Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 08:50
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Червень » 11 » Інтернет-конференція в.о. начальника ГУ у Вінницькій області Мирослава Продана
14:07
Інтернет-конференція в.о. начальника ГУ у Вінницькій області Мирослава Продана

Про порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у 2014 році йшлося на останній Інтернет-конференції

На запитання платників (http://www.interbuh.com.ua/ru/conferences/details/51) відповідав в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області Мирослав Продан

Від кого податкова отримує інформацію про квартири і що робити, якщо мені прийшло повідомлення сплатити податок за квартиру, яку я продав рік назад??? Головатюк М.,

Доброго дня! Дякую за питання!

Повідомляю, що Постановою КМ України від 31.05.2012р.  № 476 затверджено Порядок подання органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та органами, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Згідно з положеннями цієї Постанови суб'єктами подання відомостей є Укрдержреєстр, територіальні органи і підрозділи ДМС, які щокварталу подають органам Міністерства доходів і зборів України відомості станом на перше число відповідного кварталу. Передача зазначеної інформації здійснюється на центральному рівні між Укрдержреєстром і ДПС в електронній формі телекомунікаційними каналами зв'язку.

 Укрдержреєстр подає інформацію про об'єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, у тому числі нерезидентів із зазначенням прізвища, імені та по батькові фізичної особи, реєстраційного номера облікової картки платника, підстави виникнення права власності і дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Звертаю увагу, що відповідно до п.п. 265.7.3 Податкового кодексу України платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Нигде не могу выяснить, включается ли в общую площадь квартиры балконы и кладовки? А если у меня, например, кладовка 10 кв.м. находиться на лестничной площадке, с нее я тоже буду платить налог? Можете подсказать, как налоговая будет определять общую площадь? Спасибо!!! OLEG.,

Доброго дня! Дякую за цікаве питання та, аби відповісти на нього, звернуся до відповідного законодавства. Згідно з Державними будівельними нормами України, які затверджені наказом Державного комітету з будівництва та архітектури від 18.05.2005р.№ 80,  загальна площа квартири (житлового будинку) це сумарна площа житлових і підсобних приміщень з урахуванням лоджій, балконів, веранд і терас, що враховуються з такими коефіцієнтами:

- для балконів і терас - 0,3;

- для лоджій - 0,5;

- засклених балконів - 0,8;

- веранд, засклених лоджій і холодних комор - 1,0.

При обчисленні податку податкова інспекція буде використовувати дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в яких містяться відомості про загальну та житлову площі об’єктів нерухомого майна згідно правовстановлюючих  документів. Тобто, податкова не буде самостійно  обраховувати загальну площу квартир та будинків, а буде проводити розрахунки податку на підставі відомостей від Укрдержреєстру.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

У травні цього року наше підприємство купило 2 квартири, які будуть надаватися як службові для проживання працівників. Як обчислювати податок на нерухомість – подавати нову звітність, чи відобразити у звіті у наступному році? Олена Миколаївна Борщак,

Доброго дня! Дякую за питання!

Якщо протягом звітного року підприємство придбаває або вводить в експлуатацію новозбудовані об'єкти житлової нерухомості, то звітна декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт (підпункт 265.7.5 статті 265 Податкового кодексу України).

При обчисленні податку слід враховувати законодавчі зміни, що були внесені Законом України від 27 березня 2014 року №1166-VII, а саме: починаючи з 1 квітня п.р. податкові зобов'язання з податку на нерухоме майно у юридичних осіб формуються з урахуванням загальної (а не житлової) площі об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток.

Форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачає подання уточнюючої декларації у разі уточнення податкових зобов'язань. До затвердження нових форм Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у колонці 3 "Житлова площа об'єкта житлової нерухомості" форми декларації, та колонці 7 "Житлова площа відповідно до документів, що підтверджують право власності (усього)", колонці 9 "Розмір частки/поділу житлової площі, яка знаходиться у спільній частковій, спільній сумісній власності" додатка до декларації слід вказувати загальну площу об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки.

