Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 11:53
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Листопад » 23 » Про реєстрацію суб’єктом спеціального режиму оподаткування сільськогосподарським підприємством
15:53
Про реєстрацію суб’єктом спеціального режиму оподаткування сільськогосподарським підприємством

Як здійснюється реєстрація суб’єктом спеціального режиму оподаткування сільськогосподарського підприємства, у тому числі не зареєстрованого платником ПДВ на загальних підставах?

 
     Згідно з п. 209.1 ст. 209 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, встановленим у п. 209.6 ст. 209 ПКУ (далі - сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування.
     Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно. Ця норма діє з урахуванням того, що:
     для новоутвореного сільськогосподарського підприємства, зареєстрованого як суб’єкт господарювання, який провадить господарську діяльність менше ніж 12 календарних місяців, така питома вага сільськогосподарських товарів/послуг розраховується за наслідками кожного окремого звітного податкового періоду;
     з метою розрахунку такої питомої ваги до складу основної діяльності сільськогосподарського підприємства не включаються оподатковувані операції з постачання основних фондів, що перебували у складі його основних фондів не менше ніж 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не становили окремої підприємницької діяльності (п. 209.6 ст. 209 ПКУ).
     Сільськогосподарське підприємство реєструється як суб’єкт спеціального режиму оподаткування з дотриманням правил та у строки, що визначені ст. 183 ПКУ для реєстрації платників податку на додану вартість.
     Відповідно до п. 209.10 ст. 209 ПКУ та п. 6.2 розд. VІ Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі – Положення № 1130), у реєстрі суб’єктів спеціального режиму оподаткування, крім відомостей, передбачених для реєстрації платників податку на додану вартість на загальних підставах, повинен міститися перелік видів діяльності такого сільськогосподарського підприємства, на які поширюється дія спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, та дата внесення запису про такі види діяльності.
     Згідно з п. 6.3 розд. VI Положення № 1130 заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 1-РС має бути подана сільськогосподарським підприємством до контролюючого органу не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа бажає перейти на застосування спеціального режиму оподаткування, та у місяці, який передує початку такого податкового періоду.
     Якщо місяцю, в якому подається заява за формою № 1-РС, передує місяць, в якому сільськогосподарським підприємством, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ, таке підприємство спочатку реєструється платником податку на додану вартість на загальних умовах відповідно до розд. III Положення № 1130, після чого переходить на застосування спеціального режиму оподаткування згідно з розд. VI Положення № 1130.
     У відповідності до п. 6.5 та п. 6.6 розд. VI Положення № 1130 за результатами розгляду заяви про реєстрацію за формою № 1-РС контролюючий орган протягом 3 робочих днів від дати надходження заяви зобов’язаний внести до реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування запис про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування або письмову відмову у такій реєстрації у разі подання недостовірних даних або у випадках, визначених п. 6.10 розд. VI Положення № 1130.
     Якщо сільськогосподарське підприємство не було зареєстроване як платник податку на додану вартість на загальних умовах, то реєстрація як суб’єкта спеціального режиму оподаткування здійснюється із дотриманням вимог пунктів 3.2, 3.8, 3.10 розд. III Положення № 1130.
     У цьому разі датою реєстрації платником ПДВ, датою реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування є дата, що відповідає першому дню податкового періоду, з якого сільськогосподарське підприємство виявило бажання перейти на застосування спеціального режиму оподаткування.
     Отже, для реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування сільськогосподарським підприємством до контролюючого органу має бути подана заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ за формою № 1-РС.
     Незалежно від того, чи зареєстроване сільськогосподарське підприємство платником податку на додану вартість на загальних умовах, заява про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування подається таким підприємством до контролюючого органу не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа бажає перейти на застосування спеціального режиму оподаткування, та у місяці, який передує початку такого податкового періоду.

Категорія 101.01.03

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС України

http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ques

 

Переглядів: 869 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024