Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 26.04.2024, 15:29
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Грудень » 29 » Про внесення змін до Податкового кодексу
07:24
Про внесення змін до Податкового кодексу

Новий Податковий кодекc продовжує високі рентні ставки для великого бізнесу і вводить дворічний мораторій на перевірки малих і середніх підприємств, - Арсеній Яценюк

У неділю, 28 грудня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Парламенту представив проект податкової реформи, доопрацьований Урядом України та парламентською коаліцією.

Він висловив народним депутатам подяку за доопрацювання пакету законодавства, яке розглядатиметься Парламентом: «Це була складна, але правильна робота, і низка речей, яка внесена коаліцією, прийнята Урядом. Видається, що ми напрацювали правильний пакет, який дасть можливість, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, з іншого - наповнити бюджет, і він не буде нести в собі корупційної складової і створювати проблеми для малого і середнього бізнесу».

Глава Уряду оголосив  базові тези напрацьованої податкової реформи. За його словами, насамперед йдеться про скорочення кількості податків із 22 до 9: «Це була спільна позиція всіх членів коаліції».

Законопроект також передбачає зниження ставки податків для малого і середнього бізнесу: «При цьому ми вводимо мораторій на проведення перевірок малому і середньому бізнесу протягом двох років».

Що стосується оподаткування великого бізнесу, за словами Арсенія Яценюка, «одностайно підтримано рішення щодо продовження всіх високих ставок, які чинні на сьогоднішній день по оподаткуванню ренти на нафту, газ та інші корисні копалини».

 

Окрім того, передбачено запровадження трансфертного ціноутворення для великого бізнесу, «який тепер не зможе ховати свої прибутки і свої статки в офшорних зонах».

 

«Ми йдемо по шляху зменшення єдиного соціального внеску і детінізації заробітних плат», - підкреслив Глава Уряду. Він повідомив, що в змінах до Податкового кодексу залишена спеціальну систему оподаткування ПДВ підприємствам аграрного сектору: «Тобто той обсяг дотацій, які держава надає через податок на додану вартість, залишається у всіх товаровиробників - це була частина нашої коаліційної угоди».

 

Водночас, за його словами, зернотрейдери не матимуть права на відшкодування ПДВ: «Таке право залишається виключно у виробників сільськогосподарської продукції».

 

Арсеній Яценюк підкреслив, що відшкодування податку на додану вартість для виробника сільськогосподарської продукції є прямою допомогою, в тому числі й малому фермерському підприємництву.

 

Стосовно оподаткування податком на доходи фізичних осіб, новий Податковий кодекс вводить оподаткування так званих пасивних доходів, зокрема, дивідендів, процентів, роялті: «Це чесно і справедливо. Ми підвищуємо ставку податку для пасивних доходів – процентів, роялті й інвестиційних прибутків із 15 до 20%».

 

«Для дивідендів, виплачених суб'єктами підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, ставка 5%. Для суб'єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток, - ставка 20%», - повідомив Арсеній Яценюк.

 

Він підкреслив, що податок на об'єкти житлової нерухомості зараховується і адмініструється місцевими органами влади: «Це доходи місцевих бюджетів. Ми повинні дати можливість місцевим бюджетам отримувати додаткові ресурси».

 

«Була дискусія з приводу того, щоб місцеві бюджети не зловживали щодо оподаткування так званої соціальної нерухомості. Саме тому підтримується пропозиція, внесена коаліцією депутатських фракцій, і ми встановлюємо мінімальні пороги. Не оподатковується до 60 метрів квадратних для квартири і до 120 квадратних метрів для будинку. Також не оподатковується нежитлова нерухомість, що використовується в аграрному секторі,  промисловості, МАФи і кіоски, які є суб'єктами малого бізнесу, де люди самі собі зароблять, та ринки», - підкреслив Глава Уряду.

 

Щодо рентних платежів, Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд вже підвищив ставки за рентними платежами для нафти, газу, газового конденсату. Зміни до Податкового кодексу встановлюють на постійній основі ставки рентної плати для нафти та конденсату – 45% з покладів до 5 кілометрів, 21% - з покладів понад 5 кілометрів; для природного газу, що реалізується не для потреб населення – 55% з покладів до 5 кілометрів, і 28% з покладів понад 5 кілометрів.

 

Прийнято також рішення про поетапне підвищення ставки незалежно від глибини видобутків стосовно так званих договорів про спільну діяльність: «1-ий квартал поточного року – 60%, 2-ий квартал – 65%, починаючи з третього кварталу поточного року – 70%. Ідея полягає в тому, щоб стимулювати підприємства, які мають спільну діяльність щодо видобутку газу, на перехід на угоди з розподілу продукції», - наголосив він.

 

Закон передбачає збереження на постійній основі справляння рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку, встановивши ставки плати в еквіваленті в доларах США, які відповідають світовим стандартам. Це, за словами Глави Уряду, встановлюється окремим законом України.