Крім того, нагадую про норми статті 63 Податкового кодексу України, якими передбачено обов’язок платника повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків. У разі придбання квартир (виникнення нових об'єктів оподаткування). Повідомлення за ф. N20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації нерухомого майна.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Доброго дня! Чи можете Ви надати узагальнений та конкретний перелік, хто взагалі не буде сплачувати податок та за яких обставин. Дякую. Ольга П.,

Доброго дня! Дякую за питання!

У 2014 році не будуть сплачувати податок на нерухомість громадяни, які:

 а) мають у власності квартиру (чи декілька квартир), сумарна житлова площа яких не перевищує 120 кв. м.;

б) мають у власності житловий будинок (чи декілька будинків), сумарна житлова площа яких не перевищує 250 кв. м.;

в) мають у власності різні види житла (квартири й будинки), сумарна житлова площа яких не перевищує 370 кв. м.;

г) проживають у житлі, яке належить державі або територіальній громаді або у відомчих гуртожитках;

ґ) мають у власності житловий будинок або квартиру, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, незалежно від кількості об'єктів житлової нерухомості та їх площі;

д) є власниками дитячих будинків сімейного типу;

Якщо громадянин має у власності один садовий (дачний) будинок, то такий об’єкт житлової нерухомості не включається до розрахунку з метою оподаткування. Якщо ж дачі дві або й більше – податок буде обчислюватися із врахуванням їх площ.

Крім того, звільняються від оподаткування й соціально незахищені громадяни, які є власниками житла незалежно від його площі, а саме: багатодітні, прийомні, малозабезпечені сім’ї, опікуни, діти-сироти та діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об'єкта на сім'ю, опікуна, дитину.

Якщо житло використовується їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності) – пільги не застосовуються.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

У травні 2013 року в нашій родині народилася третя дитина. Як буде обчислюватися податок – у нас приватний будинок? Богдана К.,

Доброго дня! Дякую за питання!

Відповідно до 265.2.2 п. 265.2 ст. 265 Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житлової нерухомості, в т.ч. їх частки, що належать фізичним особам, які відповідно до закону мають статус багатодітних, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.

Статтею 1 Розділу I Закону України від 26 червня 2001 року № 2402-III «Про охорону дитинства» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2402) багатодітна сім’я - сім’я, що складається з батьків (або одного з батьків) і трьох та більше дітей.

Підставою для отримання пільг, передбачених законодавством для багатодітних сімей є підтверджуючі документи. Статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом № 2402 підтверджує посвідчення (п. 2 Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2010 року № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї»). Тобто, родина, в якій з’являється третя дитина, при наявності документів (посвідчення тощо), що підтверджують статус багатодітної сім’ї, має право звернутися з письмовою заявою до Центру обслуговування платників державної податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо права на користування пільгою зі сплати податку.

За період з 01 січня звітного року до початку того місяця, в якому було набуто статусу багатодітної сім’ї, податок сплачується на загальних підставах.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Добрий день! Прошу, підкажіть, які пільги передбачені з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Сагалатій Б.,

Доброго дня! Дякую за питання!

Пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки передбачені пунктом 265.4 статті 265 Податкового кодексу України, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:
  а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 250 кв. метрів;
  в) для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 370 кв. метрів.
Якщо об’єкти оподаткування використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності) – пільги не застосовуються.

Взагалі не сплачують податок громадяни, які проживають у житлі, яке належить державі або територіальним громадам. Також не оподатковуються будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, садові або дачні будинки, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку.

Опікуни, піклувальники дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками),багатодітні, прийомні, або малозабезпечені сім’ї також позбавлені від такого оподаткування.

Крім того, міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Ми з чоловіком у минулому році придбали дачу. Чи потрібно платити за неї податок на нерухомість? Марія О.,

Доброго дня! Дякую за питання та повідомляю, що згідно з п.265.2.2 статті 265 Податкового кодексу України садовий або дачний будинок не є об'єктом оподаткування, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку.

Податок на об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Отож, при обчисленні податку братимуться дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в яких містяться відомості про типи об’єктів нерухомого майна  згідно правовстановлюючих  документів.

