Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 04:08
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Про зміни у законодавстві по екологічному податку
08:35
Про зміни у законодавстві по екологічному податку

Витяг з листа  ДПА України №23837/7/15-2117 від 05.09.2011 р.

Державна податкова адміністрація України повідомляє, що  підпунктами 101-105 Закону України від 7 липня 2011 року № 3609-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України” у розділі VIII „Екологічний податок” Податкового кодексу України змінено склад податкових агентів, які мають утримувати і сплачувати до бюджету екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, а саме, замість суб’єктів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю паливом, податковими агентами, згідно Закону, визначено виробників та імпортерів палива. Також, змінено об’єкт та базу оподаткування, порядок обчислення, подання податкової декларації та сплати екологічного податку для податкових агентів.

Зазначені норми набирають чинності з 1 жовтня 2011 року, а саме:

1. Екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами.

До податкових агентів будуть належати суб'єкти господарювання, які:

- здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника;

-  здійснюють ввезення палива на митну територію України".

 

2. Об'єктом та базою оподаткування будуть обсяги та види палива, у тому числі виробленого з давальницької сировини, реалізованого або ввезеного на митну територію України податковими агентами, крім:

- обсягів палива вивезених з митної території України в митних режимах експорту або реекспорту та/або переробки на митній території України засвідчених належно оформленою митною декларацією;

- мазуту та пічного палива, що використовуються в процесі виробництва тепло- та електроенергії".

 

3. Кодекс доповнено ставками податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі ввезення палива на митну територію України (пункту 244.2 статті 244 Кодексу).

 

4. Податкові агенти, які здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника суми податку обчислюють за податковий (звітний) квартал.

Податкові агенти, які здійснюють ввезення палива на митну територію України будуть обчислювати суми податку на дату подання митної декларації для митного оформлення.

 

5. Змінено порядок обчислення екологічного податку, а саме суми податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення (Пвп), будуть обчислюються податковими агентами, які визначені підпунктом 241.2.1 пункту 241.2 статті 241 Кодексу (здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника), самостійно щокварталу виходячи з кількості фактично реалізованого, а для податкових агентів, які визначені підпунктом 241.2.2 пункту 241.2 статті 241 цього Кодексу ( здійснюють ввезення палива на митну територію України), - виходячи із кількості фактично ввезеного на митну територію України палива та ставок податку за формулою:

                п

Пвп = S  Мі х Нпі,

                 і = 1,

- де Мі - кількість фактично реалізованого (фактично ввезеного на митну територію України) палива і-того виду, в тоннах (т);

- Нпі - ставки податку в поточному році за тонну і-того виду палива, у гривнях з копійками.

 

6. Податкові агенти, які здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику або за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника подають податкові декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до органів державної податкової служби та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації - за місцем перебування такого податкового агента на податковому обліку в органах державної податкової служби;

Податкові агенти, які здійснюють ввезення палива на митну територію України повинні будуть сплачувати податок до або в день подання митної декларації.

7. Згідно зі статтею 41 Кодексу до контролюючих органів відносяться, зокрема, митні органи - щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України або територію спеціальної митної зони або вивезення (пересилання) товарів і предметів з митної території України або території спеціальної митної зони.

Порядок контролю митними органами за сплатою платниками податків податку на додану вартість, акцизного податку та екологічного податку встановлюється спільним рішенням центрального органу державної податкової служби та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Тому, контроль за сплатою екологічного податку податковими агентами, які здійснюють ввезення палива на митну територію України будуть здійснювати митні органи.

……

 

Перший заступник Голови Комісії з проведення

реорганізації ДПА України,

заступник Голови ДПС України

 

 

 

О.В. Клименко

 

 

 

Переглядів: 1160 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024