Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 26.04.2024, 14:05
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Лютий » 12 » Особливості сплати ПДВ платниками – сільськогосподарськими підприємствами у 2016 році.
16:05
Особливості сплати ПДВ платниками – сільськогосподарськими підприємствами у 2016 році.

Листом ДФС України від 27.01.2016 за №2533/7/99-99-19-03-01-17 роз’яснено особливості сплати ПДВ платниками – сільськогосподарськими підприємствами у 2016 році.

А саме, в листі визначено, що  суб'єкти спеціального режиму оподаткування та платники – сільськогосподарські підприємства, які відповідають вимогам пункту 209.18 статті 209 Кодексу з метою визначення сум ПДВ, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальні/поточні рахунки платників, визначають за кожним видом операцій як суми податкових зобов’язань, так і податкового кредиту звітного (податкового) періоду.

При цьому, у разі, якщо товари/послуги, основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виробництва зернових культур і технічних культур та/або частково для виробництва продукції тваринництва, та/або частково для інших сільськогосподарських товарів/послуг, сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється, виходячи з питомої ваги вартості таких зернових і технічних культур, продукції тваринництва та інших сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості усіх сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів (підпункт «а» підпункту 209.15.1 пункту 209.15 статті 209 Кодексу). Такий розрахунок питомої ваги передбачається здійснювати в додатку 9 до податкової декларації з ПДВ, в якій відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування (0121-0123)/ діяльності в межах пункту 209.18 статті 209 ПКУ (0130). (Лист ДФС за  №2533/7/99-99-19-03-01-17 додається.)

Питання –відповідь.

Наше сільськогосподарське підприємство займається вирощуванням зернових культур та здає молоко на молокозавод. Якщо по зернових культурах у нас передбачаються податкові зобов’язання із ПДВ в сумі 10 тис. грн., а по зданому молоці податковий кредит значно переважає суму зобов’язань ( на 15 тис. грн.), то в результаті до сплати 0 і навіть сума податкового кредиту на наступний період становить 5 тис.грн. Це так?

Ні. Відповідно до пункту 23 Порядку №569 суб'єкти спеціального режиму оподаткування та платники – сільськогосподарські підприємства, які відповідають вимогам пункту 209.18 статті 209 Кодексу ведуть окремий податковий облік операцій: із зерновими та технічними культурами (ведуть тільки суб'єкти спеціального режиму оподаткування); з продукцією тваринництва; з іншими сільськогосподарськими товарами/послугами. Враховуючи це, у випадку позитивного значення різниці між сумою податкових зобов’язань та податкового кредиту звітного (податкового) періоду платника податку за окремим видом операцій, така сума підлягає сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок  суб'єкта спеціального режиму оподаткування (поточний рахунок платника – сільськогосподарського підприємства, яке відповідає вимогам пункту 209.18 статті 209 Кодексу) у відповідних розмірах. При від’ємному значенні різниці між сумою податкових зобов’язань та податкового кредиту звітного (податкового) періоду платника податку за окремим видом операцій, така сума враховується до складу податкового кредиту наступного (звітного) податкового періоду по цьому ж виду операцій та не зменшує позитивне значення різниці між сумою податкових зобов’язань та податкового кредиту звітного (податкового) періоду платника податку за іншими видами операцій. Отже, Ваше підприємство має перерахувати на електронний рахунок для подальшого зарахування до бюджету та спеціальний рахунок ( в пропорції 85 та 15% відповідно) суму в 10 тис грн. Податковий кредит в сумі 15 тис. грн.. прийматиме участь в обрахунку належної до сплати суми ПДВ наступного звітного ( податкового ) періоду за напрямком тваринництво.

В який термін сільськогосподарським підприємствам слід зараховувати кошти на електронний рахунок?

З 1 січня поточного року для сільськогосподарських товаровиробників змінився порядок розрахунку з бюджетом. Такі платники мають вести окремий облік в залежності від вирощуваної продукції. Для забезпечення проведення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарським підприємствам – суб’єктам спеціального режиму оподаткування  Казначейством відкрито додаткові електронні рахунки:

3754 – для здійснення операцій із зерновими і технічними культурами,  85 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників,  а 15 відс. – на спеціальні рахунки таких платників;

3755 – для здійснення операцій з продукцією тваринництва, 20 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників, а 80 відс. – на спеціальні рахунки таких платників;

3753 – для здійснення операцій з іншими сільськогосподарськими товарами/послугами, 50 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників, 50 відс. – на спеціальні рахунки таких платників.

Платники задля права виписки податкової накладної повинні мати належну суму ПДВ на відповідному електронному рахунку.

Подальше перерахування сум ПДВ з електронних рахунків платників до державного бюджету/ на поточні рахунки платників податків здійснюється Казначейством на підставі реєстрів фіскальної служби, сформованих на підставі даних податкових декларації з ПДВ, в яких відображаються операції в межах спеціального режиму оподаткування.

ГУ ДФС у Вінницькій області

Переглядів: 625 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024