Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 12:49
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Жовтень » 7 » Про окремі питання застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ
10:06
Про окремі питання застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ

Хмільницька ОДПІ ще раз акцентує увагу платників податків суб’єктів спеціального режиму  ПДВ сільськогосподарських підприємств на особливостях нарахування та сплати ПДВ в умовах дії Податкового кодексу і пропонує Вашій увазі листи ДПА України  N 1693/7/16-1417 від 24.01.11 р. та . N 2510/7/16-1417від 31.01.2011 р.

 

Щодо застосування окремих пунктів Порядку акумулювання

сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ

на спеціальних рахунках, відкритих у банках

Лист ДПА України  від 24.01.2011 р. N 1693/7/16-1417 (витяг)

 

Державна податкова адміністрація України надсилає для використання в роботі постанову Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 р. N 11 "Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках" (див. окремо в базі) (далі - Постанова), зобов'язує довести її до підпорядкованих органів податкової служби та стосовно застосування окремих пунктів Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках (далі - Порядок), повідомляє.

Порядок визначає механізм акумулювання сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках.

Відкрити спеціальні рахунки в установах банку сільськогосподарське підприємство зобов'язане протягом одного звітного періоду, після переходу на спеціальний режим оподаткування, подавши при цьому до установи банку копію свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість, завіреного в установленому порядку відповідним органом державної податкової служби.

Платники ПДВ, які на момент набрання чинності Постанови були зареєстровані суб'єктами спеціального режиму оподаткування, зобов'язані відкрити такий рахунок в установі банку до 1 лютого 2011 року.

В разі виключення платника з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування такий платник зобов'язаний закрити спеціальний рахунок в установі банку протягом одного місяця.

Згідно з абзацом другим пункту 3 Порядку сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) сільськогосподарським підприємством відповідно до податкової декларації за операціями з постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг), перераховується сільськогосподарським підприємством з поточного рахунку на спеціальний рахунок у строки, встановлені статтею 203 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) для перерахування суми податку на додану вартість до державного бюджету (протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації).

Щодо відповідальності сільськогосподарського підприємства за нецільове використання суми податку на додану вартість (абзац другий пункту 4 Порядку), то використання платником податків (посадовими особами платника податків) сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із законом з питань відповідного податку, збору (обов'язкового платежу) додатково до штрафів, передбачених пунктом 123.1 статті 123 Кодексу, тягне за собою стягнення до бюджету суми податків, зборів (обов'язкових платежів), що підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від відповідальності за умисне ухилення від оподаткування (пункт 123.2 статті 123 Кодексу).

Крім того, відповідно до пункту 112.1 статті 112 Кодексу, притягнення до фінансової відповідальності платників податків за порушення законів з питань оподаткування, іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, не звільняє їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Відповідно до пункту 5 Порядку контроль за дотриманням вимог цього Порядку здійснюють органи державної податкової служби.

Враховуючи зазначене, Державна податкова адміністрація України зобов'язує забезпечити:

- своєчасне відкриття суб'єктами спеціального режиму оподаткування спеціальних рахунків в установах банків;

- своєчасне та в повному обсязі перерахування сум податку на додану вартість суб'єктами спеціального режиму оподаткування на спеціальні рахунки;

- контроль за цільовим використанням сум ПДВ, залишених суб'єктами спеціального режиму оподаткування у власному розпорядженні.

 

 

Заступник Голови                                                                                                         О. Любченко 

 

 

Лист від 31.01.2011 р. N 2510/7/16-1417

Державна податкова адміністрація України у зв'язку з набуттям чинності Податковим кодексом України (далі - Кодекс) роз'яснює окремі питання застосування спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість.

I. Відповідальність суб'єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ
Кабінет Міністрів України на виконання пункту 209.2 статті 209 Кодексу постановою від 12.01.2011 N 11 затвердив Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках (далі - Порядок).

Відповідно до абзацу 1 пункту 3 Порядку сільськогосподарське підприємство на підставі даних бухгалтерського та податкового обліку веде реєстри виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді, складає податкову декларацію і в строки, встановлені статтею 203 Кодексу, подає її разом з копіями записів у зазначених реєстрах за відповідний період в електронному вигляді до органу державної податкової служби.

Згідно з пунктом 209.13 статті 209 Кодексу на такі підприємства покладено обов'язок подавати податкову декларацію у строки та в порядку, що встановлені для інших платників податку. Так, відповідно до пункту 203.1 статті 203 Кодексу податкова декларація подається за звітний (податковий) місяць протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

При цьому неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків) платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, згідно з пунктом 120.1 статті 120 Кодексу, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення - 1020 гривень.

Згідно з абзацом 2 пункту 3 Порядку сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) сільськогосподарським підприємством відповідно до податкової декларації за операціями з постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах (крім підакцизних товарів, за винятком виноматеріалів за кодами згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 і 2204 30, які поставляються підприємствами первинного виноробства), тобто різниця між сумою податкового зобов'язання за звітний (податковий) період та сумою податкового кредиту за такий період перераховується сільськогосподарським підприємством з поточного рахунка на спеціальний рахунок у строки, встановлені статтею 203 Кодексу для перерахування суми податку на додану вартість до державного бюджету.

Відповідно до пункту 203.2 статті 203 Кодексу платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

При цьому, відповідальність за порушення правил сплати (перерахування) податків передбачено згідно з пунктом 126.1 статті 126 Кодексу, а саме: якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов'язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Також слід враховувати, що факт перерахування сільськогосподарським підприємством на спеціальний рахунок сум податку на додану вартість, засвідчують копії платіжних доручень, подані до органу державної податкової служби за місцем реєстрації підприємства не пізніше останнього календарного дня місяця, що настає за звітним (податковим) періодом.

II. Засвідчення копії Спеціального свідоцтва для установи банку
Для відкриття спеціального рахунку сільськогосподарське підприємство, як це передбачено пунктом 2 Порядку, зобов'язане надати установі банку засвідчену органом державної податкової служби копію свідоцтва про реєстрацію його суб'єктом спеціального режиму оподаткування.

Така копія Спеціального свідоцтва засвідчується податковим органом відповідно до пункту 17 розділу III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 22.12.2010 N 978 (далі - Положення).

При цьому в пункті 3 заяви про засвідчення копій свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ за формою N 2-РК (додаток 3 до Положення) сільськогосподарським підприємством робиться відмітка "для установи банку". Органом державної податкової служби у лівій верхній частині копії Спеціального свідоцтва робиться спеціальний запис "Копія для установи банку" та відмітка про видачу такої копії у журналі реєстрації платників ПДВ за формою N 2-РЖ (додаток 4 до Положення).

Дана копія Спеціального свідоцтва не підлягає поверненню одночасно з поверненням Спеціального свідоцтва або поданням відповідної заяви платником до податкових органів у разі анулювання реєстрації, заміни чи втрати Спеціального свідоцтва.

Заступник Голови                                                   О. М. Любченко

 

З постановою Кабінету Міністрів України №11 від 12.01.11 року можна ознайомитись на веб-сайті Верховної Ради України за наступним посиланням:

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=11-2011-%EF

 

Переглядів: 2372 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024