Звертаю увагу, що відповідно до п.п. 265.7.3 Податкового кодексу України платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
- об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; 
- розміру загальної площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; 
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку; 
- нарахованої суми податку. 
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Здравствуйте! В прошлом году я получила по завещанию от родителей двухкомнатную квартиру, которая находиться в другом городе и которую я пока продавать не собираюсь – подрастают дети. У меня есть еще собственная трехкомнатная квартира. Какой налог мне надо будет уплатить, надо ли куда-то подавать документы на квартиры или какую-то информацию и как правильно его посчитать? Оксана Л. ,

Доброго дня! Дякую за питання!

Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об'єкта обкладення податком визначено пп. 265.8.1 Податкового кодексу України, а саме у разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого впродовж календарного року податок обчислюється для нового власника – починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Для фізичної особи, яка отримала у 2013 році об'єкт житлової нерухомості в спадщину, податок на нерухоме майно обчислюється контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

 У 2014 році фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік і базою оподаткування буде житлова площа об'єктів житлової нерухомості. При обчисленні податку  застосовується загальна пільга, а саме - база оподаткування зменшується незалежно від кількості квартири/квартир, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку - на 120 кв. метрів, якщо власник їх не використовує з метою одержання доходів (здавання в оренду чи використовування у підприємницькій діяльності).

Податок на об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Отож, податок буде обчислювати податкова інспекція за місцем Вашої прописки на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вам самостійно обчислювати податок чи приносити в податкову для його обчислення будь-які документи не потрібно. Для сплати податку Ви у термін до 1 липня п.р. отримаєте податкове повідомлення-рішення та відповідні платіжні реквізити. Сплатити податок слід протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Доброго дня! Поясніть, будь ласка, як податкова буде нараховувати податок – виходячи з житлової площі квартири чи із загальної, враховуючи те, що зміни стосовно правил обчислення податку відбулися посеред року. Богач Сергій,

Доброго дня!

Дякую за слушне запитання та повідомляю, що у 2014 році фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік і базою оподаткування буде житлова площа об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток, оскільки згідно з статтею 58 Конституції України закони не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Зміни, які відбулись у базі оподаткування податком на нерухоме майно, що були внесені Законом України від 27 березня 2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання» до статті 265 Податкового кодексу України, стосуватимуться фізичних осіб у наступному 2015 році - податок буде розрахований з житлової площі об’єкта, у тому числі його частки, за період з 1 січня по 31 березня 2014 року(включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у тому числі його частки, з 1 квітня по 31 грудня 2014 року (включно).

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Яке саме житло підпадає під оподаткування, зокрема, чи буде сплачуватися податок з приватизованої кімнати у гуртожитку? Богдан Горохівський,

Добрий день! Дякую за питання!

Згідно з п.265.2 Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частка.

Згідно з пп.14.1.129 статті 14 Податкового кодексу України об’єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Приватизована кімната в гуртожитку є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Втім, звертаю увагу на загальну пільгу зі сплати податку - база оподаткування зменшується незалежно від кількості квартири/квартир, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку - на 120 кв. метрів, якщо власник не використовує приватизовану кімнату з метою одержання доходів (здавання в оренду чи використовування у підприємницькій діяльності).

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

Добрий день! У минулому році ми з братом отримали по заповіту матері будинок, який оформили у спільну власність. Хто з нас буде платити податок, якщо будинок не поділений в натурі? Олексій Борисович,

Добрий день! Дякую за питання!

Згідно із положеннями п.265.1.2. статті 265 Податкового кодексу України, якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Отож, насамперед, Ви з братом маєте дійти згоди та визначитись, хто з вас буде платником податку. Далі звернутися з письмовою заявою, складеною у довільній формі до податкової інспекції за місцем прописки (місцем реєстрації), в якій вказати, хто є платником податку на такий об’єкт та права на користування пільгою зі сплати податку.

Продан Мирослав Васильович, в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області

http://vin.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/150723.html

Переглядів: 1180 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024