Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 19:11
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Лютий » 5 » Хто і коли повинен задекларувати доходи йшлося під час Інтернет-конференції
23:24
Хто і коли повинен задекларувати доходи йшлося під час Інтернет-конференції

 На запитання платників відповідала заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області Марія Кисельова (http://www.interbuh.com.ua/ua/conferences/details/40)

Займаючись підприємницькою діяльністю на загальній системі оподаткування, мною, як фізичною особою, отриманий інвестиційний збиток. Чи потрібно мені інвестиційні збитки зазначати в Декларації про доходи від підприємницької діяльності? І. Шевчук,

 Вдячна Вам за цікаве запитання. Оподаткування доходів, одержаних від операцій з інвестиційними активами (інвестиційного прибутку), регламентується нормами п.170.2 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 (далі – ПКУ).

 До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

 Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

 Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від’ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення, крім фінансових результатів, зазначених в абз. першому п.29 підр.4 р.XX «Перехідні положення» ПКУ.

 Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для ведення відповідного обліку передбачена Книга обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.01.2013 № 6.

 Враховуючи вищевикладене, сума інвестиційного збитку, який виник у платника податку від операцій з інвестиційними активами за підсумками звітного календарного року, відображається в податковій декларації про майновий стан і доходи за звітний рік, проте для цілей оподаткування така сума враховується при визначенні загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних звітних періодів (років).

 Таким чином, якщо за результатами 2013 року Ви отримали інвестиційні збитки, то їх необхідно відобразити в Декларації про майновий стан і доходи (додаток 3 до р.01.04 податкової декларації про майновий стан і доходи), і вони будуть враховуватися при обчисленні загального фінансового результату з інвестиційними активами наступних років до повного її погашення. Граничним терміном подання декларації в 2014 році для суб’єктів господарювання – фізичних осіб є 10 лютого 2014 року.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Я зареєстрований СПД. В 2013 році перших три квартали я працював на загальній системі оподаткування, а в четвертому кварталі перейшов на єдинщика другої групи. Як мені звітувати? Віталій Тищенко,

 

 Дякую за запитання. Нормами Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 (далі – ПКУ), зокрема ст.177.5 передбачено, що  фізичні особи - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені  Кодексом для річного звітного податкового періоду. Тобто, декларацію про результати роботи в І-Ш кварталі Вам необхідно подати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року та сплатити податок на доходи фізичних осіб протягом 10 календарних днів після подачі декларації або у разі надмірно сплаченої суми податку подати заяву про повернення податку у законодавчо встановленому порядку. В 2014 році останній день подання Декларація про майновий стан і доходи  суб’єктами господарювання  – 10 лютого.

 Крім того, Вам необхідно подати ще податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця щодо результатів роботи в ІУ кварталі. Так, податковим (звітним) періодом для фізичних осіб - платників єдиного податку першої та другої групи визначено календарний рік. Звітність подається протягом 60 календарних днів по закінченню звітного року. Якщо останній календарний день строку подання звітності припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку подання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим.

 Таким чином, декларацію платника єдиного податку Ви зобов’язані подати не пізніше 3 березня 2014 року.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Добрий день! Взагалі, поясніть, яким чином розраховується сума податку, що підлягає поверненню у зв'язку із застосуванням податкової знижки Mari,

 Добрий день! Дякую за питання. Сума податку, що підлягає поверненню у зв'язку із застосуванням податкової знижки, розраховується за таким алгоритмом:

 • визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги. При цьому інформація щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкової соціальної пільги, утриманого ЄСВ та податку на доходи фізичних осіб формується на підставі довідки про доходи від свого роботодавця;

 • на підставі підтверджуючих документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки;

 • розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку, шляхом визначення різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами, помноженої на ставку податку;

 У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, чи оподатковуються та, якщо так, то в якому розмірі, кошти одержані однією фізичною особою від іншої на підставі звичайного письмового договору позики? Чи потрібно вказану операцію відобразити в Декларації про майно? Мова йде про звичайних фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання. Дякую. Олег Покорук,

 Доброго дня! Дякую Вам за цікаве питання! Правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються відповідно до статей 1046 – 1053 Цивільного кодексу України.

 Зокрема, у ст. 1046 цього Кодексу за договором позики одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальникові) у власність гроші або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути таку саму суму грошей або таку саму кількість речей того самого роду та якості.

 Відповідно до пп.165.1.31 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи  у вигляді основної суми поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

 Тобто, якщо термін дії договору  позики не закінчився, то такі кошти не декларуються та податок не сплачується.

 Втім, до оподатковуваного доходу платника податку на підставі пп.164.2.7 статті 164 Податкового кодексу України включається сума заборгованості платника податку за укладеним ним договором, за якою минув строк позовної давності  (3 роки) та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року ( у 2013 році – 573 грн.50 коп.). Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від отриманого доходу в звітному місяці, та зазначає їх у річній податковій декларації. 

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Я інвалід І групи. В 2013 році отримував перекази з-за кордону. Чи потрібно мені заповнювати декларацію? Перекази були не від родичів. Олексій Завадюк,

 Доброго дня! Дякую, що звернулися із питанням та звертаю Вашу увагу на положення пп.162.1.1 статті 162 Податкового кодексу України, яким встановлено, що платниками податку на доходи фізичних осіб є фізичні особи – резиденти, які отримують іноземні доходи.

