Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 07:09
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Травень » 29 » ОСОБЛИВОСТІ ОБЧИСЛЕННЯ ТА СПЛАТИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ
19:42
ОСОБЛИВОСТІ ОБЧИСЛЕННЯ ТА СПЛАТИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ

 Нещодавно Державною фіскальною службою України спільно із журналом «Вісник. Право знати все про податки і збори» було проведено «гарячу» телефонну лінію на тему «Особливості обчислення та сплати податку на прибуток підприємств». На запитання платників відповідала начальник відділу розгляду звернень Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби України Світлана Тимощук.

 Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, поставлені під час проведення телефонної лінії.

Коригування доходів

1. Підприємство – платник податку на прибуток на загальних підставах у 2013 р. продало партію товару та включило суму отриманого доходу від цієї операції до складу доходів за 2013 р. У 2014 р. покупець повернув частину товару. Чи мало право підприємство-продавець зменшити суму доходу на вартість повернутого товару в декларації з податку на прибуток за 2014 р.?

 Враховуючи те, що повернення товару відбулось у періоді, на який поширюються правила, визначені Податковим кодексом України (далі — Податковий кодекс) у редакції, чинній до 01.01.2015 р., платник податку мав право скористатися положеннями п. 140.2 ст. 140 цього Кодексу. Зокрема, зазначеним пунктом передбачено, що у разі якщо після продажу товарів, виконання робіт, надання послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, у тому числі перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку – продавець та платник податку – покупець здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.

Отже, підприємство-продавець мало право зменшити дохід на вартість повернутого товару в декларації за 2014 р. та відобразити суму коригування зі знаком «–» у р. 03.26 додатка ІД та р. 03 декларації з податку на прибуток підприємств. 

Виплата дивідендів за попередні роки

2. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів за 2013 р., якщо рішення про їх виплату прийнято загальними зборами у квітні 2014 р., а фактичну виплату буде здійснено у травні 2015 р.?

 Порядок оподаткування дивідендів, виплачених після 01.01.2015 р., здійснюється за правилами, встановленими пп. 57.11.2 п. 57.11 ст. 57 Податкового кодексу.

 Так, згідно із зазначеним підпунктом емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

 Зазначений авансовий внесок сплачується до/або одночасно з виплатою дивідендів, тобто авансовий внесок необхідно сплатити не пізніше дати виплати дивідендів.

 Водночас у разі якщо підприємство нарахувало та сплатило авансовий внесок після прийняття рішення про виплату дивідендів, тобто у 2014 р., відповідно до вимог п. 153.3 ст. 153 Податкового кодексу (у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.), то під час їх виплати у травні 2015 р. авансовий внесок не сплачується.

Отримання статусу неприбуткової організації

3. Мешканці багатоквартирного будинку на початку цього року створили ОСББ з метою здійснення обслуговування цього будинку. Чи може така організація отримати статус неприбуткової? Якщо так, то з якого періоду?

 З 10.04.2015 р. набрав чинності Закон України від 18.03.2015 р. № 263-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій» (далі — Закон № 263), яким перелік неприбуткових організацій доповнено об’єднаннями співвласників багатоквартирного будинку, асоціаціями власників жилих будинків, житлово-будівельних кооперативів.

 Скористатися правом для отримання статусу неприбуткової організації відповідно до положень пп. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Податкового кодексу такі організації можуть за умови, якщо метою їхньої діяльності не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників такого об’єднання.

 Якщо державна реєстрація такої неприбуткової організації відбулася після 31.12.2014 р. та до набрання чинності Законом № 263, у разі внесення її до Реєстру неприбуткових організацій та установ протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом вона вважається такою, що внесена до Реєстру з дня її державної реєстрації.

Отже, отримати статус неприбуткової організації ОСББ може у разі внесення її контролюючим органом до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Перехід на спрощену систему оподаткування

4. Платник податку на прибуток на загальних підставах планує з 01.07.2015 р. перейти на спрощену систему оподаткування. За який період такому підприємству слід подати декларацію з податку на прибуток?

 У разі переходу платника податку на прибуток на спрощену систему оподаткування такий платник у терміни, встановлені для квартального звітного періоду, зобов’язаний подати податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період, що передує кварталу, з якого платник переходить на спрощену систему оподаткування.

