Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 12:05
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Травень » 5 » Щодо виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)
10:00
Щодо виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)

Лист ДПС України від 19.04.2012 № 11361/7/15-1217

             Державна податкова служба України надає методичну допомогу стосовно виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

            Відповідно до статті 1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, визначає їх вичерпний перелік, що справляються в Україні, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. Статтями 9 та 10 Кодексу визначено вичерпний перелік загальнодержавних і місцевих податків і зборів. В переліку загальнодержавних податків (зборів), встановлених у вказаних статтях, відсутній такий податок (збір) як «частина чистого прибутку (доходу)».

            Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями визначений постановою Кабінету міністрів України від 23.02.2011 № 138 (далі – Порядок № 138) на підставі статті 29 Бюджетного кодексу України та статей 5 і 11 Закону України від 21.09.2006 №185-V «Про управління об’єктами державної власності».

            Відповідно до пункту 3 Порядку № 138 частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

            Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

            Наказом ДПА України від 16.05.2011 № 285 «Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.05.2011 за № 346/19381, затверджено форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (Розрахунок).

            Таким чином, враховуючи викладене, в умовах дії Кодексу «частина чистого прибутку (доходу)» не є податковим платежем, то, відповідно, порядок виправлення помилок, визначений статтею 50 Кодексу для уточнення показників Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) не застосовується. Водночас, контроль за відрахуванням до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями покладено на Державну податкову службу згідно із Порядком № 138.

            Частина чистого прибутку визначається за результатами фінансово-господарської діяльності та розраховується за правилами бухгалтерського обліку.

            Згідно пункту 4 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 № 87 (далі – П(С)БО-3) прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

            Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку (пункт 37 П(С)БО-3). Зазначена сума зазначається у рядку 220 «Чистий прибуток» або рядку 225 «Чистий збиток» Звіту про фінансові результати.

            Порядок виправлення помилок у фінансовій звітності підприємства визначений Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.1999 № 137 (далі - П(С)БО-6)

            Відповідно до пункту 4 П(С)БО-6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

            Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (пункт 5 П(С)БО-6).

            Підпунктом 20.1 пункту 20 П(С)БО-6 визначено, що у примітках до фінансових звітів слід розкривати інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, зокрема, статті фінансової звітності минулих періодів, які були переобраховані з метою повторного подання порівняльної інформації.

            Враховуючи викладене, державні унітарні підприємства та їх об’єднання, у разі якщо вони допустили помилки при складанні фінансової звітності мають право виправити помилки за допомогою відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

            Таким чином, у звязку з тим, що частина чистого прибутку визначається відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку, то у разі зазначення помилки у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за відповідний період, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за відповідний період, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за наступний звітний період, який складається наростаючим підсумком. У разі зазначення помилки Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) у попередніх роках, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини прибутку (доходу) за наступний звітний рік.

            Разом з тим, слід зазначити , що пункт 13 статті 29 Бюджетного кодексу України, стаття 11 Закону України від 21.09. 2006 № 185-V "Про управління об’єктами державної власності” , а також Порядок не передбачають,що частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до державного бюджету відповідно до закону, та дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність, сплачуються відповідно до Кодексу.

            Згідно із загальними положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення (із змінами і доповненнями) положення цього Кодексу поширюються і на адміністративні правопорушення, відповідальність за вчинення яких передбачена законами, ще не включені до цього Кодексу.

            Відповідно до статті 164 та статті 166 Кодексу України про адміністративні правопорушення відсутність бухгалтерського обліку або ведення його з порушеннями установленого порядку, неподання фінансової звітності, неподання, несвоєчасне подання або подання не в повному обсязі на вимогу органів державної податкової служби для проведення позапланових перевірок первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, податкової звітності та інших документів, що пов’язані із такими зобов’язаннями, дотриманням вимог іншого законодавства, контроль за яким покладено на зазначені органи тощо, тягнуть за собою накладення штрафу.

            Отже, враховуючи зазначене, платники зазначеного платежу у разі самостійного виявлення факту, заниження зобов’язання у Розрахунку не притягуються до відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України, але враховуючи норми Кодексу України про адміністративні правопорушення, притягуються до адміністративної відповідальності.

            Державним податковим службам в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, СДПІ по роботі з ВПП довести зазначений лист до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведення контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур.

  

Заступник Голови                                                                                                   А. П. Ігнатов

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1548 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024