Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 26.04.2024, 00:35
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Лютий » 9 » ПРОЧИТАЙ! ПЕРЕДАЙ ІНШОМУ ! Ще відгукнеться зарплата "у конвертах" !!
23:58
ПРОЧИТАЙ! ПЕРЕДАЙ ІНШОМУ ! Ще відгукнеться зарплата "у конвертах" !!

  Покоління наших батьків сприймало відношення до трудової діяльності  дуже відповідально та серйозно, престижно було мати безперервний стаж на одному підприємстві чи організації.

   З часом , з різних причин , в тому числі економічних , змінилось не лише  відношення до суспільної діяльності , а появилась  байдужіть у ставленні до свого майбутнього.Часто можна почути скептичні закиди, на предмет того, «що треба дожити», «а ще так далеко до тієї пенсії», «а всерівно всім призначають однаково». Можливо був би в цьому сенс, якби ж не збільшилась кількість  звернень  до Пенсійного фонду за  призначенням пенсійної виплати  через втрату працездатності через хворобу чи, ще сумніше, за виплатою неповнолітнім дітям, які залишились без одного із батьків. І,на жаль, доводиться відмовляти в таких випадках у призначенні пенсій через відсутність необхідного стажу в того, хто втратив працездатність чи в померлого годувальника. Адже головною умовою при призначенні будь-якого виду пенсії є знову ж таки – стаж.

    Не всі ще знають, що тепер стаж зараховується лише за умови сплати єдиного соціального внеску  роботодавцем з заробітної плати.

     Нагадаю, що право на пенсію за віком мають громадяни після досягнення 60 років та страховому стажі не менше 15 років( для жінок підвищення пенсійного віку відбувається поступово), для призначення мінімальної пенсії за віком  необхідний страховий стаж:для чоловіків - 35 років, жінок - 30 років. Пенсію по інвалідності , у зв'язку з втратою годувальника також призначають при визначеному законодавством страховому стажі.

    На даний час певна кількість людей, які звертаються за призначенням пенсії не лише по інвалідності та втратою годувальника, як зазначалось вище , але й за пенсією за віком   не мають такого стажу і втрачають право на пенсію. Адже до страхового стажу, що враховується при призначенні пенсії зараховуються лише ті періоди, за які сплачено внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Якщо сума внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

      З набранням в 2004 році чинності Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” кардинально змінились принципи пенсійного забезпечення громадян. 

    По-перше, страховий стаж не залежить від печатки в трудовій книжці, а від того протягом якого періоду за людину платили внески.

   По-друге, розмір пенсії прямо пропорційний тій заробітній платі, з якої вони сплачувались.

   Законом України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

    Якщо ж сума нарахованої заробітної плати з якої сплачені внески менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

   Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати “в конвертах” без сплати внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати ЄСВ ), то періоди, за які не сплачені внески, “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

„Тіньова зарплата” або „зарплата у конвертах” стала однією із найбільших проблем сучасної економіки, у тому числі і ринку праці. За даними експертів, сьогодні в Україні близько 50-70 % заробітної плати виплачується „у конвертах”. Така ситуація призводить до значних негативних наслідків не тільки для бюджету держави, а й для самих працівників. Адже отримуючи „тіньову зарплату” вони позбавляють себе багатьох соціальних гарантій.

   Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим внескам. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

   Оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно, виплачена легальна заробітна плата, не нижче від визначеної законом та передбаченої трудовим чи колективним договором. 

   Отож, підведемо чітку лінію у питанні плюсів та мінусів зарплати «у конвертах». Які ж плюси? Про таку зарплату простіше домовитися, її простіше отримати. Вона зручна і для працедавця, адже зарплата «у конверті» робить підлеглого просто «шовковим». Якщо немає бажання працювати, – йдете, коли захочете. Щоправда, якщо звільнять, – суд навряд чи допоможе. Та й на біржі праці не станете на облік. 

   Що ж стосується мінусів: офіційно ви ніде не працюєте – у податкової можуть виникнути до вас запитання. Вам не зараховується трудовий стаж. У вас немає гарантованого розміру заробітної плати. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника. Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому чи колективному договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини. Вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги. Ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком. Кредит у банку не візьмете, доведеться брати у борг. Та й мало куди знадобиться довідка про реальні доходи, наприклад, у посольство іноземної держави. 

Ще відгукнеться зарплата "у конвертах" … згодом!

    Прикро констатувати, що для працюючого громадянина «покарання» за несплачені відрахування із заробітної плати настане ще й у «далекому» майбутньому - після виходу на пенсію.

    Тому незайвим буде час від часу цікавитися, чи сумлінно ваш роботодавець сплачує внески і надає звітність. А допоможе в цьому реєстрація  на веб- порталі Пенсійного фонду України.( звертайтесь до місцевих органів ПФУ).

    Тіньові схеми виплати заробітної плати становлять загрозу для пенсіонерів. Причому не тільки майбутніх, а й сьогоднішніх. Адже відрахування із заробітної плати є основним джерелом наповнення бюджету Пенсійного фонду. 

   Головною умовою підвищення пенсій мають бути достойні зарплати! Деякі керівники самі встановлюють мінімум зарплати для своїх працівників, а до нього додають щось «у конверті». Так уникають сплати податків, а також - і обов'язкової сплати страхових внесків до Пенсійного фонду, їм це вигідно... А пенсіонерам?     

   Дуже важливо, щоб сьогодні кожен розумів, що розмір його майбутньої пенсії буде прямо залежати від усієї трудової діяльності, а не від декількох років роботи.

    Принагідно повідомляю що для обчислення пенсії враховується заробітна плата  за період трудової діяльності починаючи з 1липня 2000 року до моменту звернення за пенсією за даними персоніфікованого обліку.

 

Управління Пенсійного фонду у м.Хмільнику та Хмільницькому районі 

Джерело: веб-сайт Хмільницької РДА

http://rda.hm.ua/page/current-news/4542

Переглядів: 692 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024