Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 12:07
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Липень » 11 » Інтернет-конференція на тему „Особливості земельного податку для фізичних осіб”
08:23
Інтернет-конференція на тему „Особливості земельного податку для фізичних осіб”

10 липня 2014 року на сайті „Інформаційної Вінниччини” відбулась Інтернет-конференція  в.о. першого заступника начальника ГУ МІндоходів у Вінницькій області Руслана Осмоловського  з питань порядку обчислення, права на пільги та сплати земельного податку фізичними особами.

З усіма питаннями та відповідями, які були надані у ході проведення Інтернет-конференції платники мають змогу ознайомитись на сторінці: http://i-vin.info/interview/osoblyvosti-zemelnogo-podatku-dlya-fizychnykh-osib-4

Я маю земельну ділянку площею 4 сотки в садівничому кооперативі. Чи зобов’язаний я сплачувати земельний податок за вищезазначену ділянку, якщо я являюсь ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС?

Дякую за поставлене запитання.

Відповідно до  норм Податкового кодексу України  від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Слід зазначити, що звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, які встановлені у п. 281.2  ПКУ. Зокрема, для ведення садівництва ця норма передбачена не більше 0,12 га.

Крім того, право на пільгу щодо сплати земельного податку мають фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру.

При дотриманні вищезазначених умов, фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку має подати до контролюючих органів за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення тощо). У Вашому випадку такими документами буде паспорт та посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС».

В минулому році у спадок отримав земельний пай, який після оформлення правовстановлюючих документів передав в оренду юридичній особі. Оскільки земля в оренді і нею не користуюсь,  чи зобов’язаний я сплачувати земельний податок?

Дякую за цікаве запитання.

Нормами Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) чітко визначено категорії фізичних осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, та надано вичерпний перелік видів земельних ділянок та їх розмір, щодо яких зазначені категорії фізичних осіб мають право скористатись пільгами.
Водночас до даного переліку не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).
Враховуючи вищевикладене, пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні частки (паї) в ПКУ не передбачені і відповідно земельний податок за такі ділянки справляється на загальних підставах.
Разом з цим, згідно з п. 281.3 ПКУ від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку. Тому, якщо Ваш орендар має статус  платника фіксованого сільськогосподарського податку, то сплачувати  податок за даний земельний пай не потрібно.

Моя квартира знаходиться в багатоповерховій будівлі. В минулому році для власних потреб була виведена з житлового фонду. Чи потрібно сплачувати земельний податок?

Дякую Вам за запитання.

З приводу Вашого питання слід зазначити, що відповідно до п.287.8 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
Згідно із пунктом 286.6  ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Таким чином, фізична особа – власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку є платником земельного податку з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Я маю земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства та  правовстановлюючі документи на неї поки що не оформлені. Оскільки у мене відсутнє офіційне  право власності на дану ділянку, чи зобов’язаний я сплачувати плату за землю?

З приводу Вашого запитання повідомляю наступне.

Податковим кодексом України  передбачено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.
Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст.270 ПКУ).

В  Земельному кодексі України прописано, що використання землі є платним.
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Контролюючі органи  щороку до 1 травня провадять облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум. Нараховані суми податку зазначають в податковому повідомленні-рішенні, яке видають платникові до 1 липня поточного року.

Отже, враховуючи те, що використання землі є платним та підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, то при отриманні від відповідних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно інформації, необхідної для обчислення і справляння плати за землю,  органи Міндоходів надішлють Вам податкове повідомлення-рішення щодо сплати податку за земельну ділянку, на яку не оформлені правовстановлюючі документи та якою фактично Ви користуєтеся. Податок підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Чи передбачені якісь звільнення від плати за землю?

Дякую Вам за цікаве запитання.

Відповідно до п. 281.1  Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від сплати земельного податку звільняються:
     інваліди першої і другої групи;
     фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
     пенсіонери (за віком);
     ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
     фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Та слід зазначити, що  звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
     для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
     для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
     для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;
     для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;
для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

У мене в наявності є три земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку(загальною площею 0,14 га) та одна для ведення особистого селянського господарства(0,25 га). Зазначені ділянки знаходяться в сільській та міській місцевості. Враховуюче те, що я є матір’ю трьох дітей до 18 років, але на деякі земельні ділянки права власності відсутні, чи маю я право на пільги?

Перелік категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п.281.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). І Ви, як матір трьох дітей до 18 років, дійсно попадаєте в категорію пільговиків. Та слід зазначити, що звільнення від сплати земельного податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених ПКУ, а саме:
     для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
    для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
     для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;
     для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;
     для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.
     Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Отже, фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.
Разом з цим, фізична особа, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання та право на застосування пільги, може самостійно обрати земельну ділянку, на яку буде отримано пільгу.

Имею земельный пай, который передан в пользование юридическому лицу, которое является плательщиком фиксированного сельскохозяйственного налога. Должен ли я уплачивать земельный налог, если договор аренды не зарегистрирован?

З приводу Вашого запитання повідомляю наступне.

Дійсно, нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.
Та слід звернути увагу, що в Земельному кодексі України  прописано, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст.126 ЗКУ).
Статтею 25 Закону України  «Про оренду землі» визначено, що орендар земельної ділянки зобов’язаний, зокрема, приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку.
Оскільки права оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, то фізичні особи не звільняються від сплати земельного податку за земельні частки (паї), що передані в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку на підставі договору оренди, який не зареєстрований в державному земельному кадастрі та сплачують податок на загальних підставах.