Таким чином, оскільки платник податку на прибуток переходить на спрощену систему оподаткування з 01.07.2015 р., декларацію з податку на прибуток йому необхідно подати за перше півріччя 2015 р., тобто не пізніше 10 серпня.

Декларування податку на прибуток збитковим підприємством

5. За 2014 р. підприємство отримало збиток і не мало бази для нарахування авансових внесків. За підсумками І кварталу 2015 р. підприємство також отримало від’ємний фінансовий результат. Чи потрібно подавати декларацію з податку на прибуток, якщо за підсумками першого півріччя підприємство отримує прибуток?

 

 Згідно з п. 137.4 ст. 137 розділу III Податкового кодексу, що діє починаючи з 01.01.2015 р. у новій редакції, податковим (звітним) періодом є календарний рік, але з урахуванням положень, визначених п. 57.1 ст. 57 цього Кодексу.

 Відповідно до зазначеної норми подання квартальної звітності передбачено починаючи з першого півріччя 2015 р. лише для платників податку, які за підсумками минулого звітного (податкового) року не мали прибутку або були збитковими, а за підсумками  кварталу отримують прибуток. Такий платник має подати декларацію з податку на прибуток за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Таким чином, якщо збиткове підприємство за підсумками першого півріччя 2015 р. отримує прибуток, то підстав для подання ним квартальних декларацій немає. Такий платник декларує податкові зобов’язання з податку на прибуток у річній (2015 р.) декларації.

Авансові внески сплачено філією підприємства у січні — лютому 2015 року

6. Підприємство – платник щомісячних авансових внесків у 2014 р. застосовувало консолідовану сплату податку на прибуток, авансові внески з податку на прибуток філії підприємства сплачували самостійно. Яким чином авансові внески, сплачені філіями у січні – лютому 2015 р., можуть бути враховані у зменшення податкових зобов’язань з податку на прибуток за 2015 р., адже філії вже не є платниками податку на прибуток?

 Так, починаючи з 01.01.2015 р. Податковим кодексом не передбачено консолідовану сплату податку на прибуток, крім того, філії підприємств вже не є самостійними платниками податку на прибуток.

 Платники, які застосовували консолідовану сплату податку на прибуток, та їх відокремлені підрозділи повинні були забезпечити сплату авансових внесків у січні –лютому 2015 р. за місцем реєстрації головного підприємства (юридичної особи) і його відокремлених підрозділів у сумі, розрахованій, відповідно, в консолідованій податковій декларації і розрахунках податкових зобов’язань відокремлених підрозділів за звітний період – 2013р.

 Сплачені авансові внески головним підприємством у січні – лютому 2015 р. будуть враховані ним у зменшення податкового зобов’язання, задекларованого в декларації за 2015 р.

 Водночас, враховуючи те, що показники діяльності структурних підрозділів цього підприємства, що відтепер втратили статус платників податку на прибуток, беруть участь у формуванні фінансового результату по підприємству згідно з даними бухгалтерського обліку, то сплачені такими підрозділами авансові внески у січні — лютому 2015 р. зменшать податкове зобов’язання такої юридичної особи в декларації за 2015 р.

Отже, суми авансових внесків, сплачені філіями підприємства, будуть враховані при формуванні фінансового результату згідно з даними бухгалтерського обліку та зменшать податкове зобов’язання такої юридичної особи в декларації за 2015 р. 

Вивільнені від оподаткування кошти

7. У підприємства легкої промисловості, яке раніше користувалося пільгою з податку на прибуток, станом на 01.01.2015 р. враховується залишок вивільнених від оподаткування коштів. Який порядок використання таких коштів після цієї дати?

 

Починаючи з 01.01.2015 р. Податковий кодекс не містить норми щодо використання вивільнених від оподаткування коштів у результаті застосування пільги з податку на прибуток. Крім того, запроваджено принципово новий порядок визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, який ґрунтується на визначенні фінансового результату (прибутку) до оподаткування за даними бухгалтерського обліку.

