Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 29.03.2024, 10:18
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2016 » Червень » 12 » Щодо проведення перевірок суб'єктів підприємницької діяльності у 2016 році
11:19
Щодо проведення перевірок суб'єктів підприємницької діяльності у 2016 році

ЛИСТ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

від 21.01.2016 р. N 3632-06/1443-03

Мінекономрозвитку опрацьовано лист Укрдержархіву від 31.12.2015 р. N 012/4311 щодо проведення перевірок суб'єктів підприємницької діяльності у 2016 році, ураховуючи норми Закону України від 28.12.2014 р. N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", та в межах компетенції повідомляється.

Пунктом 3 розділу II "Прикінцеві положення" Закону України від 28.12.2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" (далі - Закон N 71) встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік, які здійснюються контролюючими органами, проводяться виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Закон N 71 розроблений та направлений на врегулювання відносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів.

Слід зазначити, що Податковим кодексом України, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, передбачено, що податковий контроль - це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (пункт 61.1 статті 61).

Контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, його територіальні органи (пункт 41.1 статті 41 Податкового кодексу України).

Згідно з пунктом 1 Положення про Державну фіскальну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 р. №236,  Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Також Законом N 71 встановлено чіткий критерій для здійснення заходів державного нагляду (контролю) - обсяг доходу (виручки) суб'єктів господарювання за попередній календарний рік.

Законодавством визначено процедуру отримання такої інформації органами доходів і зборів. Так, відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі виокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова декларація подасться за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (пункт 49.1 статті 49 Податкового кодексу України).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 р. № 793,  зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 року за N 2179/24711.

З огляду на зазначене, обмеження, встановлені пунктом 3 розділу II "Прикінцеві положення" Закону України від 28.12.2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", розповсюджуються тільки на здійснення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців у відносинах, що виникають у сфері справляння податків і зборів і здійснюються Державною фіскальною службою та її територіальними органами.

Інших обмежень на проведення перевірок станом на дату надання відповіді немає.

Перевірки суб'єктів господарювання органами державного нагляду (контролю), зокрема і Державною архівною службою України, можуть проводитися відповідно до вимог чинного законодавства України.

Звертаємо увагу, що листи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Директор департаменту розвитку
підприємництва та регуляторної
політики Міністерства економічного
розвитку і торгівлі України

В. Семеніхін

 

Переглядів: 604 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024