Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 12:06
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Липень » 18 » Про надання допомоги по вагітності та пологах
14:45
Про надання допомоги по вагітності та пологах

На Вінниччині щотижня жінкам, які є застрахованими особами і сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виплачується близько 1,0 млн. грн. Матеріальне забезпечення таких отримувачів в області зросло за поточний рік  (станом на 15.07.2016) на 1,870 млн. грн. Цього року таким жінкам в області вже сплачено понад 33,5 млн. грн.

До питань - як же саме оплачується відпустка по вагітності та пологах, підвищується інтерес сучасних жінок. Особливо цікавить, як бухгалтерів, так і вагітних жінок нарахування допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами у разі, якщо отримавши листок непрацездатності жінка ще певний час продовжує працювати.

Отже, Кодексом законів про працю України від 10.12.1971 та Законом України «Про відпустки»  від 15.11.1996 № 504/96-ВР (зі змінами та доповненнями) передбачено відпустку по вагітності та пологах.  Зокрема, ст. 17 цього Закону визначено, що жінкам надається оплачувана відпустка по вагітності та пологах на підставі медичного висновку тривалістю:

до пологів – 70 календарних днів;

після пологів – 56 календарних днів (70 календарних днів – у разі народження двох дітей і більше та у разі ускладнення пологів) починаючи з дня пологів.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»    від  23.09.1999  № 1105-XIV   ( далі – Закон   № 1105) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

Статтею 26 Закону № 1105 визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу.

Згідно з п. 2 ч. 4 ст. 19 Закону № 1105 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по вагітності та пологах – виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески і не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку. Якщо сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то на виконання норми ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 необхідно здійснити доплату до суми допомоги по вагітності та пологах, розраховану із розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Відповідно до  п. 29 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. N 439) (далі - Порядок), якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Право на матеріальне забезпечення виникає у застрахованої особи з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не  передбачено  законодавством   (абз. 2  п.1  ст. 19 Закону № 1105). Але бувають випадки,  коли у жінки є бажання надалі працювати і вона не йду у відпустку з того дня, коли її видано листок непрацездатності. Оскільки перебування у відпустці по вагітності та пологах – це право жінки, а не її обов’язок, то вагітна жінка має право йти у відпустку пізніше дати її початку, зазначеної в листку непрацездатності.

В  ситуації, коли працівниця не скористалася своїм правом на відпустку по вагітності та пологах, продовжувала працювати і отримувати заробітну плату, роботодавець повинен виплатити зазначену допомогу лише за дні її фактичного перебування у відпустці по вагітності та пологах.  А за період, коли жінка працювала, її буде виплачена заробітна плата. Адже чинним законодавством не передбачено одночасної виплати заробітної плати і допомоги по вагітності та пологах за один і той самий період. Одночасно повідомляємо, що розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах відповідно до п. 25 Порядку є 12 календарних  місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, а не 12 календарних місяців перед фактичним перебуванням у даній відпустці.

На решту конкретних  питань щодо матеріального забезпечення застрахованих осіб  страхувальники можуть отримати відповіді в обласному відділенні Фонду та його робочих органах у кожному з районів області та міст обласного значення.

Джерело: веб-сайт Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Переглядів: 742 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024