Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Вівторок, 19.03.2024, 06:39
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Травень » 27 » Національний банк України знизив облікову ставку до 18%
06:48
Національний банк України знизив облікову ставку до 18%

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 18% річних з 27 травня 2016 року. Це стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з інфляційними цілями на 2016 і 2017 роки.

У квітні 2016 року, як і очікувалося, споживча інфляція у річному вимірі знизилася до однознакового рівня (9.8%) уперше за два роки. Водночас у місячному вимірі вона була вищою, ніж у попередні місяці – 3.5%. Останнє було спричинене насамперед скасуванням знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Незважаючи на це з початку року інфляція становила лише 5.1%.

Траєкторія уповільнення базової інфляції у квітні 2016 року також відповідала очікуванням Національного банку, відображуючи послаблення фундаментальних факторів інфляційного тиску.

Дезінфляційну тенденцію визначали cлабкий внутрішній споживчий попит, стримана монетарна політика та зміцнення обмінного курсу гривні в останні місяці.

Про повільне відновлення внутрішнього попиту свідчить динаміка реального ВВП. У першому кварталі реальний ВВП зріс у річному вимірі на 0.1%, що менше, ніж очікувалося.

Споживчий попит залишається стриманим через повільне відновлення реальної заробітної плати. У березні вперше за два роки вона продемонструвала зростання в річному вимірі (на 1.6%), але в цілому в І кварталі вона залишалася нижчою на 6.8% у порівнянні з минулим роком. Навіть за умови вивільнення фінансових ресурсів підприємств після зниження відрахувань до фондів соціального страхування, підвищення заробітних плат було стриманим і не створювало інфляційного тиску.

 

Уповільненню інфляції сприяло помірне зміцнення обмінного курсу гривні, яке спостерігалося внаслідок покращення зовнішньої кон’юнктури на сировинних ринках та відповідного збільшення надходження валютної виручки в країну. За цих умов Національний банк, дотримуючись режиму гнучкого курсоутворення, купував іноземну валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи помірному зміцненню обмінного курсу, зумовленому фундаментальними факторами.

 

Національний банк вважає цілі щодо споживчої інфляції на рівні 12%+/-3 п.п. на кінець 2016 року і 8%+/-2 п.п. на кінець 2017 року досяжними.

 

Нещодавно оголошені Урядом вищі темпи зростання тарифів на опалення та гарячу воду у поточному році зумовлять більший внесок адміністративної складової індексу споживчих цін у 2016 році та менший – у 2017 році порівняно із припущеннями прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті (квітень 2016).

 

Підвищення адміністративно регульованих цін та тарифів у окремі місяці цього року зумовлюватиме тимчасове прискорення інфляції. Однак їх коригування до ринково-обґрунтованих рівнів не потребуватиме проведення більш жорсткої монетарної політики. По-перше, у середньостроковій перспективі це сприятиме зниженню інфляції завдяки усуненню викривлень у процесах ціноутворення в майбутньому. По-друге, це стримуватиме тиск на інфляцію з боку платоспроможного попиту населення на інші товари та послуги вже в 2016 році.

 

Відповідно, через цей та інші фактори тиск з боку внутрішнього попиту на споживчу інфляцію на прогнозному горизонті очікується незначним. Натомість, відновлення економіки переважно матиме інвестиційний характер і стимулюватиметься зовнішнім попитом.

 

Ключовим фактором для досягнення цінової стабільності залишається продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Відповідно, важливою є рішучість уряду продовжувати нагальні реформи, а також їх підтримка з боку Верховної Ради.

 

У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності та уповільнення прогнозної інфляції Національний банк продовжить поступове пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності.

 

Зниження облікової ставки до 18% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 26 травня 2016 року №25-рш "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

 

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 23 червня 2016 року відповідно до затвердженого графіка.

Джерело: веб-сайт НБУ

http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=31627402&cat_id=55838

Переглядів: 744 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024