Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 18.04.2024, 11:55
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Лютий » 12 » Про декларування податкових зобов'язань з акцизного податку в зв'язку зі зміною ставок
12:43
Про декларування податкових зобов'язань з акцизного податку в зв'язку зі зміною ставок

Лист ДПС України від 09.02.12 р. №3839/7/15-5217

            Державна податкова служба України, в зв'язку з численними запитами з питань дотримання законодавства суб'єктами господарювання при декларуванні податкових зобов'язань у зв’язку із зміною розміру ставок акцизного податку, повідомляє наступне.

           З 13.01.2012 набрав чинності Закон України від 22.12.2012 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (за № 4235 – УІ).

          Згідно із нормами цього Закону підвищуються розміри ставок акцизного податку на: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; нафтопродукти, скраплений газ, автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі; кузови для автомобілів, зазначених у товарній позиції згідно УКТ ЗЕД 8703;  мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним мотором, з колясками або без них; причепи та напівпричепи для тимчасового проживання у кемпінгах, типу причіпних будиночків.

          Зазначаємо, що збільшення розміру ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої набирають чинності з 1 числа третього місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей Закон, тобто з 01.04.2012.

Відповідно до статті 223 Податкового кодексу України (далі-Кодекс) базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю. Платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 цього Кодексу. Форма Декларації з акцизного податку затверджена наказом ДПА України від 24.12.10 №1030.

Відповідно до пункту 217.1.статті 217 Кодексу суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань.

            Згідно із п. 213.1 ст. 213 Кодексу об'єктами оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).

             Датою виникнення податкових зобов'язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 цього Кодексу (п.216.1 ст. 216 Кодексу).

Відповідно до порядку обчислення податку з товарів, які ввозяться на митну територію України, передбаченого статтею 218 Кодексу, суми податку з товарів (продукції), які ввозяться на митну територію України, що підлягають сплаті, визначаються платниками податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку (п. 218.1 Кодексу).

При цьому п. 218.2 ст. 218 Кодексу встановлено, що податок із підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, обчислюється у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату подання митному органу митної декларації до митного оформлення.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання митному органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов'язання митним органом у визначених законодавством випадках. (п.216.4 ст. 216 Кодексу).

             Відповідно до Порядку  складання Декларації з акцизного податку платник податку подає органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію, розділи, що складаються платником залежно від виду підакцизних товарів, виходячи з даних у відповідних додатках до Декларації, що використовуються для обчислення сум акцизного податку.

   Таким чином, за січень 2012 року у таких додатках обчислення суми акцизного податку здійснюється окремими рядками, а саме - за  ставками, які діяли по 12.01.2012 (включно) та за ставками, які застосовуються з 13.01.2012.   

             Стосовно декларування податкових зобов'язань з акцизного податку з обсягів реалізації вироблених на митній території України (ввезених на митну територію України) алкогольних напоїв, обчислення та декларування податкових зобов’язань з цих підакцизних товарів здійснюється із урахуванням розміру ставок, діючих, починаючи з 1 квітня 2012 року. При цьому, з алкогольних напоїв для виробництва яких використовується спирт етиловий, визначення податкових зобов’язань здійснюється із урахуванням таких особливостей.

              Відповідно до п. 225.1 статті 225 «Особливості оподаткування алкогольних напоїв» суб'єкт господарювання зобов'язаний сплатити податок або подати органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов'язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

             Отже, після підвищення розміру ставок при реалізації виробниками лікеро-горілчаної продукції залишків готової спиртовмісної продукції та продукції,  виробленої із залишків спирту, спиртової суміші, які утворилися до змін розміру ставок, акцизний податок обчислюється, виходячи з обсягів реалізації такої продукції та ставок акцизного податку, діючих на момент реалізації, оскільки в момент отримання спирту в акті (постанова КМУ від 27.12.10 №1260) зазначалося сума податку за ставками, що діяли на момент отримання спирту, а готова продукція буде реалізовуватись в період дії підвищених ставок. 

          Податкові зобов’язання  відображають у додатку 3 до Декларації  наступним чином:

             у графі 7 Розрахунку суми акцизного податку з алкогольних напоїв за специфічними ставками акцизного податку «Оподатковуваний оборот, усього» вказується оподатковуваний оборот у літрах (гр.6 х гр.5);

             у графі 9 «Ставки акцизного податку (у гривнях за 1 л 100 – відсоткового спирту)» проставляється ставка акцизного податку в гривнях, яка діє згідно із Кодексом для обчислення акцизного податку на одиницю виміру продукції, тобто підвищена ставка.

             Тобто, з графи 1 по графу 9 цього Розрахунку декларуються оподатковувані обороти, які фактично відбулися у звітному періоді із урахуванням діючих у цей період ставок акцизного податку.

               Окремими рядками граф 1-8 Розрахунку зазначається оподатковуваний оборот з реалізації алкогольної продукції, виготовленої зі спирту, отриманого до 1 квітня 2012 року, оскільки у період дії підвищених ставок акцизного податку можуть відбуватися операції з реалізації  алкогольної продукції, для  виробництва якої використовувався спирт етиловий, отриманий як в умовах дії попередньої, так і нової ставки податку. При цьому,  у графі 9 дані не зазначаються. У рядку 12 зазначається сума акцизного податку, яка розраховується у зв’язку із зміною ставок акцизного податку.

              

    Керівникам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома підпорядкованих органів державної податкової служби та платників податків та забезпечити його врахування при проведенні камеральних перевірок податкової звітності.

 

 

Заступник Голови                                                                                А.П. Ігнатов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1063 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024