Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 15:00
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Жовтень » 21 » Роз'яснення щодо практичного застосування нормативно-правового акта Національного банку України
08:21
Роз'яснення щодо практичного застосування нормативно-правового акта Національного банку України

       ЛИСТ НБУ     від 16.10.2013 р. № 29-113/18005   ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ (витяг)

     З метою посилення стійкості грошово-кредитного ринку України Правлінням Національного банку України ухвалено постанову від 25.09.2013 N 381 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 14 травня 2013 року N 163" (далі - Постанова N 381). Ця постанова передбачає, що дія норми стосовно обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті поширюється не тільки на валютну виручку резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами, а й на всі надходження в іноземній валюті із-за кордону на користь юридичних осіб (які не є уповноваженими банками) та фізичних осіб - підприємців. Крім цього, зазначена норма також поширюється на власні операції уповноважених банків за зовнішньоекономічними договорами.

   У зв'язку із запитами банків України щодо практичного застосування окремих вимог Постанови N 381 Національний банк України надає такі роз'яснення.

        <...>

  2. Про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті із-за кордону за операціями, пов'язаними зі здійсненням іноземних інвестицій

        Вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті із-за кордону, визначені пунктом 2 Постанови N 163, розповсюджуються також на операції, пов'язані зі здійсненням іноземних інвестицій в Україну. Це, зокрема, стосується операцій з надходження коштів як на рахунки резидентів, так й рахунки іноземних інвесторів, що здійснюються відповідно до норм Положення про порядок іноземного інвестування в Україну.

  3. Про обов'язковий продаж надходжень на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України

        Згідно з нормами Постанови N 163 та Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України (далі - Положення N 485) кошти в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора та в російських рублях, що надходять на рахунки резидентів (юридичних осіб або фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України, підлягають обов'язковому продажу.

        Порядок здійснення обов'язкового продажу коштів у таких випадках визначено в главі 5 Положення N 485.

        <…>

        6. Про обов'язковий продаж коштів в іноземній валюті, що надійшли на користь постійних представництв

        Надходження в іноземній валюті на користь постійного представництва з місцезнаходженням на території України, яке здійснює підприємницьку діяльність на підставі законів України, підлягають обов'язковому продажу відповідно до вимог Постанови N 163.

        7. Чи підлягають обов'язковому продажу кошти в іноземній валюті, що надійшли на користь резидентів-посередників за договорами комісії, доручення, консигнації або за агентськими угодами і які підлягають подальшому перерахуванню власникам коштів?

        У разі, якщо відповідно до норм цивільного законодавства та укладених договорів, право власності на кошти в іноземній валюті не належить резидентам-посередникам, такі надходження підлягають подальшому перерахуванню на рахунки їх власників. Уповноважені банки, які обслуговують цих власників, здійснюють обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті відповідно до вимог Постанови N 163.

        8. Щодо надходжень в іноземній валюті на рахунки морських агентів, то обов'язковий продаж таких надходжень здійснюється з урахуванням вимог законодавства України, якими визначений особливий статус морського агента, який діє як постійний представник нерезидента, від його імені та за його рахунок.

        У разі, якщо відповідно до норм законодавства України та укладених договорів, право власності на кошти в іноземній валюті не належить резидентам - морським агентам, такі надходження підлягають подальшому використанню для розрахунків з третіми особами-резидентами за надані останніми послуги, пов'язані з перебуванням судна в порту, сплати портових зборів, тощо.

        9. Чи підлягають обов'язковому продажу власні кошти юридичної особи, що були відправлені за зовнішньоекономічними договорами та повернені нерезидентом?

        Власні кошти юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що були перераховані на користь нерезидента за зовнішньоекономічними договорами та повернені нерезидентом у зв'язку з тим, що взаємні зобов'язання між сторонами повністю або частково не виконані, підлягають обов'язковому продажу відповідно до вимог Постанови N 163.

   

    Директор Генерального департаменту

    грошово-кредитної політики                                                           О. А. Щербакова

Переглядів: 819 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024