Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Субота, 20.04.2024, 11:44
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Лютий » 10 » Текст відеороз’яснення по єдиному внеску
11:43
Текст відеороз’яснення по єдиному внеску

Хмільницька ОДПІ пропонує платникам податків ознайомитись з текстовим варіантом  відеороз’яснення, яке надає начальник управління адміністрування єдиного внеску та методології ДФС України КЕПІНА СВІТЛАНА ВАСИЛІВНА, про нововведення щодо єдиного внеску у 2015 році, у зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2015 року Законом України від 28 грудня 2014 року №77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»:

З відеороз”ясненням можна також ознайомитись за наступним посиланням на веб-порталі ДФС України:

            http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/videorozyasnennya/2000.html 

      

Доброго дня!

            Сьогодні я вам розкажу про нововведення щодо єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Стосовно системних реформ в Україні, які стосуються сплати єдиного внеску, неодноразово піднімалося як громадськістю, так і бізнесом щодо пониження фонду оплати праці. Відповідно, врахувавши всі пропозиції щодо навантаження на фонд оплати праці, 28 грудня 2014 року було прийнято Закон №77 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», який набрав чинності 01 січня 2015. Реформування сплати єдиного внеску дасть змогу забезпечити зменшення навантаження на фонд заробітної плати, виведення із тіні заробітної плати, покращить ведення бізнесу в Україні та дасть застрахованим особам в майбутньому збільшити виплати пенсійні та соціальні.

Що стосується змін, які внесено до Закону «Про єдиний внесок». Зміни, які внесено Законом №77 до Закону «Про єдиний внесок» стосується виключення із переліку платників – членів сімей осіб, які провадять підприємницьку діяльність. В зв'язку з тим, що такі члени сімей не можуть бути платниками єдиного внеску, так як їх виключили з Закону, але вони не позбавлені права бути найманими працівниками у суб'єктів підприємницької діяльності, або ж укладати договори у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на добровільних засадах. Це зроблено для того, щоб такі члени сімей, які приймають участь у провадженні підприємницької діяльності, мали змогу отримувати страховий стаж. Це стосується всього тексту Закону, тобто всіх членів сімей, осіб, які провадять підприємницьку діяльність, виключно з усього тексту Закону.

Водночас змінено що стосується осіб, які провадять незалежну підприємницьку діяльність. Тут є одна особливість: якщо в попередній редакції було вказано, що особи, які провадять незалежну підприємницьку діяльність зобов’язанні сплачувати єдиний внесок за умови, якщо вони не є найманими працівниками або підприємцями. Зараз цю норму змінено. Незалежно від того чи є особа, яка провадить незалежну професійну діяльність найманим працівником та підприємцем, вона зобов'язана сплачувати єдиний внесок на загальних підставах від сум доходу. Ще внесено зміни в сьому статтю Закону «Про єдиний внесок» що стосується бази нарахування. База нарахувань зараз проводиться по кожній застрахованій особі. Якщо раніше база нарахування здійснювалась загалом по підприємству, установі, організації, то на сьогодні база нарахування єдиного внеску здійснюється по кожній застрахованій особі. Надано право особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність або особам - підприємцям на загальній системі оподаткування  у разі, якщо вони в якомусь окремому місяці або цілому році не отримували дохід (прибуток), таким особам надана можливість визначати базу оподаткування самостійно. Але я хочу наголосити на тому, що це лише сам платник визначає чи потрібно йому це чи не потрібно, жодного обов'язку немає лише право. Це зроблено для того, щоб такі особи, які провадять незалежну професійну діяльність або ж такі особи, які перебувають на загальній системі оподаткування, мали право визначити базу нарахування в місяцях, в яких не було отримано доходу (прибутку) для зарахування страхового стажу. На даний момент існують непоодинокі випадки, коли людям, які здійснювали підприємницьку діяльність,  не вистачає страхового стажу для призначення пенсій. Тому не потрібно чекати, коли настане пенсійний вік і потрібно буде звертатися за отриманням пенсії або іншої соціальної допомоги. А зараз уже вирішувати ці питання, якщо необхідно визначити самостійно, такий платник може самостійно визначати базу нарахувань, але не менше ніж мінімальний страховий внесок та не більше ніж максимальна величина бази нарахувань єдиного внеску. Я хочу повторити, що таке максимальна величина бази нарахування та мінімальний страховий внесок. Максимальна величина бази нарахування з 01 січня 2015 року складає 20706 гривень, враховуючи те, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2015 року становить 1218 гривень та з 01 грудня 2015 року буде складати 23426 гривень, зміниться розмір мінімальної заробітної плати, який  складатиме 1378 грн.

