Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
П`ятниця, 19.04.2024, 03:23
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Вересень » 23 » Міністр фінансів України розповів потенційним інвесторам про стратегію економічної політики Уряду
13:46
Міністр фінансів України розповів потенційним інвесторам про стратегію економічної політики Уряду

18 вересня Міністр фінансів України Олександр Шлапак взяв участь у Львівському фінансовому форумі («LvivFinancialForum»)у рамках відеоконференції. Основна мета Форуму – обговорення шляхів поліпшення інвестиційного клімату України загалом і відродження вітчизняного фондового ринку. Учасники заходу - представники органів влади, найбільших банків, інвестиційних компаній, емітентів та інституціональних інвесторів з України та Європи.

Під час свого виступу Олександр Шлапак розповів про стратегію економічної політики Уряду. Він зауважив, що вона викладена в основних положеннях Меморандуму, підписаному Україною та Міжнародним валютним фондом.

«Безпосередньо по розділах цього меморандуму я назву головні пріоритетні завдання, які ми перед собою бачимо. Це виправлення ситуації у банківському секторі, це реформа публічних фінансів, реформа в енергетичному секторі, антикорупційні дії Уряду і, нарешті, великий 5-й блок –  це створення умов для роботи бізнесу. Моя кафедра – це реформа публічних фінансів», - зазначив Міністр фінансів.

За словами Олександра Шлапака, з МВФ було домовлено про три напрямки реформи публічних фінансів: «Перший з них – це глибока і всеосяжна податкова реформа. По-друге – це реформа встановлення нової моделі міжбюджетних стосунків. Третє – це оптимізація видаткової часини бюджету. По всім цим трьом напрямкам Урядом напрацьовані надзвичайно серйозні і глибокі пакети законодавчих ініціатив. Принципова позиція Уряду полягає у тому, щоб наступний основний фінансовий документ, Бюджет2015 року, був прийнятий на новій законодавчій основі».

Так, у податковому напрямку мова йде про скорочення кількості податків, з 22-х до 9-ти, спрощення адміністрування податків, принципово нову систему обліку податку на додану вартість, так звану електронну звітність. Олександр Шлапак наголосив, що для втілення нової системи обліку ПДВ вже прийнято Закон, і він підписаний Президентом України.

Передбачено також ґрунтовну реформу податку на прибуток.

«Ми робимо все для того, щоб уніфікувати податкову і фінансову звітність підприємств. Для всіх підприємств, які мають обороти менше 20 млн. грн. на рік - а це 95% суб’єктів господарювання в Україні - не буде жодної різниці між податковою і фінансовою звітністю, - роз’яснив Міністр фінансів. - Для великих підприємств нам доведеться зберегти правило так званих податкових різниць, коли фінансова звітність буде коригуватися. Але якщо раніше їх було 49, то зараз ми залишаємо лише 3».

Для зміцнення бази місцевих бюджетів пропонується запровадити низку місцевих податків. Це податок з кінцевих продаж, роздрібних продаж, підакцизних товарів і податок на комерційну нерухомість.

Як зазначив Олександр Шлапак, встановлюватимуться лише граничні відсотки. В першому випадку до 5%, у другому – до 2%.  Всі інші рішення щодо можливих виключень, пільг будуть приймати місцеві громади.

Інший напрям у реформах є радикальнішим. Це нова модель міжбюджетних відносин.

«Ми запропонували Парламенту надзвичайно радикальні кроки по перегляду бюджетної моделі, яка існує на сьогоднішній день. Мова йде про фактичне встановлення самостійності місцевих бюджетів. Вони будуть мати свою постійну доходну базу,  окремі субвенції з державного бюджету на виконання державних функцій. Але зможуть самостійно планувати свої бюджети. Причому наші розрахунки показують, що ми у змозі орієнтовно на четверту частину, тобто на 20-25%, а для деяких громад і на 40%, збільшити зараз доходи місцевих громад», - пояснив Міністр.

Третій блок реформ, соціальний, стосується єдиного соціального внеску. Зависокий збір фактично заганяє в тінь заробітні плати українців. Тому, Урядом було запропоновано радикально знизити рівень цього збору і знайти для цього компенсатори.

«Зараз середня ставка складає 41%.  Вона залишиться такою для зарплат, які будуть менші 2-х прожиткових мінімумів, а для всіх зарплат, які будуть вищі, йде регресивна шкала – ми пропонуємо 15%, - розповів Міністр. - У якості компенсаторів ми пропонуємо ряд кроків. В першу чергу, це прийняття Закону про легалізацію заробітних плат. Ми зробимо більш жорстким це законодавство.  І пропонуємо серйозні реформи в роботі соціальних фондів».

Завершуючи виступ, Олександр Шлапак наголосив, що це той набір інструментів, який Уряд пропонує в якості надзвичайно серйозних реформ на найближчі місяці. Саме на базі цих законодавчих рішень і повинен бути побудований Бюджет 2015 року та бюджети подальших років.

 

Джерело: Міністерство фінансів України

http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=402896&cat_id=53608

 

Переглядів: 620 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024