 Так, відповідно до п. 17 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 290 (далі – ПБО 15), вивільнені від оподаткування кошти у зв’язку з наданням пільг з податку на прибуток класифікують як цільове фінансування. А цільове фінансування – це виділення фінансових ресурсів, коштів цільовим призначенням для використання як засобу досягнення певної мети, вирішення соціально-економічної проблеми, створення певного об’єкта.

 Щодо відображення операції з використання коштів цільового призначення в обліку, то цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів. Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, визнається дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу (пункти 18 та 19 ПБО 15).

Отже, залишок коштів, вивільнених від оподаткування у зв’язку з застосуванням пільги з податку на прибуток, невикористаних до 01.01.2015 р., визнається доходом одночасно з визнанням витрат, за правилами, установленими ПБО 15, за умови, що використання таких коштів здійснюється лише за цільовим призначенням. 

Авансовий внесок при виплаті дивідендів у формі, відмінній від грошової

8. Акціонери товариства на загальних зборах прийняли рішення виплатити дивіденди за 2014 р. Враховуючи дефіцит коштів, акціонери погодилися на отримання дивідендів у вигляді продукції власного виробництва (сільськогосподарської техніки). Як у такому випадку розрахувати суму авансового внеску при виплаті дивідендів?

 З 01.01.2015 р. порядок оподаткування дивідендів зазнав змін. Порядок сплати авансових внесків при виплаті дивідендів регулюється п. 57.11 ст. 57 Податкового кодексу. Зауважимо, що ці правила застосовуються і у випадках виплати дивідендів за підсумками попередніх років.

 Як і раніше, у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 Податкового кодексу (пп. 57.11.1 п. 57.11 ст. 57 цього Кодексу).

 Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

 Згідно з пп. 57.11.2 Податкового кодексу авансовий внесок при виплаті дивідендів розраховується не з усієї суми дивідендів, а з суми перевищення дивідендів, які підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди. Зазначене правило застосовується лише у разі якщо грошові зобов’язання за відповідний рік погашено.

 У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової (окрім випадків, передбачених пп. 57.11.3 п. 57.11 ст. 57 Податкового кодексу), базою для нарахування авансового внеску є вартість такої виплати, визначена в рішенні про виплату дивідендів, або вартість такої виплати, розрахована за звичайними цінами в операціях, визнаних згідно зі ст. 39 Податкового кодексу контрольованими.

 Грошовим зобов’язанням у такому разі є сума податкових зобов’язань з податку на прибуток, самостійно нарахованих платником у декларації з податку на прибуток за звітний рік, за підсумками якого виплачуються дивіденди.

Отже, при виплаті дивідендів у формі, відмінній від грошової, базою для нарахування авансового внеску є вартість такої виплати. При цьому якщо сума дивідендів, тобто вартість продукції, не перевищує суму значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у декларації за 2014 р., то авансовий внесок при їх виплаті не сплачується. У разі якщо сума дивідендів є більшою від суми об’єкта оподаткування, то авансовий внесок нараховується на суму перевищення дивідендів над значенням об’єкта оподаткування і сплачується до/або разом з такою виплатою. 

Визначення балансової вартості основних засобів для нарахування амортизації

9. Як визначити вартість основних засобів для нарахування амортизації у 2015 р. за новими правилами податкового обліку?

 Відповідно до пп. 138.3.1 п. 138.3 ст. 138 Податкового кодексу розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 п. 14.1 ст. 14 та підпунктами 138.3.2 — 138.3.4. п. 138.3 ст. 138 цього Кодексу. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, крім «виробничого» методу.

 Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи визначено в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженому наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92.

 Водночас п. 11 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу передбачено, що при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів згідно з п. 138.3 ст. 138 Податкового кодексу балансова вартість основних засобів та нематеріальних активів станом на 01.01.2015 р. має дорівнювати балансовій вартості таких активів, що визначена станом на 31.12.2014 р. відповідно до статей 144 — 146 та 148 цього Кодексу у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.

Таким чином, нарахуванню амортизації у 2015 р. підлягає балансова вартість основних засобів, сформована станом на 31.12.2014 р. за правилами податкового обліку.

Державна фіскальна служба України

Департамент комунікацій

http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/199700.html

 

Переглядів: 801 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024