Що стосується мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок визначається як добуток мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на місяць та розміру єдиного внеску, визначеного для відповідної категорії платників. Враховуючи те, що у нас існує багато категорій платників єдиного внеску, то і мінімальний страховий внесок буде різним для кожного категорії платника. Враховуючи те, що у нас існує 67 класів професійного ризику виробництва, відповідно для кожного класу професійного ризику встановлена своя відсоткова ставка, тому і мінімальний страховий внесок для таких категорій буде різний.

Суттєві зміни відбулися і в зв’язку зі змінами у статті 8 Закону «Про єдиний внесок», які стосуються мінімального страхового внеску. На сьогодні обов'язок роботодавця незалежно від причин, якщо він нарахував заробітну плату найманому працівнику за основним місцем роботи менше ніж мінімальна, він зобов'язаний здійснити сплату єдиного внеску як з мінімального страхового внеску, а утримання взяти по фактично нарахованій заробітній платі працівника. Ця умова застосовується для платників за основним місцем роботи. Ця норма не стосуються договорів цивільно-правового характеру та працівників, які працюють на підприємствах та мають інвалідність. Ця норма також не застосовується для УТОГ, УТОС та всеукраїнських громадських організацій інвалідів, у них визначені законом свої ставки, відповідно вони сплачують по таких ставках. Ця норма не застосовуються до найманих працівників, які відпрацювали неповний місяць, тобто перебували неповний місяць в трудових відносинах; це стосується прийнятих протягом місяця та звільнених.

Якщо протягом місяця людина пішла на лікарняний або у відпустку, то база нарахування єдиного внеску розраховується як фактично нарахована зарплата на відсоткову ставку згідно класу професійного ризику та сплачується з фактично нарахованої суми заробітної плати. Після того, як  найманий працівник зможе надати свій лікарняний, лише тоді здійснюється нарахування у відповідному місяці, в якому був найманий працівник на лікарняному та додається до фактично нарахованої заробітної плати. Якщо така сума не перевищує мінімального страхового внеску, роботодавець зобов’язаний здійснити донарахування до мінімальної заробітної плати відповідно до класу професійного ризику.

Це стосується і відпускних. У разі, якщо людина іде у відпуску серед місяця, то необхідно розкласти його відпуску на ті місяці, на які вона припадає фактично і здійснити, виходячи з цих сум розрахунок мінімального страхового внеску.

Що стосується відпусток без збереження заробітної плати. Якщо людина перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, відпрацювавши якийсь період уже в поточному місяці, то роботодавець зобов'язаний здійснити нарахування до мінімального страхового внеску незалежно від того, яка сума нарахована фактично, але утримання взяти з фактично  нарахованої  заробітної плати. При цьому, якщо найманий працівник перебував протягом місяця з першого по останній день місяця у відпустці без збереження заробітної плати відповідно бази нарахування в цей період немає, тому здійснювати нарахування мінімального страхового внеску не потрібно.

