Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 02:16
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Серпень » 15 » До уваги платників податків! Порядок реєстрації платником податку на додану вартість
08:05
До уваги платників податків! Порядок реєстрації платником податку на додану вартість

До категорій осіб, які можуть бути зареєстровані як платники ПДВ, належать:

 • суб'єкт господарської діяльності – юридична особа (крім платників єдиного податку у разі включення ПДВ до складу єдиного податку); 

 • інша юридична особа, що не є суб'єктом господарської діяльності;

 • фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність (крім платників єдиного податку у разі включення ПДВ до складу єдиного податку);

 • представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи;

 • інвестор-резидент або інвестор-нерезидент (його постійне представництво), що виконує угоду про розподіл продукції.

 Для реєстрації як платника ПДВ зазначені особи повинні перебувати на обліку в податковому органі за місцезнаходженням або місцем проживання та відповідати вимогам, визначеним статтями 181 і 182 Податкового кодексу.

 Діючим законодавством встановлено порядок, що реєстрація платником податку на додану вартість може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи.

 Під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадають особи, у яких загальна сума доходу від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), крім осіб, які є платниками єдиного податку у разі включення ПДВ до складу єдиного податку ( стаття 181 Податкового кодексу України).

 Тобто, особа (у тому числі новостворена) зобов'язана зареєструватись як платник ПДВ після моменту фактичного здійснення операцій з постачання товарів/послуг, сума доходу від здійснення яких сукупно перевищує 300 тис. грн. При цьому укладання цивільно-правових угод (договорів) на постачання товарів/послуг на суму, що перевищує 300 тис. грн., чи наявність наміру в особи проводити діяльність, в результаті здійснення якої буде отримано дохід обсягом понад 300 тис. грн., не є підставою для обов'язкової реєстрації особи як платника ПДВ.

 При визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ враховуються обсяги операцій, що підлягають оподаткуванню за основною чи нульовою ставкою ПДВ, звільнених та тимчасово звільнених від оподаткування ПДВ.

 Для здійснення такої реєстрації не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних операцій понад 300 тис. грн., особа повинна подати до органу ДПС за місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ.

 При цьому у разі, якщо останній день строку подання Заяви № 1-ПДВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається робочий день, наступний за вихідним, святковим або неробочим днем.

 У разі якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до органу ДПС Заяву №1-ПДВ або подала її з порушенням встановленого строку, вона несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

 У випадку, коли особа проводить господарську діяльність й обсяг оподатковуваних операцій менше 300 тис. грн. вважає за доцільне зареєструватися як платник ПДВ, така реєстрація вважається добровільною й здійснюється за заявою такої особи ( стаття 182 Податкового кодексу України).

 У разі добровільної реєстрації особи як платника податку, реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних. 

 Заява про реєстрацію особи як платника податку подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до органу державної податкової служби за місцезнаходженням (місцем проживання) особи. 

 У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку. 

 Особа є зареєстрованою як платник ПДВ з відповідної дати реєстрації, внесеної до Реєстру платників ПДВ.

 Звертаємо увагу, що у разі якщо особа реєструється як платник ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, то першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

 Свідоцтво про реєстрацію особи як платника податку видається ( або відправляється поштою) органом ДПС протягом 5 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви. 

 При добровільній реєстрації Свідоцтво про реєстрацію видається не пізніше наступного робочого дня після бажаного дня реєстрації платника податку, зазначеного у його заяві.

 Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Вінницькій області

 

 

Переглядів: 1257 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 Соня  
0
Оставите пожалуйста ссылку на новую форму 1-ПДВ

2 odzvinkovsky  
0

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024