Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 16:12
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Травень » 16 » Цільова команда з податкової реформи зустрілася з аграріями
12:43
Цільова команда з податкової реформи зустрілася з аграріями

30 квітня 2015 відбулася друга Індустріальна платформа Цільової команди з податкової реформи Нацради реформ з представниками аграрного бізнесу, профільними асоціаціями та аграрними експертами за підтримки Податкової групи Міністерства аграрної політики, що відповідає за розробку Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 рр

«Мета Індустріальних платформ – зібрати інформацію щодо всіх проблем у податковому полі, що заважають розвиватися бізнесу, аби мати змогу виправити ці проблеми при розробці податкової реформи», - сказала з приводу засідання заступник Міністра фінансів Олена Макеєва.

У ході зустрічі обговорювалися найбільш гострі проблеми у сфері оподаткування сільськогосподарської галузі, які заважають її розвиткові.

Зокрема, учасники ринку відзначали зависоке сукупне податкове навантаження на один гектар у аграрних виробників, які є законослухняними платниками податків, в порівнянні з так званими «одноосібниками» - фізичними особами, багато з яких ведуть виробничу діяльність або здають землю в оренду неофіційно. В результаті чого сплачують лише податок на землю без сплати ЄСВ, ПДФО та інших податків і мають рівень податкового навантаження приблизно в 10 разів менший, ніж у інших учасників ринку.

Більшість доповідачів від сільськогосподарський бізнесу, що виступали під час індустріальної платформи, зазначили, що вважають за необхідне введення мінімального податкового зобов'язання на один гектар, а також скасування державної реєстрації договорів оренди з метою оподаткування. На їх думку, лібералізація правил і розширення податкової бази призведе до детінізації ринку, зростання податкових надходжень, що, в свою чергу, дозволить знизити надмірно високе податкове навантаження на фонд оплати праці.

Крім того, представники галузі відзначили проблему повної тінізації діяльності зі збирання та реалізації дикорослих плодів, горіхів, грибів і ягід. За розрахунками учасників ринку, тільки по горіхах консервативна оцінка бюджетних втрат від несплати ПДФО  становить як мінімум 100 млн грн. З метою вирішення даної проблеми аграрні асоціації пропонують замінити сплату ПДФО з доходів фізичних осіб від реалізації даної продукції, рентною платою, що сплачується скупником, обравши в якості бази оподаткування обсяг виплачених фізичним особам коштів.

Відсутність податкової експертизи у сільгоспвиробників (особливо малих фермерів), за словами представників галузі, ускладнює або навіть унеможливлює для них використання загальної системи оподаткування ПДВ та податком на прибуток. Враховуючи вищесказане, вони пропонують передбачити максимальне спрощення вимог до бухгалтерського обліку та звітності малого бізнесу для попередження виникнення негативних наслідків у разі переведення аграрного бізнесу на загальну систему оподаткування.

Представники сільськогосподарського сектору економіки, серед іншого, підкреслили необхідність розвитку кооперації. Так в Європейському союзі близько 50% сільгосппродукції реалізується кооперативами, що об'єднують сільгоспвиробників, тоді як в Україні цей показник не перевищує і одного відсотка. Серед причин такого становища учасники зустрічі назвали заборону на членство юросіб у виробничих кооперативах та ведення виробничої діяльності обслуговуючими кооперативами, а також відсутність в податковому кодексі поняття патронажних дивідендів.

Також більшість учасників заходу зійшлися на думці, що вже сьогодні слід передбачити на законодавчому рівні можливість добровільного переходу учасників ринку на загальну систему оподаткування ПДВ з одночасним отриманням права на його відшкодування при експорті як самим виробником, так і першим посередником, що купив у нього сільгосппродукцію. Одночасно необхідно вирішити проблему несвоєчасного відшкодування ПДВ. Комплекс названих заходів дозволить зібрати статистику про підприємства, що відмовилися від використання спецрежиму ПДВ, та відповідно скласти обґрунтований висновок про готовність різних підгалузей аграрного сектору працювати за загальними правилами оподаткування.

«Ми дуже вдячні всім компаніям за бажання долучитися до обговорення податкового законодавства, та внести свій вклад в розробку оптимальної моделі податкової реформи в майбутньому. Цільова команда з податкової реформи Нацради реформ прийме до уваги зауваження, що озвучили представники аграрного сектору,  - відмітила за результатами зустрічі Олена Макеєва. – Ми заохочуємо всі інші сектори також приєднуватися до обговорення існуючих проблем під час Індустріальних платформ, що будуть присвячені розгляду їхньої проблематики».

http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=415942&cat_id=406607

 

Переглядів: 735 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024