Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 18.04.2024, 08:13
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Грудень » 31 » Про нововведення та особливості нарахування і сплати єдиного соціального внеску йшлося на онлайн-конференції
12:04
Про нововведення та особливості нарахування і сплати єдиного соціального внеску йшлося на онлайн-конференції

29 грудня 2014 року відбулась онлайн-конференція з платниками першого заступника начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського на тему: «Нововведення та особливості нарахування і сплати єдиного соціального внеску»

Пропонуємо Вашій увазі звіт по даній конференції

Детальніше з усіма питаннями можна ознайомитись за цим гіперпосиланням http://www.interbuh.com.ua/ru/conferences/details/66

Працюю на другій групі спрощеної системи. От уже понад три місяці хворію. Чи можу я не сплачувати податки на час хвороби? Ілона Зарудна, ПП єдинщик

Доброго дня! Вдячний Вам за запитання.

Нагадаю, що спрощена система оподаткування регламентується Податковим кодексом України, а єдиний внесок Законом України від 08.07.2010р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Зазначу, статтею 295 ПКУ передбачено, що платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку  протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
В той же час, що стосується єдиного внесу, то зазначені категорії підприємців залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Оскільки Законом № 2464 не передбачено пільг зі сплати ЄВ підприємцями на час відпустки та за період хвороби.

Крім того, відповідно до п. 12 ст. 9 Закону № 2464 ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
Отже, ФОПи платники єдиного податку першої і другої груп, у період протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів звільняються від сплати єдиного податку та залишаючись платниками спрощеної системи оподаткування, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

 

Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Наша фірма виплачує винагороду у вигляді роялті за користування комп’ютерними програмами. Чи потрібно нараховувати єдиний соціальний внесок на зазначений платіж? Vlad.888,

 

Доброго дня! Дякую Вам за запитання.

Зазначу, що Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170.

Відповідно до п. 9 розділу I та п. 14 розділу II цього Переліку винагорода, що сплачується за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та(або) оплата їх праці, що нараховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на відповідному підприємстві, та доходи за акціями та інші доходи від участі працівників підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями), не є базою нарахування єдиного соціального внеску.

Нагадаю, що роялті – будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші засоби на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торговельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Тобто, на роялті, у вигляді платежів за користування комп’ютерними програмами єдиний внесок не нараховується.

 

Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Планирую приостановить предпринимательскую деятельность. Как рассчитаться с налоговой по единому взносу, если я работаю на упрощенной системе налогообложения? ЧП Григоряш, г. Жмеринка,

 

Доброго дня! Дякую за цікаве запитання.

Хочу зазначити, фізична особа - підприємець, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування, нараховує та сплачує єдиний внесок за кожний повний або неповний відпрацьований місяць.

Такі платники зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ (абз. 3 частини 8 ст. 9 Закону № 2464–VI).
Крім того законодавством визначено, що ФОП - платники ЄП можуть сплачувати ЄВ у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.
При цьому суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.
Нагадаю, що розмір ЄВ для ФОП - платників ЄП складає 34,7 % суми, що визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, на який нараховується заробітна плата (дохід) (в 2014 році – 422,65 грн.).

Також хочу звернути Вашу увагу, що Законом України від 13 травня 2014 року № 1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом» внесено зміни до Закону № 2464-VI, відповідно до яких зняття з обліку платників ЄВ - ФОП здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абз. 7 частини 1 ст. 5 Закону № 2464–VI).
Таким чином, Ви повинні за місяць, в якому подано заяву про припинення підприємницької діяльності, сплатити єдиний внесок в розмірі, який визначаєте самостійно, але не менше мінімального страхового внеску.

 

Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Яка відповідальність передбачена законодавством до підприємств за несплату чи несвоєчасну сплату єдиного внеску? Олеж. Вільний_02,

 Доброго дня! З приводу Вашого запитання повідомляю, у разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.
Зокрема, за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску; за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.
Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.
Додам, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність відповідно до норм Кодексу України  про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8074.
В статті 165 прим.1 зазначено, що:
1. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
2. Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
За повторне за рік вчинення таких дій - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Наше товариство має практику співпраці з суб’єктами господарювання – фізичними особами на єдиному податку. Чи зобов’язані ми оподатковувати ЄСВ виплачені кошти підприємцям «єдинщикам»? Володимир, ТОВ «Меркурій»

 Доброго дня!

Хочу повідомити, що сума коштів, що виплачується юридичною особою фізичній особі - підприємцю – платнику єдиного податку, не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Але за умови, що виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Тому, з метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску фізична особа - підприємець, яка виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинна надати суб’єктам господарювання копію документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (виписку з ЄДР, в якій зазначаються основні види діяльності).

В іншому випадку, роботодавці – юридичні особи зобов’язані нарахувати єдиний внесок фізичній особі - підприємцю на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 34,7 % та утримати із суми винагороди єдиний внесок у розмірі 2,6 відсотка.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Підкажіть, чи потрібно при виплаті зарплати за першу половину місяця нараховувати ЄСВ? Надія С., Бухгалтер ПП «Світанок»

 Доброго дня! Вдячний Вам за запитання.

Відразу зазначу, що «потрібно», оскільки сума заробітної плати за першу половину місяця (авансу) є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування .

Єдиний внесок нараховується для платників на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України ”Про оплату праці”, та суму винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини 1 ст. 7 Закону № 2464).
Крім того, зверніть увагу, що згідно абз. другого частини 8 ст. 9 Закону № 2464 платники - роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄВ, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).
Платники ЄВ, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини 1ст. 4 Закону № 2464, зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств (абз. перший частини 8 ст. 9 Закону № 2464).
Тобто, при виплаті авансу ЄВ сплачується лише в частині нарахувань, в частині утримань ЄВ сплачується не пізніше 20 числа (для гірничих підприємств не пізніше 28 числа) місяця наступного за звітним місяцем.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Днями чула по телебаченню про якісь чергові зміни, які стосуються платників єдиного соціального внеску. Конкретніше розкажіть будь – ласка, що це за зміни та кого вони стосуються? Наталя Котенко, Немирів,

 Доброго дня, Наталю! Дякую Вам за те що цікавитесь нововведеннями.

