Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 13:31
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Травень » 13 » Щодо сплати збору за спецводовикористання та екологічного податку
18:15
Щодо сплати збору за спецводовикористання та екологічного податку

Хмільницька ОДПІ пропонує платникам податків актуальні роз’яснення ДПС України з Єдиної бази податкових знань, розміщених на веб-сайті ДПС України

http://sts.gov.ua/ebpz/#answer-block

 Чи є платником збору за спеціальне використання води (у 2012 році) платник ЄП (у т.ч. у разі здавання в оренду приміщення іншому СГ)?

      Відповідно до ст.42 Водного кодексу України від 6 червня 1995 року №213/95-ВР із змінами і доповненнями первинні водокористувачі - це ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води. Вторинні водокористувачі (абоненти) - це ті, що не мають власних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів та скидають стічні води в їх системи на умовах, що встановлюються між ними.

     Згідно із п.323.1 ст.323 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

     Пунктом 297.1 статті 297 ПКУ визначено перелік податків і зборів від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності яких звільнений платник єдиного податку.

     Збір за спеціальне використання води у зазначеному переліку відсутній.

     Таким чином, суб’єкт господарювання, що перебуває на спрощеній системі оподаткування ( у т.ч. здає в оренду приміщення іншому суб’єкту господарювання, який користується водою), є платником збору за спеціальне використання води починаючи з 01.01.2012.

     При цьому суб’єкт господарювання, який орендує приміщення буде вторинним водокористувачем і платником збору за спеціальне використання води, у разі укладання договору на поставку води безпосередньо із постачальником води.

 

Чи є платником збору за спеціальне використання води СГ, який використовує воду, отриману шляхом забору з криниці?

      Згідно із п.323.1 ст.323 розділу ХVІ „Збір за спеціальне використання води” Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платниками збору за спеціальне використання води (далі – збір) є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

     Відповідно до п.326.2 ст.326 ПКУ збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

     Згідно із п.327.1 ст.327 ПКУ у разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води збір обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

     За понадлімітне використання води збір обчислюється за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками збору та коефіцієнтами (п.327.2 ст.327 ПКУ).

     За відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання (п.327.3 ст.327 ПКУ).

     Статтею 325 розділу ПКУ встановлені ставки збору.

     Таким чином, суб’єкт господарювання, який використовує воду, отриману шляхом забору з власної криниці, є первинним водокористувачем та платником збору.

     У разі відсутності у суб’єкта господарювання дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води збір обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі

 

Які СГ є платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів?

     Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації щодо сплати екологічного податку, що справляється за розміщення побутових відходів, затвердженої наказом ДПС України від 16.12.11 № 258, платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є лише ті суб’єкти господарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

 

Які СГ та за якою формою повинні повідомляти органи ДПС про відсутність у них у звітному році об’єктів обчислення екологічного податку?

     Відповідно до пункту 250.9 статті 250 Кодексу якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган державної податкової служби за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до цієї статті Кодексу.

     Суб’єкти господарювання, які не мають об’єктів обчислення екологічним податком і не планують їх мати у звітному році не повинні подавати до відповідних органів ДПС заявку про відсутність у них у звітному році таких об’єктів.

     Суб’єкти господарювання, які є платниками екологічного податку, але з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинні повідомити про це орган державної податкової служби та скласти заяву довільної форми про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

 

Єдина база податкових знань ДПС України

Переглядів: 1631 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024