Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Четвер, 28.03.2024, 22:10
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Лютий » 5 » Спрощена система оподаткування - 2016 для сільськогосподарських товаровиробників -актуальний коментар АППУ
07:57
Спрощена система оподаткування - 2016 для сільськогосподарських товаровиробників -актуальний коментар АППУ

У 2016 році для сільськогосподарських товаровиробників збережена спрощена система оподаткування. Такі підприємства можуть перейти на сплату єдиного податку четвертої групи. Основною умовою переходу є дотримання  частки сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік, яка має дорівнювати або перевищувати 75%.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття, приєднання чи перетворення можуть бути платниками податку в рік утворення чи в рік перетворення. Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом поділу або виділення, можуть бути платниками єдиного податку з наступного року.

Новоутворені сільськогосподарські підприємства можуть бути платниками єдиного податку з наступного року. Для них попереднім податковим (звітним) роком є період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Якщо підприємство утворилось, наприклад, у жовтні 2015 року, то при дотриманні 75-ти відсоткового критерію воно може бути платником єдиного податку 4 групи у 2016 році.  

Не можуть бути платниками єдиного податку 4 групи сільгосптоваровиробники:

  • у яких понад 50% доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);
  • що провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 – 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції;
  • які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Для підтвердження або набуття статусу платника єдиного податку 4 групи у 2016 році сільськогосподарське підприємство у термін не пізніше 20 лютого 2016 року (останній день - 22.02.2016) має подати:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням;
  • звітну податкову декларацію на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — контролюючому органу за місцем розташування земельної ділянки;
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок. Такий розрахунок складається за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772;
  • відомості про наявність земельних ділянок — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Податкова декларація з єдиного податку 4 групи на 2016 рік подається зановою формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 19.06.2015 № 578. До податкової декларації додається додаток «Відомості про наявність земельних ділянок», який є невід’ємною частиною податкової декларації.

При визначенні податкового зобов’язання із єдиного податку 4 групи на 2016 рік необхідно звернути увагу на правильність відображення у податковій звітності об’єкта та бази оподаткування, а також ставки єдиного податку.

Об’єктом оподаткування єдиним податком 4 групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у т. ч. на умовах оренди.

Підставою для нарахування єдиного податку 4 групи є дані державного земельного кадастру та/або дані державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Базою оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників — платників єдиного податку 4 групи є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та земель водного фонду.

Зверніть увагу!

У 2016 році база оподаткування (нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь) для сільськогосподарських товаровиробників — платників єдиного податку 4 групи не індексується.

Так, пунктом 5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що у 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням таких особливостей:

1) для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІ  Податкового кодексу України;

2) для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІ  Податкового кодексу України.

Для платників єдиного податку 4 групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії земель, їх розташування та визначається у відсотках від нормативної грошової оцінки.

Зверніть увагу!

Ставки єдиного податку 4 групи з 1 січня 2016 року збільшились в 1,8 рази і становлять:

для ріллі, сіножатей і пасовищ  - 0,81%;

для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,49%;

для багаторічних насаджень  - 0,49%;

для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,16%;

для земель водного фонду - 2,43%;

для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, - 5,4%.

Єдиний податок у 2016 році сплачуєтьсяплатниками 4 групи щоквартальнопротягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу. Сплата здійснюється у таких розмірах: за перший та другий квартали — по 10%, третій квартал — 50%, четвертий — 30%.

При цьому податковим звітним податковим періодом для таких платників є календарний рік.

Платники єдиного податку 4 групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності лише з таких податків і зборів:

  • податку на прибуток підприємств;
  • податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, що сплачується ними;
  • податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;
  • рентної плати за спеціальне використання води.

Необхідно зазначити, що сільськогосподарський товаровиробник самостійно обирає ту систему оподаткування, яка для нього є найбільш оптимальною. При обранні спрощеної системи оподаткування, у будь-якому випадку, він несе відповідальність за своєчасність подання податкових декларацій, правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку та інших податків і зборів, платником яких він є  відповідно до норм Податкового кодексу України. 

Джерело: сайт АППУ

http://appu.org.ua/news/-2016--00019/

Переглядів: 616 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024