Оголошення Для ПІдприємців ХМільника
Середа, 24.04.2024, 02:35
Форма входу
Пошук
Календар
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
Друзі сайту
Хмільник.ua - сайт мого міста Хмільницька районна бібліотека

















Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Вересень » 24 » Особливості подання звітності СГД в певних обставинах: точка зору ДФС України
08:25
Особливості подання звітності СГД в певних обставинах: точка зору ДФС України

В який термін ФО, щодо яких починаючи з 08.07.2014 до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП, подають звітність за останній звітний період?

      Відповідно до Закону України від 13 травня 2014 року № 1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом», який набрав чинності 08.07.2014 відбулися зміни у порядку припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.
     Зняття з обліку фізичних осіб – підприємців в контролюючих органах здійснюється на підставі надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. 
     За результатами опрацювання відомостей державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця та аналізу карток особових рахунків платників податків до Реєстру самозайнятих осіб вноситься інформація про дату та номер запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця та встановлюється обліковий стан «припинено, але не знято з обліку (КОР пусті або не закриті». 
     Фізичні особи – підприємці можуть бути зняті з обліку в контролюючому органі у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетом щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють контролюючі органи. 
     Останнім звітним періодом для платників, що перебували на загальній системі оподаткування та на спрощеній системі оподаткування (1 та 2 груп), буде рахуватись базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному року. Для платників, що перебували на спрощеній системі оподаткування (3 та 5 груп) буде рахуватись базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, в якому було прийнято рішення про припинення.
     При цьому, згідно з п.п. 65.10.8 п. 65.10 ст. 65 ПКУ державно реєстрація припинення підприємницької діяльності або внесення до Державного реєстру запису про припинення такої діяльності фізичною особою не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не знімає строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання.
     Отже, фізичні особи, щодо яких починаючи з 08.07.2014 до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації у строки, визначені п. 49.18 ст. 49 ПКУ, в залежності від обраної ними системи оподаткування в період підприємницької діяльності.

 

На яку дату подається податкова декларація при ліквідації СГ, у тому числі якщо ліквідація припадає на середину звітного періоду?

     Відповідно до п.1 ст. 33 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом.
     Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця проводиться, зокрема у разі прийняття фізичною особою - підприємцем рішення про припинення підприємницької діяльності (п. 1 ст. 46 Закону).
     Згідно з п. 97.1 ст. 97 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) під ліквідацією платника податків розуміється ліквідація платника податків як юридичної особи або державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи чи реєстрація у відповідному уповноваженому органі припинення незалежної професійної діяльності фізичної особи (якщо така реєстрація була умовою ведення незалежної професійної діяльності), внаслідок якої відбувається закриття їх рахунків та/або втрата їх статусу як платника податків відповідно до законодавства.
     Підпунктом 16.1.10 п. 16.1 ст. 16 ПКУ визначено, що платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації).
     Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого звітного податкового періоду), останнім податковим періодом вважається період, на який припадає дата такої ліквідації (п.п. 152.9.3 п. 152.9 ст. 152 ПКУ).
     Відповідно до п. 7 ст. 111 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІV зі змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку. До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає контролюючим органам звітність за останній звітний період.
     Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання контролюючим органам (п.11 ст. 111 ЦКУ).
     Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).
     Враховуючи вищенаведене, після завершення розрахунків з кредиторами, до зняття з реєстрації в контролюючому органі та скасування реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, такий суб’єкт господарювання, в особі ліквідатора, є платником тих податків та зборів, щодо яких виникає об’єкт оподаткування. При цьому ліквідатор повинен подати податкову декларацію до контролюючого органу за основним місцем обліку або за неосновним місцем обліку за звітний період, на який припадає дата такої ліквідації (у тому числі якщо ліквідація припадає на середину звітного періоду).

Як СГ подати податкову звітність, якщо у нього працівниками податкової міліції або інших оперативних підрозділів вилучено печатку та первинні документи?

 

 Повноваження податкової міліції визначено ст.350 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), зокрема податкова міліція відповідно до покладених на неї завдань:
     проводить відповідно до закону оперативно-розшукову діяльність, а також досудове розслідування в межах наданої законом компетенції, вживає заходів щодо відшкодування завданих державі збитків (пп.350.1.2 п.350.1 ст.350 ПКУ);
     виявляє причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування та бюджетній сфері, вживає заходів до їх усунення (пп.350.1.5 п.350.1 ст.350 ПКУ).
     Відповідно до п.351.1 ст.351 ПКУ посадовим особам податкової міліції для виконання покладених на них обов’язків надаються права, передбачені пп.20.1.2, 20.1.4, 20.1.30 п.20.1 ст.20 ПКУ, а також п.1 - 4, абз. другим, третім п.5, п.6 - 12, 14, пп.”а” і ”б” п.15 (з урахуванням положень цього ПКУ), п.16 з дотриманням правил проведення податкових перевірок, встановлених цим ПКУ, п.17, 19, 23, 24, 25, 27, 28, 30 ст.11, ст.12 - 15 1 Закону України від 20 грудня 1990 року № 565-ХІІ «Про міліцію» зі змінами та доповненнями.
     Також повноваження посадових осіб податкової міліції, правоохоронних та інших органів визначено Кримінально-процесуальним кодексом України від 13 квітня 2012 року № 4651-VI із змінами та доповненнями (далі –КПК України) та Законом України від 18 лютого 1992 року № 2135-ХІІ «Про оперативно-розшукову діяльність» зі змінами та доповненнями.
     У випадку порушення кримінальної справи основним нормативним документом, що приписує, як проводити вилучення документів, є КПК України, зокрема ст.100 згідно якої речові докази, які отримані або вилучені слідчим, прокурором, оглядаються, фотографуються та докладно описуються в протоколі огляду.
     Згідно з п. 48.3 ст. 48 ПКУ податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, до яких зокрема відносяться підписи платника податку - фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених ПКУ, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).
     Отже, у випадку вилучення у платника податків податковою міліцією або іншими оперативними підрозділами документів та печатки на момент подання звітності до органу доходів і зборів, така звітність надається разом з копією відповідного протоколу огляду, який засвідчує вилучення документів та печатки.

 

 

Який порядок подання податкової звітності до органу доходів і зборів у разі смерті засновника, в якого немає правонаступників та який одночасно являвся відповідальною особою підприємства?

 

     Відповідно до статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» юридична особа припиняється, зокрема, в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, або за судовим рішенням.
     Статтею 105 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) встановлено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) та встановлюють порядок і строки припинення юридичної особи відповідно до ЦКУ. 
     З моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Комісія виступає в суді від імені юридичної особи, яка припиняється.
     Загальними положеннями ЦКУ, зокрема, статтями 1216 та 1218 ЦКУ встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців), а до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.
     Згідно із статтями 1220, 1261 ЦКУ спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.
     Статтею 1277 ЦКУ визначено, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.
     Згідно статті 48 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть, зокрема, юридичні особи, постійні представництва нерезидентів, які відповідно до ПКУ визначені платниками податків, а також їх посадові особи.
     Враховуючи викладене, у випадку смерті єдиного засновника юридичної особи, який одночасно був відповідальною особою (директор/бухгалтер) за подання податкової звітності і ніхто у встановлені законодавством строки не заявив своє право на підприємство як спадкоємець, всі права та обов`язки такого підприємства перейдуть до територіальної громади за місцем відкриття спадщини з моменту вступу у силу відповідного рішення суду.

 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ЗІР ІДД ДФС України

Категорія 135

http://zir.minrd.gov.ua/

 

 

Переглядів: 1900 | Додав: odzvinkovsky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz Copyright MyCorp © 2024