Дійсно, 19 грудня набув чинності наказ Мінфіну від 24.11.2014р. №1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників».

Згідно з оновленим порядком, облік платників єдиного внеску в органах ДФС буде вестися  за:

- кодами з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України - для платників, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи);

- реєстраційними номерами облікових карток платників податків або серією та номером паспорта - для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснення платежів за серією та номером паспорта;

- реєстраційними (обліковими) номерами платників податків, які присвоюються інвесторам (операторам) за угодою про розподіл продукції, дипломатичним представництвам і консульським установам іноземних держав.

Крім того, дані з реєстру страхувальників про взяття/зняття з обліку платників ЄСВ, відомості про клас професійного ризику виробництва, відомості з ЄДР, а також зміни в облікових даних платників ЄСВ, внесені до реєстру страхувальників на підставі цього Порядку, не пізніше наступного робочого дня будуть передаватися до Пенсійного фонду України та фондам загальнообов'язкового державного соцстрахування в порядку взаємного обміну інформацією.

Також встановлено, що платники єдиного внеску (юридичні та фізичні особи), які мають місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території України, обліковуватимуться з ознакою "суб’єкт вільної економічної зони "Крим".

Додам, якщо такими платниками є відокремлені підрозділи юридичних осіб, що мають місцезнаходження на іншій території України, то такі відокремлені підрозділи перебуватимуть  на обліку в територіальних органах ДФСУ за місцем обліку відповідних юросіб.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

У мене, як у є чорнобильця, була оформлена пільгова пенсія. Разом з тим, я займаюся торгівлею, як приватний підприємець на спрощеній системі оподаткування. В минулому місяці я досяг пенсійного віку та залишився пенсіонером на пільгових умовах. Чи повинен я сплачувати єдиний соціальний внесок? Oleksa.VOL,

 Доброго дня! Дякую Вам за запитання.

Зазначу, що Законом України від 08.07.2010р. №2464 передбачено звільнення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ст.4 Закону №2464).

Разом з тим, такі  особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Я предприниматель и работаю на общей системе налогообложения. Доходы получаю нерегулярно. Как правильно начислять и уплачивать пенсионные взносы и в какие сроки? Леонид Лабунский, предприниматель

 Доброго дня!

З приводу Вашого запитання повідомляю, що відповідно до Закону №2464 платниками єдиного внеску (ЄВ)  є ФОПи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які забезпечують себе роботою самостійно та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.
Всі платники ЄВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄВ.
Базою нарахування ЄВ для підприємців  (крім ФОП - платників ЄП) є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) та не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої законодавством.

Також зазначу, що в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів від 09.09.2013 № 455 передбачено, що обчислення сум ЄВ зазначеною категорією платників здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвели до збільшення або зменшення розміру доходу, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.
Якщо ФОПи (крім ФОП - платників ЄП) сплачують ЄВ протягом року у вигляді авансових платежів, то суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року, на підставі даних річної податкової декларації.
У разі, якщо особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями, сплачують ЄВ, нарахований за календарний рік, до 01 травня наступного року на підставі даних річної податкової декларації.
В той же час платникам, які зобов’язані здійснити доплату до мінімального страхового внеску, контролюючими органами для узгодження надсилається повідомлення-розрахунок, у якому зазначається розрахунок сум такої доплати, які підлягають сплаті за результатами їх діяльності за календарний рік.
Таким чином платник ЄВ зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати та сплачувати ЄВ. Якщо ж підприємець отримує з податкової інспекції повідомлення-розрахунок - це є фактом ненарахування та несплати в повному обсязі ЄВ. Термінів здійснення зазначеної доплати після отримання платником повідомлення-розрахунку чинним законодавством не передбачено.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Добрий день. Підкажіть будь ласка, чи потрібно нараховувати єдиний внесок на новорічні подарунки, які підприємство придбало для дітей працівників за рахунок власних коштів? Yna@2222,

 Доброго дня! Вдячний Вам за запитання.

Ще раз нагадаю, що відповідно норм Закону України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) для роботодавців, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
Cкладові фонду оплати праці визначено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13 січня 2004 року № 5.

Крім того постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170 «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Враховуючи норми п. 3.23 розділу ІІІ Інструкції № 5 та пункту 8 розділу I Переліку вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування єдиного внеску.
Отож, не є базою нарахування ЄВ вартість дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів роботодавця.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

Чи потрібно нараховувати ЄСВ по договору оренди автомобіля, який заключний з працівником нашого підприємства? Заздалегідь дякую за відповідь. Олена Кузьмівна, бухгалтер ТОВ «Злагода»

 Доброго дня! Дякую Вам за актуальне питання.

З приводу Вашого запитання нагадаю, що єдиний соціальний внесок регулюється за Законом України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до п. 1 частини 1 ст. 7 Закону базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) для підприємств, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Винятком із даного пункту є укладання цивільно-правовових договорів з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Зазначені угоди не є базою нарахування ЄВ.
Додам, що орендні правовідносини регламентуються Цивільним кодексом України. Відповідно   до ст. 759 ЦКУ відносини, які виникають при укладанні договору найму не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Тому на суму виплат за договором оренди автомобіля єдиний внесок не нараховується.

 Руслан Осмоловський, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Вінницькій області

http://vin.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/178050.html

 

 

Переглядів: 1100 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024