Який порядок нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, належні до сплати фізичними особами?

Дякую за запитання.

Основні аспекти плати за землю прописані в розділі ХІІІ Податкового кодексу України.

Плата за землю – це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок - обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. В той же час, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Нарахування громадянам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться контролюючими органами, які видають до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати.
Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.
Разом з цим, слід зауважити, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні надати до контролюючих органів документи, що посвідчують їх право на пільгу.

Я маю земельну ділянку і пільгами не користуюся. Ось уже два роки з податкової ніякі повідомлення мені не надходять. Чи буду я нести відповідальність за несплату податку та за який проміжок часу?

Вдячний Вам за поставлене запитання.   

З приводу Вашого запитання повідомляю наступне.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному в Податковому кодексі України.
З урахуванням строків давності контролюючі органи мають право на нарахування фізичним особам сум земельного податку не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом. При цьому граничним строком сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб - платників земельного податку, що перебували на обліку станом на 1 травня, є 29 серпня. Граничний строк сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб - платників земельного податку, що набули право власності на земельні ділянки після 1 травня, визначається з урахуванням дати отримання інформації про перехід права власності.
Що стосується відповідальності фізичних осіб за несплату сум земельного податку у разі, якщо контролюючий орган вчасно не залучив їх до сплати земельного податку, то якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому Податковим кодексом України.

Як сплачується земельний податок після смерті власника земельної ділянки? Коли виникне у мене обов’язок щодо плати за землю як у спадкоємця?

Дякую Вам за цікаве питання і повідомляю наступне.

У разі смерті фізичної особи – платника плати за землю (земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) податковий обов’язок щодо сплати плати за землю (земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) припиняється з початку місяця в якому наступила смерть власника (землекористувача).

При переході права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.
Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Спадкоємці фізичної особи, які у загальновстановленому порядку отримали право власності на земельну ділянку або скористались своїм правом на оренду земельної ділянки після смерті фізичної особи – орендаря і оформили у загальновстановленому порядку договір оренди земельної ділянки державної та комунальної власності, з місяця виникнення права власності або права користування земельною ділянкою зобов’язані сплачувати плату за землю.

Мій син нерезидент, проживає за кордоном. На правах власності в Україні має  будинок та присадибну земельну ділянку біля будинку. Чи повинен він сплачувати земельний податок?

Вдячний за питання. По його суті повідомляю наступне.

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.
Власники земельних ділянок - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні.

Нарахування фізичним особам - нерезидентам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться контролюючими органами, які видають до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати. Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.
Разом з цим, фізичні особи – нерезиденти, які не проживають в Україні, повинні повідомити свою адресу постійного проживання контролюючим органам за місцезнаходженням земельної ділянки для надіслання податкових повідомлень-рішень про внесення земельного податку або орендної плати.

Я проживаю в одному населеному пункті, а право власності на земельну ділянку знаходиться в іншому місці. До якого контролюючого органу необхідно звернутися для отримання інформації щодо плати за землю (за місцем проживання чи місцезнаходженням земельної ділянки)?

Дякую за запитання.

В Податкового кодексу України прописано, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.
Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.
Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, який визначений у  Бюджетному кодексі України для плати за землю.
Отже, якщо фізична особа проживає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю громадянином?

З приводу Вашого запитання повідомляю наступне.

Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
     при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
     при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України.

Чи потрібно фізичним особам  подавати податкову декларацію з плати за землю?

Ні, такої необхідності Податковим кодексом України не передбачено.
Фізичні особи (громадяни), які отримали державні акти на право власності на земельні ділянки або договори оренди земельної ділянки державної та комунальної власності оформлені на фізичну особу (громадянина) не подають до контролюючих органів податкові декларації з плати за землю.   

Нарахування таким фізичним особам (громадянам) сум земельного податку або орендної плати проводиться контролюючими органами, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року.

Перебуваю на пенсії  за вислугою років. Чи маю право на пільгу як пенсіонер щодо земельної ділянки, яка перебуває у моїй власності?

Дякую за запитання.

Податковим кодексом України передбачені звільнення від сплати земельного податку наступним категоріям громадян: : інвалідам першої і другої групи; пенсіонерам (за віком); ветеранам війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; фізичним особам, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як видно із зазначеного переліку, лише пенсіонери за віком мають право на пільгу щодо сплати податку.
Крім того слід зазначити, що звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.

Тому, лише вийшовши на пенсію за віком та підтвердивши своє право належно оформленими документами, Ви отримаєте пільгу щодо сплати земельного податку.

Я проживаю в селі, де відсутні банківські установи. Куди сплати земельний податок і в який термін?

Вдячний за питання. По його суті повідомляю наступне.

В розділі ХІІІ Податкового кодексу України зазначено, що нарахування фізичній особі (громадянину) сум орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності провадяться контролюючими органами, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року.      

Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.
Граничний термін сплати – 29 серпня поточного року.

Фізичні особи - платники плати за землю повинні сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності через установи банків та поштові відділення.
У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності через каси сільських (селищних) рад за квитанцією, форма якої затверджена наказом Міндоходів від 27.12.2013 № 856.

 

 

ГУ Міндоходів у Вінницькій області

 

http://vin.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/155262.html

 

 

 

Переглядів: 873 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024