Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 25.04.2024, 10:35
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Жовтень » 25 » Вінничани запитали – сумчани відповіли
22:31
Вінничани запитали – сумчани відповіли

Шановні платники податків, Хмільницька ОДПІ пропонує Вашій увазі кілька актуальних запитань, які нещодавно були підняті на веб-сайті  http://buhgalter.com.ua/dpa   перед фахівцями ДПА у Сумській області  , текст надається мовою оригіналу:

Плахотна Наталія  Вінниця дата вопроса  25.10.2011

12:17:48               Які документи мають бути присутні в фірмовому магазині (реалізовується продукція власного виробництва та супутні покупні товари) при перевірці податковим інспектором. Дякуємо за відповідь!

 Державна податкова адміністрація у Сумській області

 25.10.2011 15:14:38      

Доброго дня Наталіє. Дякуємо за запитання.

Відповідно до Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 грудня 2000 року №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) платники податків, які при здійсненні торгівлі продукції власного виробництва та реалізації супутніх покупних товарів, що використовують реєстратори розрахункових операцій повинні забезпечити:

- ведення в установленому порядку поточної, а також зберігання у господарській одиниці останньої використаної книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на РРО, та використаних контрольних стрічок;

- зберігання у господарській одиниці останньої використаної та поточної розрахункової книжки, що використовується у період ремонту РРО чи відключення електроенергії;

- друкування X-звітів, Z-звітів та інших документів (крім розрахункових), що передбачено експлуатаційною документацією на РРО, підрахунок готівки на місці проведення розрахунків під час здійснення перевірки господарської одиниці на вимогу представника контролюючого органу;

- зберігання на місці проведення розрахунків реєстраційного посвідчення та останньої довідки про опломбування реєстратора розрахункових операцій або їх копій.

Крім того, якщо з урахуванням вимог статті 267 Податкового кодексу України торговельна діяльність платника податків передбачає придбання торгового патенту його оригінал повинен бути розміщений на фронтальній вітрині магазину, а за її відсутності біля реєстратора розрахункових операцій.

Перевірка питання щодо дотримання вимог п.п.75.1.2 п.75.1 ст.75 Податкового кодексу України передбачає наявність на господарській одиниці, де здійснюються торговельна діяльність документів (або їх копій) щодо засвідчення права власності (оренди) приміщення, ліцензій на право здійснення певних господарських операцій визначених відповідними законами України, свідоцтв про державну реєстрацію (витягів з державного реєстру) та угод  щодо оформлення трудових відносин.

З урахуванням вимог пункту 29 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року №108 (із змінами та доповненнями) з метою забезпечення виконання вимог пункту 12 статті 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) на господарських одиницях суб’єктів господарювання повинні знаходитьсь первинні документи, що підтверджують надходження товарів (накладні, акти закупівлі товарів, тощо) та документи, які засвідчують якість та безпеку товарів.

Перевірка питання дотримання вимог порядку ведення касових операцій у національній валюті в України та наявність відповідних касових документів визначається вимогами Положення затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637 (із змінами та доповненнями).

З метою встановлення реальних показників щодо діяльності платника податків перелік питань, які досліджуються на відповідному місці провадження господарської діяльності визначається у ході здійснення доперевірочного аналізу чи безпосередньо при проведенні перевірки в залежності від специфіки роботи суб’єкта господарювання, який перевіряється.

Гуменюк Юлія  Вінниця дата вопроса  25.10.2011 10:21:20      

Доброго дня. Чи відноситься до витрат в податковому обліку ПДВ, який був розподілений зг. п.199.1 Податкового кодексу України, та ПДВ,який був донарахований зг. п.198.5 ПКУ? 

 Державна податкова адміністрація у Сумській області

 25.10.2011 12:38:31      

Доброго дня, Юліє! Дякуємо за запитання.

Відповідно до п.п.139.1.6 п.139.1 ст.139 Податкового кодексу України(зі змінами та доповненнями) у разі якщо платник податку, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно проводить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що оподатковуються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування або не є об'єктом оподаткування таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів, робіт, послуг, які входять до складу витрат, та основних засобів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається відповідно до витрат або вартість відповідного об'єкта основних засобів чи нематеріального активу збільшується на суму, що не включена до податкового кредиту такого платника податку згідно з розділом V цього Кодексу.

Що стосується п. 198.5 ст. 198 ПКУ, то податкові зобов’язання з ПДВ, які виникають відповідно до вимог цього пункту, ніякого відношення до витрат не мають.    

Гуменюк Юлія  Вінниця дата вопроса  25.10.2011  13:15:47     

Дякую за відповідь. І ще одне питання: який порядок заповнення уточнюючої Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, якщо виправляються помилки за 2 кв.2011р. Чи подаються до такої декларації уточнюючі додатки?

 Державна податкова адміністрація у Сумській області

 25.10.2011  15:22:30     

Добрий день, Юліє!  Дякуємо Вам за запитання.

 

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті: а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку; б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку. Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються. Платник податків під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом (п. 50.2 ст. 50 ПКУ). Податкова декларація з податку на прибуток підприємства (далі – декларація), форма якої затверджена наказом ДПА України від 28.02.11 № 114, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 за N 397/19135, може подаватись платником податку як звітна, так і як уточнююча (відповідні відмітки здійснюються у рядку 1 заголовної частини декларації). При цьому якщо декларація подається як уточнююча, то у рядку 2 заголовної частини декларації зазначається звітний (податковий) період, за який проводиться уточнення.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то у додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, яка уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу. Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу із додатка ВП переноситься до частини "Самостійне виправлення помилок" (рядки 23 – 26 декларації) декларації.

При заповненні декларації платник податку повинен зазначити усі передбачені в ній показники. Якщо будь-який рядок декларації або додатка до декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється. Якщо окремі рядки декларації не заповнюються через відсутність відповідних операцій, то передбачені таким рядком декларації додатки не заповнюються та не подаються до податкового органу. Про наявність додатків, які подаються разом з декларацією, платник податку зазначає у основній частині декларації.

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій податковій декларації, то додаток ВП до декларації не заповнюється, а правильні значення доходів, витрат, об’єкта оподаткування, податку на прибуток зазначаються в такій декларації. На підставі порівняння податкового зобов’язання такої декларації та декларації, яка уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу, які відображаються у частині "Самостійні виправлення помилок" (рядки 23, 25 – 27 декларації).

Переглядів: 1287 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024