Нововведення, що стосуються єдиного внеску прикінцевими положеннями закону 77, передбачено можливість застосування понижуючого коефіцієнту для роботодавців. Для того, щоб застосовувати понижуючий коефіцієнт необхідно дотримуватись певних умов:

 перша умова - роботодавець зобов'язаний збільшити заробітну плату  у поточному місяці в 2,5 рази;

 друга умова -  середній платіж на кожну застраховану особу після застосування коефіцієнту має складати не менше ніж 700 гривень;

третя умова -  середня заробітна плата по підприємству має збільшитися в середньому на 30 % та середня заробітна плата на одну застраховану особу має складати не менше трьох мінімальних заробітних плат. Тобто, якщо роботодавець дотримався всіх зазначених умов, він може застосовувати понижуючий коефіцієнт.

Але, якщо не дотримується перша умова, тобто збільшення заробітної плати у 2,5 рази, роботодавець може розрахувати інший коефіцієнт. І такий коефіцієнт може складати від 0,4 до 0,99. В залежності від того, наскільки відбулося збільшення заробітної плати. Для цього здійснюється розрахунок: середньомісячна заробітна плата за 2014 рік розділена на заробітну плату 2015 року поточного місяця, в якому здійснюється нарахування. Застосовувати коефіцієнт можуть тільки ті роботодавці, які в минулому 2014 році протягом всього року здійснювали діяльність та проводили нарахування заробітної плати. Це необхідно для того, щоб можна було розрахувати середньомісячну заробітну плату за 2014 рік. Але я хочу теж наголосити, що база нарахування береться оподаткована, тобто з якої сплачується і на яку нараховується єдиний внесок. На сьогодні Державною фіскальною службою розроблено проект наказу Мінфіну щодо нової звітності по єдиному внеску. До того, як буде зареєстрований новий порядок, звітність по єдиному внеску буде подаватися за діючими формами. Відповідно будуть невеликі розбіжності у тих платників, які або застосовують понижуючий коефіцієнт або здійснюють донарахування до мінімального страхового внеску.

На сьогодні Державна фіскальна служба повідомила Пенсійний фонд України про те, щоб такі звіти не відбивалися, а приймалися, як не помилкові. Тому я прошу всіх платників звернути увагу на правильність заповнення звіту за січень місяць, який потрібно подати не пізніше 20 лютого 2015 року. Разом з тим, що надано можливість платникам застосовувати понижуючий коефіцієнт до нарахування єдиного внеску, посилено штрафні санкції. Так, на сьогодні за несвоєчасне перерахування єдиного внеску застосовується штрафна санкція в розмірі 20% від несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску із застосуванням пені 0,1% за кожен день прострочки такого платежу. Я хочу нагадати до цього застосовувалась штрафна санкція 10 %. Разом з тим посилено відповідальність платника в частині своєчасно ненарахованих сум єдиного внеску, за донарахування сум єдиного внеску буде застосовуватись штрафна санкція в розмірі 10%   своєчасно не нарахованих сум єдиного внеску, до цього застосовувалась лише 5 % штрафної санкції. Водночас хочу наголосити, що додано нову штрафну санкцію за несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про єдиний внесок буде накладатися штрафна санкція в розмірі 170 грн. У разі, якщо протягом року відбулося аналогічне порушення буде застосовуватись штрафна санкція у розмірі 1020 грн. Разом з тим, посилено також і адміністративну та кримінальну відповідальність до порушників платіжної дисципліни, яка стосується єдиного внеску

Відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Оскільки, на сьогодні відсутній порядок Кабінету Міністрів щодо такого повідомлення, ми пропонуємо повідомляти фіскальний орган про прийняття на роботу найманого працівника в таблиці 5 додатку 4, в якій передбачено відображення трудових відносин з найманими працівниками. Таблиця 5 подається до фіскальних органів з усіма необхідними заповненими таблицями додатку 4 до 20 лютого 2015 р. В 5 таблиці ви зазначаєте всіх найманих працівників, яких прийняли на роботу протягом січня 2015 року. Окремо по кожному працівнику не потрібно подавати таблицю 5. У разі розроблення відповідного порядку інформування фіскальних органів про прийняття на роботу найманих працівників, це буде доведено до всіх платників, в якому саме вигляді будуть подаватись такі дані.

 

Переглядів: 1210 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024