доходу та суму нарахованого (сплаченого) податку на доходи фізичних осіб. При цьому, якщо фізична особа – підприємець з наступного кварталу вже перебуває на спрощеній системі оподаткування, то авансові платежі на наступні звітні квартали в декларації не зазначаються.

 Чи потрібно фізичній особі підприємцю на загальній системі оподаткування подавати річну податкову декларацію про доходи, якщо протягом звітного року діяльність не проводилась?

 Відповідно до пп. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі - ПКУ), фізичні особи – підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи. Таким чином, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про доходи, незалежно від того чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні.

Єдина база податкових знань, сайт ДПА України

Переглядів: 3633 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024