 Згідно з пп.163.1.3 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи. Платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.168.2.1 Податкового кодексу України). Отож, враховуючи норми діючого законодавства, Вам слід до 1 травня 2014 року подати декларацію до податкової інспекції за місцем свого проживання, вказавши у додатку 4 декларації суми отриманих грошових переказів в іноземній валюті, перерахувати їх у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату отримання такого доходу та обрахувати суму податку з отриманого іноземного доходу у межах 114700 грн. за ставкою 15%, з суми перевищення – 17%. Термін сплати податку – до 1 серпня 2014 року.

 Також слід зазначити, що ступінь споріднення  та пільги для інвалідів щодо даного виду доходів Податковим кодексом не передбачені.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Доброго дня! Чи має право на податкову знижку по навчанню сина мати, якщо в платіжних документах зазначено прізвище батька? Тамара Борисюк,

 Доброго дня! Дякую за запитання! Оскільки до податкової знижки включаються витрати, які фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку та підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача),  то правом на податкову знижку може скористатися лише той платник податку, який поніс дані витрати. Тому, якщо кошти за навчання сплачені батьком, то скористатися правом на податкову знижку може лише батько, за умови, що договір на навчання оформлений на нього або на сина. 

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Может ли взять на расходы частный предприниматель оплату за получение выкопировки с генплана арендуемого им участка? Федоренко ирина, приватний підприємець

 Доброго дня! Дякую за питання! Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

 Згідно з пунктом 177.4 статті 177 Податкового кодексу України до переліку витрат приватного підприємця на загальній системі оподаткування, належать документально підтверджені витрати, які безпосередньо пов'язані з отриманням доходів та які включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III „Податок на прибуток підприємств” цього Кодексу.

 Згідно з п. 138.1 ст. 138 ПКУ витрати, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, складаються із витрат операційної діяльності, які визначаються згідно з п.138.4, 138.6 - 138.9, пп.138.10.2 - 138.10.4 п.138.10, п.138.11 цієї статті, та інших витрат, визначених згідно з п.138.5, пп.138.10.5, 138.10.6 п.138.10, п.138.11, 138.12 цієї статті, п.140.1 ст.140 і ст.141 ПКУ, крім витрат, визначених у п. 138.3 цієї статті та у ст.139 ПКУ.

 Отже, перелік витрат, що можуть бути враховані фізичними особами – підприємцями, які перебувають на загальній системі оподаткування, наведено в п.138.4, 138.6 - 138.9, пп.138.10.2 - 138.10.4 п. 138.10, п. 138.11 ст. 138 ПКУ. Витрати, що належать до інших витрат, не враховуються для обчислення об’єкта оподаткування.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Скажіть, будь-ласка, чи можу подати декларацію в податкову на відшкодування частини суми виплат за навчання чоловіка моєї рідної сестри, якщо договір з НАВЧАЛЬНИМ закладом підписаний зі мною ? Оксана Захарівна Поляруш,

 Доброго дня! Дякую за питання. Право платника податку на податкову знижку передбачено статтею 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (із змінами та доповненнями). Відповідно до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України до податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені (пп.14.1.263 п.14.1 ст.14). Враховуючи вищевикладене, Ви не можете подавати декларацію з метою отримання податкової знижки.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Доброго дня, шановні податківці! Дайте будь-ласка відповідь на таке питання. Я фізична особа (не підприємець), вирощую свині дома, в мене 20 свиней, маю земельний пай більше 3 га. Я вирощую свині і 2-3 лишаю собі, а 15 свиней продаю на базарі. Чи повинна я подавати якусь декларацію про доходи? Що мені робити порадьте. Нагорна Тетяна Михайловна,

 Доброго дня, Тетяно Михайлівно! Дякую за запитання. Фізичні особи – громадяни, які продають власну продукцію тваринництва звільняються від сплати податку на доходи фізичних осіб, якщо доходи від такого продажу сукупно за рік не перевищують 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року ( у 2013 році  це становить 114700 грн.) й, відповідно,  декларація не подається.

 У разі коли сума отриманого доходу за 2013 рік перевищує вказаний розмір, фізична особа зобов'язана подати органу доходів і зборів за місцем проживання довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем проживання власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, тобто різниця між фактично отриманим протягом 2013 року доходом та 114700 грн. Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах: дохід від продажу свиней у розмірі, який не перевищує 114700 грн. оподатковується 15% податком на доходи фізичних осіб, з суми перевищення – 17%. В обох цих випадках до податкової інспекції за місцем проживання у термін до 1 травня 2014 року подається декларація, форма якої затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013р.  № 793 "Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи".

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Підкажіть, будь-ласка, як відображати у декларації суму доходів за 2013 рік - з копійками, чи робити заокруглення? Марина Б.,

 Доброго дня! Дякую за питання та повідомляю, що форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013р. № 793 "Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи" передбачає, що показники декларації (доходи та податкові зобов’язання) заповнюється у гривнях з копійками.

 Кисельова Марія Іванівна, заступник начальника ГУ Міндоходів у Вінницькій області

Переглядів: 968 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024