 

У змінах до Податкового кодексу залишається запропоноване Урядом застосування загальних умов оподаткування для інститутів спільного інвестування: «У нас рядові громадяни не є пайовими учасниками інститутів спільного інвестування і, на жаль, цей механізм використовується для ухилення від сплати податків. Саме тому ми прийняли рішення оподаткувати отримані фізичною особою доходи від інститутів спільного інвестування за ставкою 20%».

 

Він окремо зазначив, що зрівнюються ставки за всіма видами пасивних доходів: «Усюди йде ставка 20%. Щоби не було можливості ухилятися від оподаткування, використовуючи різного роду схеми і моделі».

 

Арсеній Яценюк додав, що для юридичних осіб доходи від інститутів спільного інвестування включаються до бази оподаткування.

 

Залишається також запропоноване Урядом збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на 30% вартості товарів за окремими операціями з вилученням норми про обмеження у віднесення на витрати товарів, робіт і послуг, що придбані у суб'єктів спрощеної системи оподаткування: «Той, хто працює з офшорами, не віднесе 100% собі на витрати. Для суб'єктів малого і середнього бізнесу: ти заплатив і відніс собі на витрати те, що заплатив».

 

Закон також передбачає дію запропонованих Урядом норм щодо безспірного стягнення коштів з рахунків та готівки по самостійно задекларованих платником податків податкових зобов’язаннях виключно на перше півріччя поточного року, якщо сума податку перевищує 5 мільйонів гривень і якщо немає узгоджених податкових зобов’язань з боку держави по відношенню до цього платника податків.

 

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд погодився на те, щоб зберегти пільговий режим оподаткування для освіти та медицини: «Скажу відверто, що низка послуг в сфері медицини в першу чергу повинні все-таки оподатковуватися податком на додану вартість. Але ви прийняли таке рішення – ми йдемо назустріч», - звернувся він до представників коаліції.

 

Він наголосив, що відбувалися тривалі дискусії щодо спеціальної процедури адміністрування податку на додану вартість: «Ми пішли на спільний компроміс, який полягає в наступному - передбачити тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня поточного року. Державна фіскальна служба щомісячно на своєму веб-сайті публікує список боржників та суми боргу по всіх податках всіх суб'єктів підприємницької діяльності. Це норма закону для того, щоби ми бачили конкретно, хто не платить, які суми, по якій податковій зареєстровані такі платники податків».

 

Запроваджено також податок на розкішні автомобілі – як дизельних, так і бензинових машин з об'ємом двигуна більше за 3000 кубічних сантиметрів, віком до п’яти  років.

 

Закон передбачає встановлення ставки акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива у розмірі 5% від обсягу реалізації. Арсеній Яценюк підкреслив, що ці кошти будуть зараховуватись до місцевих бюджетів: «Місцеві органи влади вимагають ресурсу. Ми даємо цей ресурс, але ми також даємо їм відповідальність за адміністрування і справляння цих видів податків».

 

«Плати за ліцензії на торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами Уряд своїм рішенням підвищує з урахуванням інфляції та реальної вартості таких ліцензій. Тобто ми підвищуємо всі ставки по ліцензіям, які видаються на торгівлю алкогольними та тютюновими виробами», - повідомив Глава Уряду.

 

У законі зберігаються чинні податкові пільги для підприємств громадських організацій інвалідів: «Буду вимагати від Державної фіскальної служби, щоб під назвою громадської організації інвалідів не ховалися ті, хто намагаються уникнути оподаткування. А реальні громадські організації інвалідів залишаються на пільгах».

 

Змінами до Податкового кодексу вводиться і оподаткування обороту лотерей за ставкою 10%: «Оподаткування лотерей було 10% від призового фонду. Призовий фонд був копійки, а загальний оборот були десятки і сотні мільйонів. З прийняттям змін до Податкового кодексу тепер – оподаткування обороту лотерей за ставкою 10%».

 

Закон передбачає обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 липня 2015 року - фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торгівельній мережі, через засоби пересувної мережі, з 1 січня 2016 року - фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торгівельній мережі через засоби пересувної мережі з 1 січня 2016 року: «З 1 липня 2015 року запроваджується електронний кабінет платника податку. Це повинна зробити податкова адміністрація, де фактично буде електронне досьє кожного платника податку».

 

З часу запровадження електронного адміністрування ПДВ у повному обсязі припиняється перевірка вхідного ПДВ.

 

Арсеній Яценюк також наголосив, що Уряд в найкоротші терміни підготує  і внесе на розгляд Парламенту законопроект про додаткове запровадження складу податку на майно - податок на предмети розкоші.

 

Джерело: Департамент кадрового забезпечення Секретаріату Кабінету Міністрів

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247848857&cat_id=244276429

 

Переглядів: 1347 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024